ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Мићуновић: Мартиновић је објавио рат у парламенту

- A +
Председник Политичког савета Демократске странке Драгољуб Мићуновић у емисији Прави угао Радио-телевизије Војводине ауторке Љубице Гојгић (Фото: YT/DS)Нови Сад, 7. јуна 2016.

Председник Политичког савета Демократске странке Драгољуб Мићуновић изјавио је за Радио-телевизију Војводине да је прекидом конститутивне седнице Скупштине Србије успео да одбрани достојанство парламента, који, како је истакао, нема разлога да заседа ноћу уколико нисмо у ратном стању.

Он је у емисији "Прави угао" РТВ-а рекао да је на седници која је због тог прекида трајала два дана био изложен огромним притисцима и увредама представника владајуће Српске напредне странке, док је за шефа посланичке групе СНС Александра Мартиновића рекао да је на првој седници нападима на опозицију објавио рат у парламенту.

"Пословник Скупштине нисам прекршио, то могу да провере сви. О прекиду рада после радног времена одлучује председавајући. А због тога што је кандидаткињи за председницу Маји Гојковић било стало да по сваку цену буде изабрана те ноћи, уследио је огроман притисак којем сам одолео и учинио оно што је било најбоље. Заседање до поноћи и после поноћи не треба да се ради ни у ратном стању", рекао је Мићуновић.

На примедбу да ноћна заседања нису била реткост ни у свим досадашњим сазивима, он је казао да је ноћно заседање сваки пут било увреда достојанства Скупштине, односно "глумљење неке вредноће које штети".

"Ко је, уосталом, заинтересован да у два по поноћи гледа седницу Скупштине. И зашто?", запитао је Мићуновић. Он је казао да је "импресиониран" изјавама оних који тврде да се никад нису дешавали такви прекиди заседања, "иако знају да их је било", а посебно опаском лидера СПС-а Ивице Дачића, због чега, како је додао, "топло препоручује Вучићу да га прими у владу јер је постао претерано нервозан".

Упитан због чега није честитао Маји Гојковић реизбор на челу парламента, Мићуновић је рекао да је то учинио у име Скупштине и да је то забележено и у стенограму, али да јој није лично честитао јер му је претходно упутила низ увреда, због чега је и дао изјаву како је два дана чекао да га ухапсе због тврдњи које су изнете да је извршио државни удар.

"Било је ту и још ружнијих изјава, а што је за мене значило прекид једног цивилизацијског односа. И зато јој нисам лично честитао", навео је он.

Коментаришући то што је у том парламентарном сукобу добио подршку лидера СРС Војислава Шешеља и посланика ДСС-а , Мићуновић је оценио да је Шешељ хтео да изнесе свој став о парламенту и није хтео говори о Маји Гојковић, те да се понашао "врло коректно".

А кад је реч о ДСС-у, сматра да се "ту не ради о заузимању нечије стране, већ је агресивност била толико велика од владајуће странке да су људи били шокирани".

"Александар Мартиновић је рекао неколико реченица о Маји Гојковић као кандидаткињи за председницу парламента, а затим је одмах кренуо на шефове опозиционих посланичких група. То је била објава рата унутар парламента, због чега се онемогућава нормалан рад Скупштине у тренутку кад нас очекује велики посао, отварање поглавља, усвајање нових закона... А све то захтева нормалне односе", истакао је Мићуновић.

Он је одбацио примедбе да је у вођењу конститутивне седнице био наклоњен опозицији, а посебно ДС-у, наводећи да лидера ДС Бојана Пајтића није опоменуо због псовке пошто је није чуо, што би, како је рекао, "сигурно учинио као и за било кога другог".

Није се, каже, покајао због тога што је прихватио да се нађе на републичкој листи и води прву седницу, јер је то учинио "у уверењу да ће се и владајућа већина реалистички понашати, а не тако бахато и насилно да спроводи све што хоће".

"Ово искуство ми је ипак драгоцено јер сам добио велику подршку јавности пошто сам се одупро притисцима и бруталним нападима", истакао је Мићуновић. Посебно му је драго, додао је, што се то догодило тачно 48 година након наступа који је имао у дворишту Ректората на студентском протесту 1968. године, јер га је то учинило још одлучнијим.

Упитан постоје ли притисци и у ДС на њега да се повуче из политике и парламента и мандат уступи неком другом, он је казао да такве приче пласирају таблоиди по наруџбини, те да у странци није никад имао такву врсту притиска. Навео је и да ће сам одлучити кад ће се повући.

"Ја сам и приликом кандидовања рекао да на то пристајем али да то ограничавам на неколико месеци, али о томе ћу ја одлучити", рекао је он.

Говорећи о разликама у парламентарном животу данас кад је Србија кандидат за ЕУ у односу на парламент из 90-их година, Мићуновић је оценио да су деведесетих у парламент многи улазили са жељом да нешто промене и од ауторитарног система створе услове за демократију и слободу.

"Било је више таквих него данас. Временом се то истрошило, неки су се уморили, неки су отишли. Тад омладина није желела да иде у рат, имала је неке вредности којих се придржавала. Данас су млади људи изгубили осећање светле будућности, па неки одлазе у иностранство, неки иду на лаку зараду, док је највећи део сиромашан и незапослен и живи од помоћи родитеља", казао је он.

А поводом сталног инсистирања и у ДС-у на новим идејама, поручио је да је за њега важно да се озбиљније схвате и старе идеје као што су слободна јавност, равноправност грађана, социјална правда...

"Те идеје су гурнуте у страну у име наводног просперитета на економском плану. А то је заблуда. Није само економска димензија услов напретка једног друштва, постоје социјални и еколошки и други проблеми", указао је он.

Мићуновић није желео да се изјашњава о томе којег ће кандидата подржати у предстојећој трци за лидера ДС-а, наводећи да то не би било фер са његове стране, те оценио да је врлина ДС-а што има више кандидата и што се мењају председници странке.

"И верујем да ДС може само јачати јер је опстала под ужасним нападима којима је изложена. ДС је једини демократски бренд који је препознатљив. Моја идеја је и да се створи клуб пријатеља демократије, који би требало да реагује на све оно што угрожава демократију, а друштво мора да се организује у одбрани демократије", рекао је Мићуновић.

Коментаришући најаве из СНС-а о подизању споменика Зорану Ђинђићу, Драгољуб Мићуновић је оценио да напредњаци морају да се определе: "Јер како могу да дижу споменик ако је све тако као што говоре о Ђинђићу и ДС-у које су оптужили за сво зло овог света. Или да кажу да су све што су причали биле лажи и клевете."

(Извор: www.rtv.rs)

Повезане галерије

Драгољуб Мићуновић за РТВ: Мартиновић је објавио рат у парламенту (7.6.2016)

07 јун 2016(Нови Сад, 7. јуна 2016) Председник Политичког савета Демократске странке Драгољуб Мићуновић изјавио је за Радио-телевизију Војводине да је прекидом конститутивне седнице Скупштине Србије успео да одбрани достојанство парламента,...

Повезане вести

Председник Покрајинског одбора Демократске странке за Војводину Мирослав Васин (www.vojvodina.gov.rs, архива)

ДС: Обуставити приватизацију Луке Нови Сад

Нови Сад, 18. новембра 2017.Лука Нови Сад има промет од преко милион тона робе годишње, статус луке од посебног европског значаја, представља бренд Новог Сада и значајну развојну шансу....
Александра Јерков (Фото архива)

Јерков: Маја Гојковић се уплашила анкетних одбора

Београд, 18. новембра 2017.Чланица Председништва Демократске странке Александра Јерков одговорила је Маји Гојковић и рекла да се „очигледно Маја Гојковић уплашила...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

ДС наставио парламентарну офанзиву: 24 анкетна одбора о аферама СНС

Београд, 18. новембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац изјавио је да је ДС предала у процедуру Народне скупштине 24...
Демократска странка

ДС Војводине: СНС власти да прекину са издавањем земље на штету војвођанских пољопривредника

Нови Сад, Зрењанин, 17. новембра 2017.Одборници СНС и њених коалиционих партнера у Скупштини града...
Председник Покрајинског одбора Демократске странке за Војводину Мирослав Васин (www.vojvodina.gov.rs, архива)

Васин: Војвођани немају ништа од СНС власти

Нови Сад, 15. новембра 2017.Председник Покрајинског одбора ДС Војводине Мирослав Васин изјавио је у Скупштини АП Војводине да након 15 месеци власти СНС у покрајини, ништа није...