ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Мићуновић: У СНС влада претеривање у додворавању надређеном

- A +
Председник Политичког савета Демократске странке и народни посланик Драгољуб Мићуновић (Фото: www.vreme.com)Београд, 9. јуна 2016.

Најстарији посланик у Скупштини Србије Драгољуб Мићуновић, који је председавао конститутивном седницом парламента, оценио је да се код посланика Српске напредне странке (СНС) појавило нешто што се може назвати "суфицит лојалности", односно претеривање у додворавању надређеном.

Мићуновић је, у интервјуу недељнику Време, истакао да је упозоравао шефа посланичке групе СНС Александра Мартиновића да се тим претеривањем опструира избор Маје Гојковић за председника Скупштине, јер "неки хоће да се покажу и докажу, а онда претерају".

Он је рекао да је очекивао да ће Мартиновић, као предлагач, говорити о Гојковић и њеним делима, заслугама и врлинама, али је о њој "рекао само две-три реченице и одмах се обрушио на опозицију, странку по странку, са потпуно неконтролисаним изразима и клеветама".

"Нисам одмах хтео да га прекидам, предлагач је, нека исприча шта хоће, а тај његов говор се продужио на 40 минута. Рекао сам на тој седици да ми бирамо Мају Гојковић, а не Санду Рашковић ни Бојана Пајтића, о којима је Мартиновић потошио 90 одсто времена", подсетио је Мићуновић.

Према његовој оцени, у пословнику Скупштине има великих мањкавости, јер неједнако третира посланике с обзиром на функције и улоге, па тако предлагач закона може да се јави 10 пута ако хоће и да говори колико хоће, а исто је дозвољено и премијеру и члановима Владе.

Мићуновић је напоменуо да је на почетку председавања конститутивном седницом имао намеру да се стриктно придржава пословника, али од тога није могло да буде ништа, јер су посланици напредњака говорили и кад им се не да реч.

Па онда добацивање с места, бескрајни аплаузи, некима су отекли дланови од аплаудирања, констатовао је Мићуновић.

Драгољуб Мићуновић је оценио да, ако СНС жели стабилност у држави, онда прво мора да омогући да парламент нормално ради, без овог "ратног стања".

"Да не може неко, само зато што припада већини, да изјави шта год хоће, да загуши кога год хоће. Друго, мора се поштовати достојанство и независност парламента. Зато сам, између осталог, прекинуо седницу", нагласио је он.

Мићуновић сматра да је у претходном сазиву било крајње понижавајуће заказивање седница и недељом увече, а да Гојковић као председник парламента није имала апсолутно никакав ауторитет.

"Парламент се третира горе него нека општинска служба, а он треба да буде носилац суверенитета", закључио је Драгољуб Мићуновић.

(Извор: ФоНет)

Повезане вести

Балша Божовић (Фото сервис ДС, архива)

Божовић: Говор мржње је једина политика СНС

Београд, 22. јануара 2018.Председник београдског одбора ДС Балша Божовић изјавио је да „увреде и чувени простачки речник потпредседника СНС Миленка Јованова, иза кога сада стаје и...
Балша Божовић (Фото сервис ДС, архива)

ДС оформио антикорупцијски тим

Београд, 21. јануара 2018.Председник београдског одбора ДС Балша Божовић изјавио је да је оформљен антикорупцијски тим Демократске странке који ради на истраживању криминала и корупције режима СНС-а у...
Балша Божовић (Фото сервис ДС, архива)

Божовић: Хитна седница Одбора за одбрану и унутрашње послове због атентата на Оливера Ивановића

Београд, 19. јануара 2018.Изјава Балше Божовића, члана Одбора за одбрану и унутрашње...
Демократска странка

Локације и време прикупљања потписа за листу Демократске странке (16.01.2018)

Београд, 16. јануар 2018.Локације и време прикупљања потписа за листу Демократске странке у уторак, 16. јануара 2018....
Демократе позивају на солидарност и нови план за социјално угрожене

Демократе позивају на солидарност и нови план за социјално угрожене

Београд, 6. јануара 2017.Након Борче, Миријева, Врачара, Звездаре, Вождовца, Старог града, Демократе су и данас наставиле разговоре са...