ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Мићуновић: У СНС влада претеривање у додворавању надређеном

- A +
Председник Политичког савета Демократске странке и народни посланик Драгољуб Мићуновић (Фото: www.vreme.com)Београд, 9. јуна 2016.

Најстарији посланик у Скупштини Србије Драгољуб Мићуновић, који је председавао конститутивном седницом парламента, оценио је да се код посланика Српске напредне странке (СНС) појавило нешто што се може назвати "суфицит лојалности", односно претеривање у додворавању надређеном.

Мићуновић је, у интервјуу недељнику Време, истакао да је упозоравао шефа посланичке групе СНС Александра Мартиновића да се тим претеривањем опструира избор Маје Гојковић за председника Скупштине, јер "неки хоће да се покажу и докажу, а онда претерају".

Он је рекао да је очекивао да ће Мартиновић, као предлагач, говорити о Гојковић и њеним делима, заслугама и врлинама, али је о њој "рекао само две-три реченице и одмах се обрушио на опозицију, странку по странку, са потпуно неконтролисаним изразима и клеветама".

"Нисам одмах хтео да га прекидам, предлагач је, нека исприча шта хоће, а тај његов говор се продужио на 40 минута. Рекао сам на тој седици да ми бирамо Мају Гојковић, а не Санду Рашковић ни Бојана Пајтића, о којима је Мартиновић потошио 90 одсто времена", подсетио је Мићуновић.

Према његовој оцени, у пословнику Скупштине има великих мањкавости, јер неједнако третира посланике с обзиром на функције и улоге, па тако предлагач закона може да се јави 10 пута ако хоће и да говори колико хоће, а исто је дозвољено и премијеру и члановима Владе.

Мићуновић је напоменуо да је на почетку председавања конститутивном седницом имао намеру да се стриктно придржава пословника, али од тога није могло да буде ништа, јер су посланици напредњака говорили и кад им се не да реч.

Па онда добацивање с места, бескрајни аплаузи, некима су отекли дланови од аплаудирања, констатовао је Мићуновић.

Драгољуб Мићуновић је оценио да, ако СНС жели стабилност у држави, онда прво мора да омогући да парламент нормално ради, без овог "ратног стања".

"Да не може неко, само зато што припада већини, да изјави шта год хоће, да загуши кога год хоће. Друго, мора се поштовати достојанство и независност парламента. Зато сам, између осталог, прекинуо седницу", нагласио је он.

Мићуновић сматра да је у претходном сазиву било крајње понижавајуће заказивање седница и недељом увече, а да Гојковић као председник парламента није имала апсолутно никакав ауторитет.

"Парламент се третира горе него нека општинска служба, а он треба да буде носилац суверенитета", закључио је Драгољуб Мићуновић.

(Извор: ФоНет)

Повезане вести

Срђан Миливојевић (Фото: Данас, архива)

Вучићеве сеансе и непријатељски зачини

Крушевац, 20. новембра 2017.Ауторски текст Срђана Миливојевића за Данас Упутство за употребу страха по рецепту Српске напредне странке У Србији, у којој се грађани од малена плаше убитачним...
Александра Јерков (Фото архива)

Јерков: Маја Гојковић се уплашила анкетних одбора

Београд, 18. новембра 2017.Чланица Председништва Демократске странке Александра Јерков одговорила је Маји Гојковић и рекла да се „очигледно Маја Гојковић уплашила...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Шутановац: Замајавали грађане иако су знали да неће расписати изборе

Београд, 18. новембра 2017.Председник Демократске странке (ДС) Драган Шутановац изјавио је данас да су напредњаци на челу са Александром...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

ДС наставио парламентарну офанзиву: 24 анкетна одбора о аферама СНС

Београд, 18. новембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац изјавио је да је ДС предала у процедуру Народне скупштине 24...
Демократска странка

ДС Војводине: СНС власти да прекину са издавањем земље на штету војвођанских пољопривредника

Нови Сад, Зрењанин, 17. новембра 2017.Одборници СНС и њених коалиционих партнера у Скупштини града...