ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Нова Покрајинска влада наслеђује веома сређену ситуацију у свим областима и систем државне управе који је најуређенији у Србији

- A +
Председник Покрајинског одбора Демократске странке за Војводину Мирослав Васин (www.vojvodina.gov.rs, архива)Нови Сад, 30. јуна 2016.

Изјава Мирослава Васина, бившег потпредседника Покрајинске владе

Председник Покрајинске владе, господин Игор Мировић, је упознао јавност са својим првим активностима и том приликом посебно нагласио да се тренутно анализирају потези бивше Владе, што је, у крајњој мери и нормално, као што је и нормално да у правно уређеној држави свако одговара за своје потезе, без неког посебног најављивања.

Нова Покрајинска влада, наравно, ће деловати према свом плану и програму, али сигурно је да наслеђује веома сређену ситуацију у свим областима и систем државне управе који је најуређенији у Србији. У условима скучених надлежности и недостатка финансијских средстава, бивша Покрајинска влада је у потпуности реализовала рационализацију, стриктно примењујући упутства Републичке владе. У области здравства смо оставили у наслеђе капиталне здравствене објекте и много функционалнији систем у односу на остале делове Србије, као и неколико јединствених програма у региону. У области привреде, уз минималне надлежности, смо изградили систем кластера, помоћи малим и средњим предузећима, одличне резултате у области туризма, програме запошљавања који су постали национални, јединствен Едукативни центар за обуке незапослених лица у овом делу Европе, преко 40 % страних инвестиција целе Србије и најбоље резултате у већини економских области у односу на друге делове земље.

Покренули смо програм ревитализације села кроз доделу кућа младим брачним паровима. У пољопривреди смо оставили јединствени систем помоћи пољопривредним газдинствима, систем одбране од поплава који је своју ефикасност показао 2014. године и рационално управљање водним и шумским благом. У области заштите животне средине предњачили смо у Србији и оставили уредне просторне планове. У области образовања систем је функционисао беспрекорно, а положај националних заједница је креиран по највишим европским стандардима. У области социјале, упркос веома малим средствима, помаган је велики број организација.

Војводина је у области међурегионалне сарадње остварила сјајне односе са многим европским регијама. Први конкурси подстицања енергетске ефикасности су креирани током мандата прошле Владе. У области финансија су Скупштини АПВ редовно подношени детаљни извештаји о трошењу буџета. У области спорта помогнуто је многим појединцима и клубовима и потпуно је реафирмисан школски спорт кроз поновно организовање СОШОВ.

Новосадски универзитет је инфраструктурно и квалитативно унапређен, а студентски и ученички стандард подигнут на знатно виши ниво. Значајне европске награде у области родне равноправности и унапређења положаја Рома, проглашење неколико кластера међу најбоље у Европи и сврставање Војводине међу најбоље регије у Европи од стране најеминентнијег економског часописа на свету сведоче и о међународној препознатљивости рада бивше Покрајинске владе.

Ово не значи да је стање у Војводини добро, њени грађани се суочавају са великим проблемима, али су они углавном везани за стратешке одлуке које нису доношене у Војводини.

Нормална су очекивање садашње Покрајинске владе да ће унапредити стање у свим областима и треба им пожелети успех, али тражење алибија у неком тешко наслеђеном стању нема никакво оправдање, баш због чињеница које сам изнео.

Информативна служба ДС

Повезане вести

Председник Покрајинског одбора Демократске странке за Војводину Мирослав Васин (www.vojvodina.gov.rs, архива)

ДС: Обуставити приватизацију Луке Нови Сад

Нови Сад, 18. новембра 2017.Лука Нови Сад има промет од преко милион тона робе годишње, статус луке од посебног европског значаја, представља бренд Новог Сада и значајну развојну шансу....
Демократска странка

ДС Војводине: СНС власти да прекину са издавањем земље на штету војвођанских пољопривредника

Нови Сад, Зрењанин, 17. новембра 2017.Одборници СНС и њених коалиционих партнера у Скупштини града...
Председник Покрајинског одбора Демократске странке за Војводину Мирослав Васин (www.vojvodina.gov.rs, архива)

Васин: Војвођани немају ништа од СНС власти

Нови Сад, 15. новембра 2017.Председник Покрајинског одбора ДС Војводине Мирослав Васин изјавио је у Скупштини АП Војводине да након 15 месеци власти СНС у покрајини, ништа није...
Демократска странка

Политичка подобност пресудна за избор директора школа

Нови Сад, 15. септембра 2017."Покрајинска влада поништава конкурсе и поставља кандидате који немају подршку ни колега, ни родитеља" Покрајински одбор Демократске...
Председник Покрајинског одбора Демократске странке за Војводину Мирослав Васин (www.vojvodina.gov.rs, архива)

Васин: Неморално оптуживати ДС за сарадњу са Вучићем

Нови Сад, 17. августа 2017.Једноставно је неморално оптуживати Демократску странку за сарадњу са Вучићем, узимајући у обзир шта су њени чланови претрпели од његовог...