ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Пајтић: Вучић на власти већ пету годину, суноврат државе је наследио од себе

- A +
Председник Демократске странке Бојан Пајтић у обраћању на седници Скупштине Србије (Фото: Н1/Танјуг) Београд, 10. августа 2016.

Лидер Демократске странке Бојан Пајтић изјавио је да је суноврат у држави мандатар Александар Вучић наследио сам од себе, да се данас лошије живи, као и да је јавни дуг повећан.

Он је у Скупштини Србије нагласио да се само за време трајања експозеа Србија задужила два милиона евра.

Пајтић је током скупштинске расправе казао да подржава борбу против корупције, али је истакао да је Вучићева влада имала низ тајних уговора попут Београда на води, продаје земљишта Арапима, за Железару Смедерево и Ер Србију.

"Немојте да вам уговор за ФИАТ буде алиби, објавите и тај уговор", рекао је Пајтић у парламенту.

Мандатар је, казао је Пајтић, у више наврата врло грубо увредио посланике опозиције чиме, између осталог и што је седница заказана само 24 сата раније.

"Након што су посланици опозиције исказали револт и изашли из сале, мандатар наставља да вређа тако што говори за њих да су лењивци који су дошли да узму дневнице, као људе који се брчкају", рекао је Пајтић и додао да и мандатар зна да дневнице у Скупштини не постоје још од 2009.

Неприхватљиво је било, сматра Пајтић, да се на владу чека 3,5 месеца јер пољопривредници за то време нису могли да доносе одлуке, инвеститори нису имали са ким да комуницирају...

Коментаришући то што је мандатар подсетио да се влада Војислава Коштунице формирала у задњем часу, лидер ДС је казао да не жели да буде адвокат Коштунице, али да је та влада била коалициона, док је Вучић освојивши много већи број гласова много раније могао да је састави.

"Нисте применили принцип да се бирају најбољи", коментарисао је састав владе Пајтић, а негативно се изразио и о директорима појединих јавних предузећа.

Пајтић је казао да је Вучић на власти већу пету годину и да не може више да се позива на владу Мирка Цветковића, те да када говори о суноврату, може да каже да га је наследио од себе.

Лидер ДС-а поздравио је то што је влада навела да жели да побољша стандард грађана, али је рекао да је претходна влада у томе оманула, а као пример навео то што потрошачка корпа у 2016. износи око 67.000.

Рекао је и да је аграрна политика погрешна, да влада није ништа учинила, за разлику од других земаља, да реши проблем задужених у швајцарцима.

Истакао је да ММФ за време владе Мирка Цветковића није тражио да се смање плате, али јесте смањење расхода и повећање прихода.

Навео је и да су инвестиције мање, као и да пензије нису смеле бити смањене, јер је то стечено право које је уставом загарантовано.

Председник Демократске странке Бојан Пајтић нагласио је у Скупштини Србије да су политика и састав будуће владе Србије лоши.

"Очекивао сам, с обзиром да се толико дуго чекало на нову владу да ће квалификациона структура бити далеко супериорнија од претходне што није случај", рекао је Пајтић у парламенту током расправе о избору нове владе.

Он је истакао да је велико питање легитимитет Скупштине и колико је гласова Српској напредној странци донео "бугарски воз" – начин крађе гласова на изборима.

Пајтић је оценио да је потпуно погрешна политика према пољопривреди, а да се у субвенције по хектару много мање него у суседним земљама.

"Како српски пољопривредник може да буде конкурентан са субвенцијом д 4.000 динара по хектару, а она у Хрватској износи 350 евра по хектару", рекао је Пајтић.

Он је констатовао да Вучићев експозе садржи и борбу против корупције, али Вучић није објавио ни један од тајних уговора потписаних током власти СНС – о Београду на води, Етихаду, Железари Смедерево.

Пајтић је казао да се о рушењу у београдском насељу Савамала говори на подсмешљив начин, као о рушењу три бараке, и истакао да је тиме порушен правни поредак државе и да још нико није одговарао за то.

(Извор: Н1, Б92, Танјуг, Бета)

Повезане галерије

Пајтић у Скупштини: Вучић на власти већ пету годину, суноврат државе је наследио од себе

10 август 2016(Београд, 10. августа 2016) Лидер Демократске странке Бојан Пајтић изјавио је да је суноврат у држави мандатар Александар Вучић наследио сам од себе, да се данас лошије живи, као и да је јавни дуг повећан. Он је у Скупштини Србије...

Повезане вести

Балша Божовић (Фото сервис ДС, архива)

Божовић: Хитна седница Одбора за одбрану и унутрашње послове због атентата на Оливера Ивановића

Београд, 19. јануара 2018.Изјава Балше Божовића, члана Одбора за одбрану и унутрашње...
Шутановац: ДС враћа поверење грађана

Шутановац: ДС враћа поверење грађана

Београд, 25. децембра 2017.Лидер демократа Драган Шутановац изјавио је да је ДС учешћем на изборима у четири општине - Мионици, Пећинцима, Костолцу и Неготину - остварила солидан и охрабрујући...
Шутановац са Тањом Фајон: Наставак добре сарадње

Шутановац са Тањом Фајон: Наставак добре сарадње

Београд, 21. децембра 2017.Председник ДС Драган Шутановац састао се са Тањом Фајон, посланицом групе социјалиста и демократа у Европском парламенту, са којом се сагласио...
Шутановац у Костолцу: Промене крећу са локала, ДС ће заштитити грађане

Шутановац у Костолцу: Промене крећу са локала, ДС ће заштитити грађане

Костолац, 17. децембра 2017.Демократе су наставиле са кампањом за предстојеће локалне изборе у четири општине. Председник Демократске...
Драгана Ракић, одборница ДС у Скупштини Града Вршца (Фото архива)

Згодно је бити министар Вујовић

Вршац, 15. децембра 2017.Ауторски текст Драгане Ракић за "Данас" Зашто је посланик Балша Божовић (ДС) оптужен за нешто чега нема у скупштинском стенограму Баш је згодно бити министар у Влади...