ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Шутановац: Вучића ''гађамо'' решењима

- A +
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото: Н1) Београд, 27. септембра 2016.

Александра Вучића и Владу ћемо да "гађамо" решењима која ће мотивисати грађане да нас подрже, били су велики и Слободан Милошевић и Војислав Коштуница, па су промењени с власти, сматра новоизабрани председник Демократске странке Драган Шутановац.

Шутановац сматра да милиони људи данас лошије живе него 2012. године и истиче да је власт направила огромну количину грешака. Како је рекао, ДС неће више да виче "неправда", већ ће да мења ствари и нуди решења која ће на дневном реду бити одмах.

"Мора да се уради реформа пореског система. Начин на који данас функционишемо, да се мање опорезују богаташи, то је ствар за коју наша странка неће никад да се залаже. Имамо најмању плату у Европи, најмањи стандард. Грађани су на ивици беде. Хоћу да се бавимо животним питањима. Ако сте ви испланирали плату, подигли кредит и онда су вам је смањили, шта онда. Имате пензионере којима је смањено и 20 одсто, треба да се врати онолико колико је узето, а не да вратите три одсто", рекао је он.

Шутановац је навео да држава може да се води на начин да брине о онима који су угрожени.

"Ако у предузећу имате минималне плате, а остварујете добит, онда се поставља питање да ли сте робовласник или послодавац. Идеја је да се направи скала у којој ћете бити стимулисани да плаћате мањи порез јер имате више плате, онда ови који имају веће плате могу да узму кредит, лизинг... Имамо цео план и нудићемо решења и сигуран сам да ће то синдикати да прихвате", каже Шутановац.

Он сматра да је садашња власт правила грешке у пољопривреди и да ДС има цео програм како да аграр добије кредите и да се све то покрене. Шутановац наводи да су у странци размишљали и о плановима за грађевинску индустрију.

"Невероватно је да имамо толико државних некретнина које нису у функцији. То што се издаје може да се стави као залог за кредит, од тога што се издаје да се плаћа камата и да се грађевинска индустрија поспеши за изградњу стамбеног простора", сматра он.

Лоше реформе у министарствима

Говорећи о безбедносној ситуацији, Шутановац је рекао да цела спољнополитичка атмосфера ставља у фокус потпуно друге ствари од оних које су стварно безбедносни изазови.

"Србија није војно угрожена, има изазове асиметричне претње, организовани криминал, тероризам, секс трафикинг, трговину наркотицима. Уместо да се фокусирамо на то, ми причамо о балистичким ракетама. Мислим да власт не разуме место и време у коме живимо. Постоје безбедносне претње, али не војне. Те претње се решавају у сарадњи са службама и другим полицијама. Не знам зашто се диже тензија", истакао је председник ДС-а.

"Мислим да власт не разуме место и време у коме живимо"

На питање да ли је била грешка што је 2008. године ДС подржао одлуку да Ивица Дачић буде министар полиције, Шутановац је рекао да је последњи реформатор у МУП-у био Душан Михајловић и да од тада ништа није урађено.

"Реформу су радили људи који уопште не познају систем. Наша полиција је постављена на немачки систем, а не на британски, а реформу су водили Британци. Мора да се уради кадровска мапа, школовање полицајаца, сви који студирају на Академији да се запошљавају у полицији, а не да буду на улици. Треба цео мандат да се ради, а не ради се".

Шутановац се не слаже да је смањена стопа криминала, већ каже да је у питању манипулација статистиком.

Као некадашњи министар одбране, Драган Шутановац је говорио и о раду тог министарства. Каже да је Братислав Гашић "имао несрећу да се нађе на позицији које није био достојан и да је направио толико проблема да садашњи министар не може да се извуче".

Шутановац је навео да је оставио министарство које није дуговало ни динар, а наслеђени дуг је био 2,7 милијарди.

"Тадашњи министар Вучић је јавно говорио да је Министарство одбране најбоље министарство. Онда се појавио Гашић који је направио потпуни хаос, демолирао систем који се годинама правио. Дневница за војнике била 2.500 динара а данас је 150. Смањене су плате свима, нису завршили процес преобуке, уништили су ФАП, ми смо форсирали домаћу производњу. Стање је драматично лоше".

Говорећи о чланству у НАТО, Шутановац је рекао да то није питање дневне политике, јер, како је рекао, нико у Алијанси не размишља да позове Србију у чланство.

"У странци смо водили расправу пре шест месеци на којој је Пајтић рекао да не треба да уђемо у НАТО, а онда је рекао да треба да уђемо. Мислим да Србија није остварила пун капацитет у оквиру Партнерства за мир. Не значи да Србија не може квалитетно да сарађује, као рецимо Аустрија. Не мислим да треба да развијамо велику сарадњу с Русијом на том пољу, окружени смо земљама чланицама НАТО".

Однос Србије и Хрватске је беспотребно компликован, сматра Шутановац и додаје да са Хрватском имамо обостране економске интересе.

"Треба да тражимо решења, два изборна циклуса су прошла и тамо и овде, нисам очекивао да ће усташтво бити тема, превазишло је сваку меру, треба да се врати у нормалу".

Нова ера ДС – треба много енергије и озбиљних промена

Као нови председник Демократске странке, на чијем челу је заменио Бојана Пајтића, Шутановац је рекао да је странка запуштена и да треба много енергије. Каже да ће радити озбиљне организационе, политичке и кадровске промене.

"Добили смо председништво које зна своје задатке и задужења, радићемо као тим, тако ћемо да функционишемо и неће више бити траума. Јелена Балашевић је кад је била скупштина изашла из странке, не знам образложење, дешавају се ствари које сам могао да предвидим, као када подигнете камен, па испод камена почну да се појављују неке ствари, подићи ћемо све камење и наћи све кривце", рекао је нови председник демократа.

Ући ћемо у разговоре о председничким изборима да видимо ко размишља као ми, да видимо да ли можемо да дођемо до заједничког кандидата који би могао да победи. Наш партнер не могу да буду Двери ни ДСС.

"У тиму су људи с локала, Јован Марковић из Ужица, Игор Салак из Житишта, Бранислав Лечић, који ће имати посао едукације младих. Нада Колунџија, бавиће се младима, Тамара Трипић као активисткиња која се бави женским људским правима, једна од ретких која је гласала против одлуке Тадића да скрати себи мандат, она има разумевање за политику", представио је Шутановац нови врх демократа.

Шутановац је навео да се нико из режимских странака није мешао у изборе, већ режимски таблоиди, а да су поједине странке из опозиције биле заинтересоване.

"Невероватно је да се појединици, који су давно напустили нашу странку ревидирају и подржавају неког кандидата за кога никад нису били, све је то за нама. Немам противника у оквиру ДС, противник је Вучић и његова погубна политика, бићемо критичари, нудићемо решења у парламенту, то ће да покрене грађане".

Међу првим променама у странци, Шутановац је навео да ће иницирати да сви посланици буду активини, да дају предлоге, јер, како каже, не постоји закон који не може да се поправи. Сматра да ће ДС, уз енергију, бити активнији у парламенту.

"Посланици ДС су до сада имали 18 минута за реч у скупштини и то смо искористили, дао сам 200 амандмана, али нас је најмање и то је проблем".

Несналажење у опозицији – Ђилас као бољи премијер

Коментаришући губљење поверења грађана у ДС, Шутановац сматра да се нису снашли у опозицији, да их је уздрмао одлазак Тадића, "али и медијска сатанизација, односно неоснована хапшења која су довела да падне кредибилитет странке".

"Почетак лошег тренда ДС је по мени била скупштина 2010, када председник није схватио да је потребна реформа, када је окоштала лобистичка група људи задржала позиције на штету странке, а онда и састанак са Ангелом Меркел који се завршио лоше, потпуно неразумевање. Било је инсистирање да се паралелне институције на Косову угасе, ја сам сигуран да Меркел не би имала проблем да постоје болнице и школа, али тада је дошло до неразумевања и завршило се губитком подршке", истакао је он.

Шутановац се вратио и у период после избора 2012. године и рекао да је тада био за то да Драган Ђилас буде кандидат за премијера и да би он могао да направи Владу са Дачићем.

"Имао сам сугестије од Дачића да Тадић неће моћи да буде премијер, тражено је да направимо пуч у странци, мислим да је у том тренутку Ђилас, као апсолутни победник у Београду, био човек који је могао да поведе у реформе", казао је гост Пресинга.

Он сматра да је катастрофална грешка Драгана Ђиласа, као председника ДС, била што је тражио да сви бивши министри врате мандате.

"Било је принципијелно, али је требало да се уради анализа. Та 'уравниловка' је довела да је маса људи отишла. Ја нисам чуо да се негде десило да се изгубе избори и онда сви оду. Влада Мирка Цветковића је боља од ове владе, добила је више гласова 2012 него 2008".

Каже да ће се у странци урадити озбиљна анализа финансијског стања и да постоје индиције да постоје нека потраживања која нису утемељена у закону. Додаје да нема идеју ко ће бити нови шеф посланичке групе јер није очекивао да ће Пајтић да поднесе оставку.

(Извор: Н1)

Повезане вести

Шутановац и Заев: Наставак међусобне сарадње

Шутановац и Заев: Наставак међусобне сарадње

Београд, 21. новембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац састао се са председником Владе Републике Македоније и СДСМ Зораном Заевим у Београду. Разменили су...
Председник Демократске странке Драган Шутановац на Самиту лидера социјалдемократских партија у Сарајеву

Завршен самит лидера у Сарајеву, Шутановац: Националисти уништавају земље региона

Сарајево, 19. новембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац каже да је један од важних закључака...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Шутановац: Замајавали грађане иако су знали да неће расписати изборе

Београд, 18. новембра 2017.Председник Демократске странке (ДС) Драган Шутановац изјавио је данас да су напредњаци на челу са Александром...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

ДС наставио парламентарну офанзиву: 24 анкетна одбора о аферама СНС

Београд, 18. новембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац изјавио је да је ДС предала у процедуру Народне скупштине 24...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Циљ је промена режима и европски Београд

Београд, 13. новембра 2017.Сама чињеница да неко има идеју да ДС стоји позади и дели летке, лепи плакате и аплаудира је накарадна. Не постоји опција да икада више стојимо иза било кога -...