ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Божовић: Да Министарство спроведе одлуку

- A +
Балша Божовић, народни посланик Демократске странке (Фото сервис ДС, архива) Београд, 31. октобра 2016.

Изјава Балше Божовића, народног посланика ДС:

Самовоља појединих факултета који, упркос договору који је постигнут на седници Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво, не дозвољавају такозваним првим Болоњцима да без додатних трошкова наставе студије, захтева јасан одговор и ангажман скупштинског одбора и надлежног министарства.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја дужно је да, у складу са одлуком Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво, омогући студентима уписаним између 2006, 2007. и 2008. године да без исписивања и поновног уписивања и без накнадних трошкова заврше своје студије у року од годину дана.

Финансијски интереси факултета морају у времену кризе бити на другом месту, а на првом месту морају бити они који се нису снашли у хаосу високообразовног система. Њихови родитељи и они лично узимају скупе кеш кредите да би се школовали и да би финансирали систем који, очигледно, не функционише.

Позивам министра Младена Шарчевића да одржи јавно дато обећање, да спроведе заједничку одлуку скупштинског одбора и министра и да овај мандат започне изградњом поверења између студената и министарства. Ако млади немају поверења у нашу државу, какво то онда друштво ми правимо?

Ситуација је и мимо овога изузетно тешка. Млади одлазе из Србије. У последњих годину дана отишло је њих 59.000 наших суграђана од чега су млади већина. Више од 50% младих нема посао. Високо образовање је прескупо и многима недоступно, а нема никакве гаранције за квалитет знања које се њиме стиче. Све се претвара у бизнис који финансирају они који су талентовани и паметни, али немају могућности да плате своје школовање и због тога студирају и раде.

Демократска странка ће понудити решења и предложити реформу високог образовања. Не можемо као друштво да причамо о високом образовању, а да имамо систем који постоји да би га студенти финансирали, а не систем који постоји због студената. У његовом центру мора бити студент, а млади након завршених студија морају добити шансу да остану у земљи, како не бисмо постали друштво старих људи. Промене су нам потребне на свим пољима: у образовању, односу према младима и култури.

Информативна служба ДС

Повезане вести

Божовић и Виденовић у Бриселу: Србија касни у ЕУ јер се газе институције

Божовић и Виденовић у Бриселу: Србија касни у ЕУ јер се газе институције

Брисел, 23. новембра 2017.Народни посланици Демократске странке Балша Божовић и Маја Виденовић завршили су посету Бриселу током...
Балша Божовић (Фото сервис ДС, архива)

Божовић: Стефановић је дежурни потпиривач лажних узбуна

Београд, 15. новембра 2017.Народни посланик Балша Божовић, члан скупштинског одбора за одбрану и унутрашње послове, реаговао је на изјаву Небојше Стефановића у...
Балша Божовић (Фото сервис ДС, архива)

Божовић: Београдска каса је празна

Београд, 7. новембра 2017.Шеф одборничке групе Демократске странке у Београду Балша Божовић критиковао је трећи ребаланс буџета града Београда, рекавши да се он обавља због корупције и...
Балша Божовић (Фото сервис ДС, архива)

Божовић: Није људски вечерати са председником парламента Турске док су невини у затвору

Београд, 23. октобра 2017. Изјава Балше Божовића, народног посланика Демократске странке:  "Одбио...
Балша Божовић (Фото сервис ДС, архива)

Београд који је некада помагао свима данас моли за помоћ за основне потребе

Београд, 21. октобра 2017.Изјава Балше Божовића, председника Градског одбора ДС Београд: Београд је до пре пет година...