ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Шутановац: Јанковић сигурно побеђује Николића

- A +
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива) Нови Сад, 13. јануара 2017.

Председник Демократске странке Драган Шутановац позвао је све странке проевропске оријентације да подрже кандидатуру Саше Јанковића за председника Србије.

"Наша подршка Јанковићу је јасна и позивам све који желе модерну и европску Србију, у којој ћемо имати владавину права и градити институције, да учине то исто", изјавио је Шутановац гостујући у емисији Политбиро Радио телевизије Војводине.

Он је додао да ће ДС у службу Јанковићеве кандидатуре дати страначку инфраструктуру, време и енергију те да ће покушати да подстакне личности из јавног живота на ангажман.

Истакао је да нема процену колико ће таква кампања коштати, да сигурно неће бити јефтина али да ће се ДС фокусирати на јефтинији део кампање, односно теренски рад.

"Верујем да ћемо скупити довољно новца за једну скромну кампању. Најскупљи део су свакако медији, ту ћемо имати проблем јер не можемо да се такмичимо са режимским странкама", каже лидер демократа.

Наводи да не верује да ће заједно са председничким бити расписани и парламентарни избори.

Као реалан исход председничких сматра улазак Јанковића у други круг.

"Не знамо ко ће бити кандидат Српске напредне странке. Уколико то буде Томислав Николић, убеђен сам да побеђујемо у другом кругу, а уколико буде Александар Вучић - мораћемо сви да дамо максималан допринос, укључујући и оне кандидате који изгубе у првом кругу", оценио је.

Каже да поред јасних овлашћења у одбрани и спољној политици, председник Србије потписује законе и може да их врати Народној скупштини, али да пре свега има неспоран легитимитет и ауторитет у јавности, може да утиче на политику и покреће иницијативе.

"Верујем да бисмо, уколико би Влада, и након избора Јанковића, наставила да се понаша као до сада, имали неку врсту константне кампање и да би Влада била кратког даха. Ово је лоша Влада и нама је свакако циљ да она падне", нагласио је саговорник РТВ-а.

Додао је да Јанковић персонификује политику за коју се ДС залаже претходних 27 година. На питање која је то политика - када управо ДС брани Јанковића од критика да се бави политиком а не својим послом заштитника грађана - Шутановац одговара да политика нису само изјаве партијских функционера.

"Уколико ви, као што ради Јанковић на позицији на којој је, штитите владавину права, беспрекорно заступате интересе грађана, градите институцију која пре вас није постојала а режим жели да је уруши, штитите мањинска права и права обесправљених, оних који данас у Србији живе катастрофално лоше, то је такође политика. Изградња институција и правне државе је основ за бољи живот. Не постоји ниједна озбиљна компанија која жели да инвестира у Србију јер не желе да улажу у земљу у којој део државног руководства преко дана носи чарапу на нози а преко ноћи на лицу и руши по Београду", истакао је.

С друге стране, каже, није јасно која је политика другог потенцијалног опозиционог председничког кандидата Вука Јеремића.

"Јеремић јесте био члан наше странке, али ДС се мења, а политика коју је странка имала до 2012. је и довела до краха ДС-а", истиче.

Додаје да је тешко проценити колико ће проевропска опозиција имати председничких кандидата, а да је та процена још тежа када су у питању антиевропске странке. Очекује да ће укупно бити десетак председничких кандидата.

Извор: РТВ

Повезане вести

Председник Демократске странке Драган Шутановац на Самиту лидера социјалдемократских партија у Сарајеву

Завршен самит лидера у Сарајеву, Шутановац: Националисти уништавају земље региона

Сарајево, 19. новембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац каже да је један од важних закључака...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Шутановац: Замајавали грађане иако су знали да неће расписати изборе

Београд, 18. новембра 2017.Председник Демократске странке (ДС) Драган Шутановац изјавио је данас да су напредњаци на челу са Александром...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

ДС наставио парламентарну офанзиву: 24 анкетна одбора о аферама СНС

Београд, 18. новембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац изјавио је да је ДС предала у процедуру Народне скупштине 24...
Народни посланик Демократске странке Радослав Милојичић (Фото: www.sumadijapress.co.rs, архива)

Радослав Милојичић: Влада дала новац општинама за куповину гласова

Београд, 15. новембра 2017.Посланик Демократске странке Радослав Милојичић оценио је да је "скандалозна одлука" Владе Србије да локалним...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Циљ је промена режима и европски Београд

Београд, 13. новембра 2017.Сама чињеница да неко има идеју да ДС стоји позади и дели летке, лепи плакате и аплаудира је накарадна. Не постоји опција да икада више стојимо иза било кога -...