ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Милисављевић (ДС) са Националном коалицијом за децентрализацију о промени изборног система

- A +
Посланик Демократске странке Душан Милисављевић (Фото сервис ДС, архива) Београд, 13. септембра 2017.

Посланик Демократске странке (ДС) Душан Милисављевић подржао је иницијативу "Бирам кога бирам" Националне коалиције за децентрализацију о промени изборног система.

Он је са конференцији за новинаре у Дому Народне скупштине, где се састао с представницима коалиције, позвао и остале посланике да подрже иницијативу која, како је навео, треба да омогући већи степен одговорности посланика, равномерну територијалну заступљеност грађана у парламенту, адекватно присуство националних мањина и сразмерно присуство мање заступљеног пола у Скупштини.

- Садашњим изборним системом грађани практично не знају за кога гласају и ко су њихови кандидати за посланике - рекао је Милисављевић додајући да се у кампањи виде њихови шефови странака који својим ауторитетом добијају поверење гласача, али не и посланички кандидати.

Он је истакао да се залаже за промену актуелног система да би посланици, али и одборници у скупштинама општина били бирани именом и презименом и на тај начин имали одговорност према грађанима који су за њих гласали, а не да одговарају својим шефовима странака који су их ставили на изборну листу.

По његовој оцени, на тај начин би било омогућено да се кандидују људи доказани у својим професијама и који би се у Скупштини борили за интересе свог краја.

Иницијатива "Бирам кога бирам" покренута је још пре три године, а по речима Милисављевића, подршку јој је својим потписом пружило 20.000 грађана.

Представници Националне коалиције за децентрализацију најавили су да ће наставити дијалог са свим актерима на политичкој сцени ради постизања сагласности око броја изборних јединица и модела изборног система који је најбољи за грађане Србије.

Национална коалиција формирана је 2010. године и чини је 15 организација из 11 градова - Проактив Ниш, Медиа и реформ центар Ниш, Одбор за људска права Ниш, Стара планина Пирот, Тимочки омладински центар Зајечар, Одбор за људска права Неготин, Ресурс центар Мајданпек, Ужички центар за људска права и демократију, Урбан ин Нови Пазар, Едукативни центар Крушевац, Евроконтакт Крушевац, Рома центар Крагујевац, Ромски информативни центар Крагујевац, Кикиндски форум, Арс Нова Ваљево.

(Извор: Блиц)

Повезане вести

Александра Јерков (Фото архива)

Јерков: Маја Гојковић се уплашила анкетних одбора

Београд, 18. новембра 2017.Чланица Председништва Демократске странке Александра Јерков одговорила је Маји Гојковић и рекла да се „очигледно Маја Гојковић уплашила...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Шутановац: Замајавали грађане иако су знали да неће расписати изборе

Београд, 18. новембра 2017.Председник Демократске странке (ДС) Драган Шутановац изјавио је данас да су напредњаци на челу са Александром...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

ДС наставио парламентарну офанзиву: 24 анкетна одбора о аферама СНС

Београд, 18. новембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац изјавио је да је ДС предала у процедуру Народне скупштине 24...
Народни посланик Демократске странке Радослав Милојичић (Фото: www.sumadijapress.co.rs, архива)

Радослав Милојичић: Влада дала новац општинама за куповину гласова

Београд, 15. новембра 2017.Посланик Демократске странке Радослав Милојичић оценио је да је "скандалозна одлука" Владе Србије да локалним...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Циљ је промена режима и европски Београд

Београд, 13. новембра 2017.Сама чињеница да неко има идеју да ДС стоји позади и дели летке, лепи плакате и аплаудира је накарадна. Не постоји опција да икада више стојимо иза било кога -...