ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Милисављевић (ДС) са Националном коалицијом за децентрализацију о промени изборног система

- A +
Посланик Демократске странке Душан Милисављевић (Фото сервис ДС, архива) Београд, 13. септембра 2017.

Посланик Демократске странке (ДС) Душан Милисављевић подржао је иницијативу "Бирам кога бирам" Националне коалиције за децентрализацију о промени изборног система.

Он је са конференцији за новинаре у Дому Народне скупштине, где се састао с представницима коалиције, позвао и остале посланике да подрже иницијативу која, како је навео, треба да омогући већи степен одговорности посланика, равномерну територијалну заступљеност грађана у парламенту, адекватно присуство националних мањина и сразмерно присуство мање заступљеног пола у Скупштини.

- Садашњим изборним системом грађани практично не знају за кога гласају и ко су њихови кандидати за посланике - рекао је Милисављевић додајући да се у кампањи виде њихови шефови странака који својим ауторитетом добијају поверење гласача, али не и посланички кандидати.

Он је истакао да се залаже за промену актуелног система да би посланици, али и одборници у скупштинама општина били бирани именом и презименом и на тај начин имали одговорност према грађанима који су за њих гласали, а не да одговарају својим шефовима странака који су их ставили на изборну листу.

По његовој оцени, на тај начин би било омогућено да се кандидују људи доказани у својим професијама и који би се у Скупштини борили за интересе свог краја.

Иницијатива "Бирам кога бирам" покренута је још пре три године, а по речима Милисављевића, подршку јој је својим потписом пружило 20.000 грађана.

Представници Националне коалиције за децентрализацију најавили су да ће наставити дијалог са свим актерима на политичкој сцени ради постизања сагласности око броја изборних јединица и модела изборног система који је најбољи за грађане Србије.

Национална коалиција формирана је 2010. године и чини је 15 организација из 11 градова - Проактив Ниш, Медиа и реформ центар Ниш, Одбор за људска права Ниш, Стара планина Пирот, Тимочки омладински центар Зајечар, Одбор за људска права Неготин, Ресурс центар Мајданпек, Ужички центар за људска права и демократију, Урбан ин Нови Пазар, Едукативни центар Крушевац, Евроконтакт Крушевац, Рома центар Крагујевац, Ромски информативни центар Крагујевац, Кикиндски форум, Арс Нова Ваљево.

(Извор: Блиц)

Повезане вести

Балша Божовић (Фото сервис ДС, архива)

Балша Божовић нови шеф изборног штаба ДС за Београд

Београд, 12. септембра 2017.Демократска странка изабрала је Балшу Божовића за шефа изборног штаба за предстојеће изборе у главном граду. Божовић је истакао да се ДС и...
Демократска странка

Хитно сазвати Одборе за контролу служби и одбрану и унутрашње послове поводом Македоније

Београд, 23. августа 2017.Посланички клуб Демократске странке упутио је захтев за сазивање хитне...
Председник ресорног Одбора за безбедност, одбрану и ванредне ситуације Демократске странке, генерал у пензији Срето Малиновић

Малиновић: Грађанима је доста обмана и понижења од стране Вучићевог режима

Београд, 19. августа 2017.Интервју Срете Малиновића за komentarpress.net О кандидатима за градоначелника, колико сам...
Народни посланик Демократске странке Горан Јешић (Фото: Данас)

Јешић: Вучић не може бити градоначелник Београда

Београд, 19. августа 2017.Интервју Горана Јешића за Данас Не мислим да наша комуникација има било какве везе са одлуком Саше Јанковића око сарадње са Демократском...
Председник ресорног Одбора за безбедност, одбрану и ванредне ситуације Демократске странке, генерал у пензији Срето Малиновић

Срето Малиновић: Непријатно сам изненађен одлуком ПСГ

Београд, 17. августа 2017.Председник ресорног Одбора за безбедност, одбрану и ванредне ситуације Демократске странке, генерал у пензији Срето Малиновић: ...