ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Божовић: Није људски вечерати са председником парламента Турске док су невини у затвору

- A +
Балша Божовић (Фото сервис ДС, архива)
Београд, 23. октобра 2017.
 
Изјава Балше Божовића, народног посланика Демократске странке: 

"Одбио сам позив да будем међу неколико посланика који ће бити присутни на вечери са председником Парламента Турске, Исмаилом Караманом. 
 
Турски Парламент и његов председник који ћуте на хапшења и прогоне грађана, опозиционих посланика, писаца, интелектуалаца, новинара, професора, уметника и масовна кршења људских права нису они са којима Скупштина Србије треба да се тапше по рамену. 
 
Док све релевантне светске институције за људска права упозоравају на масовна и драстична кршења права и слобода грађана у Турској, док председник Турске, Реџеп Таип Ердоган, дерогира све институције, укључујући и Парламент Турске, укида демократију и граби сву власт за себе, српски парламент једној од перјаница таквог режима приређује гала вечере и очекује од посланика да на њима учествују. Не хвала. 
 
Понижавајуће је да, док су извештаји Уједињених нација, Human Rights Watch и Амнести Интернешнал-а пуни података о стотинама убијених, масовним хапшењима новинара, затварањима стотина медија и невладиних организација, хапшењима опозиционих посланика, као и више од 150.000 професора, бораца за људска пава, судија и тужилаца, наша Скупштина дочекује председника турског парламента као драгог госта, борца за демократију и политичког пријатеља. Није поштено. 
 
Демократска странка је настала да би се борила против аутократије, страховладе и насиља. Тако ће увек бити. Онима којима не смета нечовество, који могу да се смеју и седе за истим столом док су невини у затвору, осуђени јер не мисле исто, нека им је на част. За мене није људски."

Информативна служба ДС

Повезане вести

Народна посланица Демократске странке Александра Јерков на заседању Интерпарламентарне уније (Фото: www.flickr.com/inter-parliamentary-union)

Јерков изабрана у Комитет за људска права

Санкт Петерсбург, 15. октобра 2017.Народна посланица Демократске странке Александра Јерков изабрана је за чланицу Комитета за људска права парламентараца у Интерпарламентарној унији. Комитет...
Балша Божовић (Фото сервис ДС, архива)

Божовић: Сменити одговорне за тровање деце по београдским школама!

Београд, 07.10.2017.Изјава Балше Божовића председника Градског одбора Београд:”Осим власника фирме "Кетеринг енд брејк" Бранислава...
Балша Божовић (Фото сервис ДС, архива)

Божовић: Скандалозна реакција градских власти на тровања деце храном у школама

Београд, 04.10.2017.Председник Градског одбора Београд Балша Божовић изјавио је данас да је скандалозно то што...
Потпредседница Демократске странке Тамара Трипић (Фото архива)

Директорка у служби градоначелника, а не грађана

Београд, 17. фебруара 2017. Поводом изјаве директорке Канцеларије за људска и мањинска права Сузане Пауновић реаговала је потпредседница Демократске странке Тамара Трипић...
Демократска странка

Демократе: Напади на активисте Иницијативе младих за људска права су недопустиви

Београд, 18. јануара 2017.Демократска странка и Демократска омладина најоштрије осуђују пребијање активиста...