ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Завршен самит лидера у Сарајеву, Шутановац: Националисти уништавају земље региона

- A +
Председник Демократске странке Драган Шутановац на Самиту лидера социјалдемократских партија у Сарајеву Сарајево, 19. новембра 2017.

Председник Демократске странке Драган Шутановац каже да је један од важних закључака управо завршеног Самита лидера социјалдемократских партија да „као чувари и промотери европских вредности, имамо обавезу да Европу вратимо у регион, јер је то једини начин да у Европу и закорачимо“.

На самиту се поред евроинтеграција говорило и о миру, стабилности, владавини права и демократским процесима који су свакодневно на испиту у земљама Западног Балкана.

Бољи стандард региона јача и српску привреду

„Долазим из земље којој је врхунски интерес да просечна плата у региону буде што већа, јер од око 15 милијарди евра извоза Србије прошле године скоро милијарду и 300 милиона остварено у БиХ, око 600 милиона у Црној Гори, преко 500 милиона у Македонији. Када питате националисте шта и како треба да се ради онда они просипају популистичке пароле и национализам, свађају нас у јавном дискурсу, а у ствари суштински уништавају потенцијале земаља у којима ми живимо“.

Националисти пријатељи у Европи, код куће нас свађају

На питање о Колинди Грабар Китаровић из ХДЗ-а, Шутановац је рекао да је јако интересантно како су они сви „у ствари политички пријатељи на европском нивоу, где се слажу, гласају заједно, дају подршку једни другима, а када се врате кући постају државни непријатељи. У жељи да прикрију своје неспособности шире неистине и међусобно се оптужују чиме подижу национализам“.

У 21. веку вредност није хектар, већ терабајт

Председник Демократске странке Драган Шутановац на Самиту лидера социјалдемократских партија у Сарајеву „Свет иде и без нас, вредности у 21. веку више се не мере у хектарима, мере се у терабајтима. Морамо да се посветимо и проблемима који можда још нису стигли у Србију и регион, али нам стижу. Технологије су фантастична ствар, али ће велики број људи који раде у различитим секторима остати без посла. Посебно зато што је реч о људима који су средњих година и старији и за које ми морамо да понудимо одговор. Зоран Ђинђић је говорио да су реформе или неуспешне или непопуларне. Сви воле позориште, али 'нико у својој кући', тако је и са реформама. То је болан процес у коме мора да дође и до промене нас самих, а ту је нов начин образовања суштинска политика за сваку државу.“

Шутановац каже и да је важно да покажемо и како овај регион може да говори једним гласом и заједнички наступа према својим партнерима у Европи и свету.

Самиту су поред Шутановаца присуствовали и председник ПЕС Сергеј Станишев, председник СДП БиХ Нермин Никшић, председник СДСМ Зоран Заев, председник СДП Црне Горе Ранко Кривокапић, потпредседник СДП Хрватске Златко Комадина, Андрија Пејовић из ДПС Црне Горе.

Делегација Демократске странке су поред председника чинили и Тамара Трипић, потпредседница ДС, Александра Јерков, интернационална секретарка, Маја Виденовић, народна посланица, Татјана Солдатовић Манојловић, потпредседница Форума жена и Александра Божић, интернационална секретарка Демократске омладине.

Информативна служба ДС

Повезане вести

Шутановац: Пуцањ у Оливера Ивановића је пуцањ у мир

Шутановац: Пуцањ у Оливера Ивановића је пуцањ у мир

Београд, 16. јануара 2018.Председник Демократске странке Драган Шутановац изјавио је на ванредној конференцији за медије да је пуцањ у Оливера Ивановића пуцањ у мир....
Демократска странка

СДС подржао Шутановца: Наставља се уједињење опозиције

Београд, 15. јануара 2018.Социјалдемократска странка и њен председник Борис Тадић подржали су данас кандидатуру Драгана Шутановца за градоначелника Београда,...
Predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac (Foto arhiva)

Успех је једино смена Вучићевог режима

Београд, 14. јануара 2018.Размишљамо о томе да листу назовемо “Листа против Александра Вучића” јер је крајње лицемерно кад Вучић каже да ми не волимо Београд - каже у интервјуу за “Блиц”...
Шутановац са пољопривредницима у Гроцкој: Три мере за оживљавање аграра у Београду

Шутановац са пољопривредницима у Гроцкој: Три мере за оживљавање аграра у Београду

Београд, 14. јануара 2018.Драган Шутановац, председник Демократске странке и кандидат за градоначелника...
Шутановац: Метро који би почео од Макишког поља је потпуни промашај

Шутановац: Метро који би почео од Макишког поља је потпуни промашај

Београд, 13. јануара 2018.Председник Демократске странке и кандидат за градоначелника Београда Драган Шутановац је заједно са првом на...