ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Борис Тадић: Демократска странка је иницијатор промена у друштву

- A +
Борис Тадић на седници Главног одбора "Демократска странка предлаже јасан акциони план, Демократска странка нуди договор свим демократским снагама друштва да се окупе око приоритетних циљева" - рекао је председник Демократске странке Борис Тадић на седници Главног одбора ДС.

Тих десет приоритетних тачака су:
  1. економске реформе и борба против сиромаштва
  2. реформе система безбедности и изградња безбедног и сигурног друштва
  3. реформа правосудног система и успостављање владавине права
  4. снажна и ефикасна борба против корупције
  5. решавање питања Косова и Метохије и обједињена политика која брани интересе народа који тамо живи
  6. решавање питања државне заједнице у складу са реалним интересима и Србије и Црне Горе
  7. довршавање сарадње са Хашким трибуналом
  8. демократизација и стабилизација медијске политике и регулисање медијске ситуације
  9. преговори са Европском унијом и даљи процеси у правцу промена у друштву и чланства у ЕУ
  10. доношење новог Устава који ће показати да Србија жели да кроји једну нову и другачију политику.
Тадић је нагласио да тај акциони план подразумева да мора бити "орочено време за расписивање превремених парламентарних избора, јер без њих није могуће окупити све демократске ресурсе и створити енергију за промене у друштву".

Он је додао да Демократска странка не одустаје од права да критикује Владу "која је структурисана као конфедерација министарстава без икакве координације између њих". "Влада мора да буде тим, да има планове, да предвиђа проблеме и проналази решења, а не да реагује реактивно. Нама је потребан политички занос за успешно решавање проблема овог друштва."

"Демократска странка не нуди да постане члан владе, нити да подржава владу уместо СПС-а, нас не занимају министарска места у влади која је неефикасна."

"Демократска странка жели да буде стожер обједињавања свих демократских потенцијала за решавање историјских проблема Србије. Ми нудимо јасан акциони план, ми нудимо руку договора. То је политика Демократске странке."

Тадић је рекао да ће оваква Влада Србије увек бити уцењивана око приоритетних питања и додао да јој ДС неће ускратити подршку уколико буде решавала кључне проблеме земље, као што је сарадња са Хашким трибуналом. За Србију и за Демократску странку ово је питање од кључне важности и, уколико од ДС буде зависило хитно и коначно решавање наших обавеза према Трибуналу, ми ћемо у складу са нашим ставом, принципијелно подржати такво решење.

"И данас је Србија пред избором између две политике. Србија је једна, недељива, али има два политичка пута: један води ка ЕУ, а други води, у политичком и вредносном смислу, уназад, према политици деведесетих."

"Ми знамо да нисмо једини на свету, али сам сигуран да европска демократска Србија суштински није могућа без Демократске странке."

Повезане вести

Демократска странка

Политички противник ДС-а ће увек бити СНС, а не опозиција

Београд, 15. новембра 2015.Демократска странка изражава жаљење због чињенице да Борис Тадић сву енергију улаже у борбу против опозиционе Демократске...
Демократска странка

Жалостан обрачун Бориса Тадића са ДС

Београд, 7. маја 2014.Демократска странка сматра да је жалосно што је Борис Тадић у потпуности прихватио реторику СНС, а своје политичко деловање засновао на обрачуну са странком коју је...
Демократска странка

ДС Војводине: Тадићу смета само Демократска странка

Нови Сад, 6. маја 2014.Покрајински одбор Демократске странке (ПО ДС) за Војводину оценио је да бивши председник ДС, а сада лидер Нове демократске странке, Борис...
Председник Демократске странке Драган Ђилас (Фото: Нови магазин)

Ђилас: Обећао сам људима да ћу бити градоначелник

Београд, 13. марта 2014.Интервју Драгана Ђиласа за "Нови магазин" Председник Демократске странке и њен кандидат за градоначелника Београда Драган Ђилас сматра да ће...
Председник Демократске странке Драган Ђилас (Танјуг, архива)

Ђилас: ДС је ослобођена пртљага који ју је оптерећивао

Београд, 13. марта 2014.Интервју Драгана Ђиласа за "Недељник" Демократска странка је рашчистила са политиком Душана Петровића, Слободана Хомена, Вука...