ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Тадић, Месић и Санадер на прослави 150 година Николе Тесле

- A +
Борис Тадић на прослави 150. годишњице рођења Николе Тесле (ФоНет)У Смиљану код Госпића, родном месту Николе Тесле, данас је одржана централна свечаност поводом 150. годишњице рођења тог великог научника.

Свечаности, под покровитељством Хрватског сабора који је ову годину прогласио Годином Николе Тесле, присуствовали су највиши хрватски званичници као и председник Србије Борис Тадић.

Председник и премијер Хрватске Стјепан Месић и Иво Санадер и председник Србије Борис Тадић заједно су обишли родну кућу Николе Тесле у којој је од данас изложена документарна грађа о животу тог научника.
Тадић је рекао да му је велико задовољство што има прилику да се "обрати и да подели одговорност са људима који данас воде Хрватску не само за оно што је било прошлост већ и за сагледавање будућности".

Председник Србије рекао је да "није било много појединаца који су својом визијом и идејом досегли врх а пореклом су са ових простора".

"Али они који јесу, наше су заједничко благо", додао је.

Тадић је рекао и да је Тесла "делио одговорност за време у коме је постојао, борио се против фашизма, покушавао да спречи рат размишљајући о научним достигнућима која би довела до мира".

"Никола Тесла је био Србин, рођен у Хрватској... Памтићемо његову поруку онима који су од њега тражили да се укључи у етничке сукобе - 'ваша мржња претворена у електичну енергију могла би да осветли читаве градове'", изјавио је тада славни научник.

Тадић је рекао и да су "Срби и Хрвати, Србија и Хрватска имали велике људе који су обележли заједничку историју" и који "сведоче о великим могућностима на почетку 21. века, века који не прихвата мржњу, насиље, етничко чишћење, нити страдалаштво припадника појединих народа".

"Ми - председник Хрватске Стјепан Месић, премијер Иво Сандер, председник Србије, ја, Борис Тадић и премијер Србије Војислав Коштуница - имамо посебну одговорност да нашим грађанима и нашим народима понудимо нову визију и Србије и Хрватске у Европи", рекао је Тадић.

Стјепан Месић и Борис Тадић (ФоНет)Хрватски премијер Иво Санадер је рекао да Никола Тесла "никада није тражио признања за своја дела, а требало је да их добије" и да се "није љутио чак ни када су му крали изуме.

"Тесла је био једна од највећих фигура човечанства и Србија и Хрватска сада са поносом деле ово славље", рекао је Санадер.

О значају Тесле и његовог дела говорио је и председник Хрватске Стјепан Месић.

Амбасадор САД у Хрватској Роберт Бретке, као лични изасланик председника САД, рекао је да се и његова земља у којој је Никола Тесла провео већи део живота "поноси овим научником који се поносио својим српским пореклом и хрватском домовином".

У Смиљану је данас отворен и новоизграђени мултимедијални центар у коме је изложен део Теслиних научних радова и патената.

Преуређена је и православна црква светих Петра и Павла у којој је као православни свештеник службовао Теслин отац Милутин.

У тој цркви служена је литургија којој су присуствовали високи представници Српске православне цркве, а испред цркве откривен је споменик Николи Тесли.

(Извор: Бета)

Повезане вести

Демократска странка

СДС подржао Шутановца: Наставља се уједињење опозиције

Београд, 15. јануара 2018.Социјалдемократска странка и њен председник Борис Тадић подржали су данас кандидатуру Драгана Шутановца за градоначелника Београда,...
Демократска странка

Политички противник ДС-а ће увек бити СНС, а не опозиција

Београд, 15. новембра 2015.Демократска странка изражава жаљење због чињенице да Борис Тадић сву енергију улаже у борбу против опозиционе Демократске...
Демократска странка

Жалостан обрачун Бориса Тадића са ДС

Београд, 7. маја 2014.Демократска странка сматра да је жалосно што је Борис Тадић у потпуности прихватио реторику СНС, а своје политичко деловање засновао на обрачуну са странком коју је...
Демократска странка

ДС Војводине: Тадићу смета само Демократска странка

Нови Сад, 6. маја 2014.Покрајински одбор Демократске странке (ПО ДС) за Војводину оценио је да бивши председник ДС, а сада лидер Нове демократске странке, Борис...
Председник Демократске странке Драган Ђилас (Фото: Нови магазин)

Ђилас: Обећао сам људима да ћу бити градоначелник

Београд, 13. марта 2014.Интервју Драгана Ђиласа за "Нови магазин" Председник Демократске странке и њен кандидат за градоначелника Београда Драган Ђилас сматра да ће...