ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Избори пре решења Косова

- A +
Борис Тадић (ФоНет)Председник Србије Борис Тадић изјавио је да би било добро да се избори одрже на јесен пре него што се реши питање статуса Косова.

Гостујући у емисији "Интервју" на Првом програму РТС, Тадић је рекао да је добро да се дискутује о будућности Србије у подстицајној и мирној атмосфери и формирају стабилне институције и влада која ће водити Србију наредне четири године ка европским интеграцијама.

"Јер, шта год да буде решење на Косову и Метохији, ситуација која следи биће политички врела", прецизирао је председник Србије.

На примедбе да је прво потребно донети Устав, па ићи на изборе, Тадић је рекао да у том случају Устав треба донети брзо, а да ако то није могуће по постојећој процедури, предлаже изборе за уставотворну скупштину, као друго оптимално решење.
Говорећи о Косову и Метохији, Тадић је рекао да нема разлике у приступу решавању тог проблема између њега и премијера Војислава Коштунице: "Имамо заједнички план, државно јединство око реалистичког плана".

"Реалност је тешка, никад тежа и немамо право да обмањујемо јавност", објаснио је Тадић.

"Наметнуто решење представљало би нову трауматизацију Србије, било би контрапродуктивно и водило би у политичку нестабилност", рекао је Тадић и поновио да се ниједна нормална земља не одриче своје територије.

Он је додао да у разговору са међународним званичницима истиче да ниједно решење не сме да произведе етничко чишћње. "Сваки егзодус мора бити спречен и то је моја порука свету. Али не физичким баријерама, већ гарановањем права."

Тадић је рекао да није суштина у томе да се подиже тон да би се Србија боље чула у свету: "Ја нисам заступник методологије подизања тона, ја сам за тиши говор, а веће ефекте".

Председник Србије најавио је да ће се у Бечу 24. јула одржати састанак на највишем нивоу на позив међународног посредника Мартија Ахтисарија.

"Наша страна, премијер и ја, упутили смо писмо Ахтисарију тражећи да прецизирамо услове у којима ћемо водити преговоре, читаву структуру и формат преговора и углавном се до сада појављивало у нашем међусобном саобраћању да ће се преговори водити на нивоу председника и премијера покрајине и председника и премијера Србије", рекао је Тадић одговарајући на питања уредника водећих београдских медија.

Тадић припремио акциони план

Председник Србије Борис Тадић изјавио је да не учествује у консултацијама о Акционом плану за сарадњу с Хашким трибуналом, али да је припремио свој предлог ако буде потребан.

“Не учествујем у консултацијама јер је то надлежност Владе Србије. Спреман сам да учествујем у сваком тренутку, чим ме Влада позове, а припремио сам, да не бих седео скрштених руку, један предлог акционог плана и уколико Влади буде потребно одмах је на располагању”, рекао је Тадић.

(Извор: ФоНет)

Повезане вести

Демократска странка

Политички противник ДС-а ће увек бити СНС, а не опозиција

Београд, 15. новембра 2015.Демократска странка изражава жаљење због чињенице да Борис Тадић сву енергију улаже у борбу против опозиционе Демократске...
Демократска странка

Жалостан обрачун Бориса Тадића са ДС

Београд, 7. маја 2014.Демократска странка сматра да је жалосно што је Борис Тадић у потпуности прихватио реторику СНС, а своје политичко деловање засновао на обрачуну са странком коју је...
Демократска странка

ДС Војводине: Тадићу смета само Демократска странка

Нови Сад, 6. маја 2014.Покрајински одбор Демократске странке (ПО ДС) за Војводину оценио је да бивши председник ДС, а сада лидер Нове демократске странке, Борис...
Председник Демократске странке Драган Ђилас (Фото: Нови магазин)

Ђилас: Обећао сам људима да ћу бити градоначелник

Београд, 13. марта 2014.Интервју Драгана Ђиласа за "Нови магазин" Председник Демократске странке и њен кандидат за градоначелника Београда Драган Ђилас сматра да ће...
Председник Демократске странке Драган Ђилас (Танјуг, архива)

Ђилас: ДС је ослобођена пртљага који ју је оптерећивао

Београд, 13. марта 2014.Интервју Драгана Ђиласа за "Недељник" Демократска странка је рашчистила са политиком Душана Петровића, Слободана Хомена, Вука...