ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Мићуновић: Нови устав тек после решења статуса Косова

- A +
Драгољуб МићуновићПредседник Политичког савета Демократске странке Драгољуб Мићуновић оценио је да Србија неће добити нови устав пре доношења решења за коначни статус Косова.

Мићуновић је у интервјуу за новосадски "Грађански лист" изјавио да би се на тај начин створила јаснија слика о томе "који су то грађани Србије који треба да се изјашњавају о новом уставу".

Према његовим речима, када би Србија имала територијални интегритет над Косовом, грађани који су на тој територији морали би да буду третирани као равноправни са осталим становницима Србије.

"У случају референдума они би се морали наћи на бирачким списковима. Да ли би изашли на гласање? Вероватно не би и референдум је већ у старту пропао. А да се изоставе, тиме би се прејудицирало коначно решење за статус Косова", рекао је он.
Он је оценио да би доношење устава уз обезбеђивање двотрећинске већине у парламенту "било веома тешко" и да је "сигурно да би настали проблеми на референдуму, па би логична последица било расписивање избора".

"Једноставније је одмах расписати изборе за уставотворну скупштину, чиме би скупштина имала одрешене руке да уз једну дебату и начин која она одреди донесе устав. Онда више те уцене било које партије нису могуће", казао је Мићуновић.

Он је додао да ће се ДС у новом уставу залагати за највиши могући степен аутономије Војводине, односно, "за сваку аутономију која не предвиђа могућност територијалног издвајања из Србије".

(Извор: Бета)

Повезане вести

Драгољуб Мићуновић (Фото: Нови магазин)

Драгољуб Мићуновић: Дрско фалсификовање Петог октобра

Београд, 5. октобра 2017.Интервју Драгољуба Мићуновића за Нови магазин Ауторитарни поредак најчешће популистички напада и прошлост и будућност, прошлост...
Проф. др Драгољуб Мићуновић у обраћању поводом Међународног дана демократије (Фото сервис ДС)

Мићуновић: За одбрану демократије

Београд, 15. септембра 2017.Говор проф. др Драгољуба Мићуновића поводом Међународног дана демократије Данас је свечани дан посвећен демократији. Демократија очигледно увек мора да се брани и не...
Драгољуб Мићуновић (Фото: www.dw.com)

Драгољуб Мићуновић: Земља контејнера и лептири око жишка власти

Београд, 14. августа 2017.Интервју Драгољуба Мићуновића за DW Опозиција мора да тражи шансу у подршци оних који су гурнути на дно друштва, каже...
Драгољуб Мићуновић (Фото: Данас, mc.rs, архива)

Драгољуб Мићуновић: Нема дијалога на лажима

Београд, 10. августа 2017.Интервју Драгољуба Мићуновића за Време Позив на „унутрашњи дијалог о Косову“ добро је дошао, који би одговоран политичар и јавни делатник био против...
Драгољуб Мићуновић (Фото: Данас, mc.rs, архива)

Студенти бране грађанско достојанство од популистичке обмане и застрашивања

Београд, 17. априла 2017.Ауторски текст Драгољуба Мићуновића за "Данас" Надам се да ће и демократски оријентисане...