ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Настављено усаглашавање текста устава

- A +
Душан Петровић у Скупштини Србије (ФоНет)Чланови Пододбора за уставна питања Скупштине Србије на данашњој седници постигли су даљи напредак у усаглашавању првих 80 чланова текста Устава, али су и даље остале неке алтернативе.

Та питања требало би да буду решена у наставку рада на највишем правну акту, сопштено је данас после вишечасовне седнице тог радног тела.

По речима члана Пододбора из Демократске странке Душана Петровића, на седници је "установљено да постоји неколико тачака око којих још нема сагласности". Он је оценио и да је "даље усаглашавање могуће и технички и политички до седнице Одбора за уставна питања, а вероватно и после тога".
Петровић је оценио да се са преамбулом остало тамо где се било јер ДС сматра да Србија треба да буде дефинисана као грађанска држава, "а постоји други предлог по коме дефиниција државе треба да буде другачије утемељена".

Он је додао да су ДС и странке владе сагласни да је неопходно у уставу утемељити основ који ће омогућити Србији да доврши сарадњу са Хашким трибуналом.

Петровић је рекао и да је отворено питање о уставном основу за елиминисање политичких странака које не поштују елементарне норме демократског друштва и демократске вредности.

Према његовим речима, било је речи о томе какав би требало да буде уставни основ за реакцију правосудних органа у онемогућавању организовања политичких странака које угрожавају темеље демократског друштва.

У вези са питањем верских слобода у новом уставу, Петровић је оценио да би обавеза регистровања нетрадиоционалних верских заједница била задирање у верске слободе и да би то питање требало оставити законодавцу да га реши онако како сматра да је потребно.

Данас је почело и разматрање дела устава који се односи на економско и социјално уређење, а рад на тим питањима биће настављен сутра.

Петровић је рекао да не очекује велике разлике у делу устава који се односи на економска и социјална питања, и да је ту могуће направити значајне кораке.

По његовим речима, после тих питања биће отворено питање државног уређења. Ту ће, између осталог, бити говора о начину избора председника Републике, децентрализацији, организацији правосуђа.

Чланови пододбора саопштили су новинарима да ће о неусаглашеним питањама гласати Одбор за уставна питања.

Саопштено је и да би до краја недеље требало да буде направљен план рада на новом уставу за другу половину јула и август.

(Извори: Танјуг, Бета)

Повезане вести

Проф. др Драгослав Петровић, члан Политичког савета ДС (www.vojvodina.gov.rs, архива)

Пропао конкурс, министар недужан?!

Нови Сад, 7. маја 2016.Нажалост, у последње две године дошло је до упадљивог пада не само до тада јасних позитивних тенденција, него и опадања квалитета и квантитета одговарајућих резултата...
Демократска странка

Није Лидија Удовички лагала. Ви лажете и крадете, господо!

Београд, 23. јануара 2016.Поједини медији, бранећи Вучићевог кума, желе да створе привид да је Лидија Удовички лагала када је Бојану Пајтићу у...
Акција Демократске омладина испред зграде ДИПОС-а (Фото сервис ДС)

Функција кума премијера јача од свих функција у држави

Београд, 11. новембра 2015.Демократска омладина Београда организовала је испред зграде ДИПОС-а акцију "Кум није дугме 2" на којој је Николи Петровићу, директору...
Председник Демократске странке и председник Покрајинске владе Војводине Бојан Пајтић у обраћању медијима (Фото сервис ДС)

Бојан Пајтић: Девичанска Острва или како сам узнемирио јавност

Београд, 27. октобра 2015.Ауторски текст Бојана Пајтића за "Време" Из прве руке: На саслушању због афере "Прислушкивање" "Идете у зграду СИВ-а"....
Конференција за медије Владе у сенци Демократске странке (Фото сервис ДС)

Вучић да смени Малог и Петровића или да сам поднесе оставку

Београд, 23. октобра 2015.Демократска странка затражила је разрешење директора ЕМС-а Николе Петровића, као и градоначелника Београда Синише Малог. ...