ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Тадић: Приоритет Србије је да постане чланица Европске уније

- A +
Борис Тадић у Бриселу (ФоНет)Председник Србије Борис Тадић изјавио је данас да ће Србија учинити све да изручи Хагу оптужене за ратне злочине, посебно Ратка Младића јер се без решавања тог питања не могу креирати бољи односи са Европском унијом.

Тадић је, после разговора са председником Европске комисије Жозе Мануел Баросом, рекао да је хапшење Ратка Младића и осталих хашких бегунаца одговорност Владе Србије, као и да је веома важно што су Акционим планом одређени координатори који су нека врста гаранције за успех на крају.

Тадић је нагласио да је акциони план за сарадњу са Хагом од кључног значаја за европску перспективу и чланство Србије у ЕУ, али је подвукао да треба много више отворити врата Европе Србији да би се нова европска искуства пренела у Србију и западни Балкан.

Одговорност је на Влади Србије да креира конкретну атмосферу у земљи, да спроведе акције које ће довести до хапшења Младића и изручења Хашком трибуналу, рекао је Тадић и нагласио да ће, као председник, подржати Владу у том послу.
Он је указао на више проблема са којима се суочавала Србија: од референдума у Црној Гори, до Косова, и рекао да није задовољан досадашњим преговорима о решавању косовског питања.

Председник Тадић је додао да је у разговору са Баросом било речи и о олакшицама визног режима за поједине категорије становништва Србије, али је нагласио да је ово питање веома важно за све грађане земаља региона.

Тадић је, говорећи о Косову, рекао да није задовољан преговорима који су до сада вођени и изразио наду да ће они бити успешнији у будућности.

"Србија жели компромис до којег ће се доћи преговорима на демократски начин. Ми смо демократија и желимо да бранимо наше легитимне интересе, желимо да заштитимо наш територијални интегритет и суверенитет", додао је Тадић.

Упитан да ли ће делегација Србије присуствовати директним преговорима, Тадић је рекао да очекује да изасланик УН за преговоре о Косову Марти Ахтисари пошаље конкретне предлоге како ће се разговори водити и да ће онда бити донета одлука о учешћу.

Независно Косово било би преседан и допринело би нестабилности, не само овог региона, већ и других региона у свету, рекао је Тадић и додао да је забринут за стабилност региона уколико Косово постане независно.

"Србија има један приоритет и један циљ, а то је да постане чланица ЕУ и учинићемо све што је у нашој моћи да постанемо чланица у неколико наредних година", закључио је Тадић.

Борис Тадић и Жозе Мануел Баросо (ФоНет)Баросо је нагласио да је пуна сарадња Србије са Хашким трибуналом веома важна, јер је изручење Младића и других оптужених круцијално за односе ЕУ са Србијом.

Он је подсетио да су, пошто није било пуне сарадње, преговори о Споразуму о стабилизацији и асоцијацији прекинути, али је истакао да то не значи да су сви односи са Србијом прекинути.

Сада постоји Акциони план, додао је Баросо и изразио наду да ће он донети резултате, јер није, како је рекао, фер да за српски народ, због једног или неколико оптужених за ратне злочине, европска будућност буде заустављена.

Баросо је истакао да још постоји могућност да Споразум о стабилизацији и асоцијацији са Србијом буде закључен до краја године, уколико обавеза према Хашком трибуналу буде испуњена.

Баросо је, после сусрета са Тадићем којем је присиствовао и европски комесар за проширење Оли Рен, указао на то да ЕУ настоји да пружи олакшице и подршку Србији и подсетио да јој је ЕУ од 2000. године дала милијарду и по евра помоћи.

Он је најавио да ће Европска комисија ове недеље представити мандат за преговоре о олакшицама визног режима за земље у региону, међу којима је и Србија, и да ће неке категорије становништва моћи да добију визе без плаћања.

Упитан о преговорима о будућности Косова, Баросо је рекао да ЕУ подржава УН и специјалног изасланика Мартија Ахтисарија.

"Ово су преговори, ми не желимо да наметнемо, већ да дођемо до решења кроз конструктивне раговоре. То решење мора бити одрживо и то је наш став", рекао је Баросо.

(Извори: ФоНет, Бета)

Повезане вести

Демократска странка

СДС подржао Шутановца: Наставља се уједињење опозиције

Београд, 15. јануара 2018.Социјалдемократска странка и њен председник Борис Тадић подржали су данас кандидатуру Драгана Шутановца за градоначелника Београда,...
Демократска странка

Политички противник ДС-а ће увек бити СНС, а не опозиција

Београд, 15. новембра 2015.Демократска странка изражава жаљење због чињенице да Борис Тадић сву енергију улаже у борбу против опозиционе Демократске...
Демократска странка

Жалостан обрачун Бориса Тадића са ДС

Београд, 7. маја 2014.Демократска странка сматра да је жалосно што је Борис Тадић у потпуности прихватио реторику СНС, а своје политичко деловање засновао на обрачуну са странком коју је...
Демократска странка

ДС Војводине: Тадићу смета само Демократска странка

Нови Сад, 6. маја 2014.Покрајински одбор Демократске странке (ПО ДС) за Војводину оценио је да бивши председник ДС, а сада лидер Нове демократске странке, Борис...
Председник Демократске странке Драган Ђилас (Фото: Нови магазин)

Ђилас: Обећао сам људима да ћу бити градоначелник

Београд, 13. марта 2014.Интервју Драгана Ђиласа за "Нови магазин" Председник Демократске странке и њен кандидат за градоначелника Београда Драган Ђилас сматра да ће...