ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Јелена Марковић: Влада хоће потпуну контролу над медијима

- A +
Јелена МарковићПортпаролка Демократске странке Јелена Марковић изјавила је данас да ДС осуђује увођење у процедуру Закона о изменама и допунама закона о радиодифузији због начина на који је то урађено и због саме садржине закона, па зато тражи да се предлог повуче из процедуре.

Јелена Марковић је оценила да је забрињавајућа одредба по којој финансијски план Републичке радиодифузне агенције (РРА) више не одобрава скупштина, већ Влада, "која на тај начин директно и потпуно контролише медије у Србији".

"Ми то никако другачије не схватамо него као припрему за изборе у којој ће Влада Србије имати потпуну контролу над медијима", рекла је Јелена Марковић.

Она је истакла да су измене закона уведене у процедуру без икакве претходне јавне расправе, консултација са надлежним органима и телима, чак ни са Министарством културе.
Министарство културе припрема сет амандмана на закон, али они нису ушли у процедуру, већ су ушли амандмани и предлози групе посланика, изјавила је Јелена Марковић.

Према њеним речима, "Демократска странка посебно скреће пажњу да је то четврта измена закона која се догађа у летњим месецима, без јавне дебате, по хитном поступку, без могућности да се адекватно реагује на оно што се у скупштини ради".

Јелена Марковић је изјавила да је изменама Закона о радиодифузији предвиђено више скандалозних измена и "прилично опасних по слободу медија", као што је она која се тиче примене одлуке Савета РРА.

Савет РРА ће моћи да забрани рад емитерима и одлука ступа на снагу одмах. Републичка радиодифузна агенција ће овим моћи да гаси медије у Србији по сопственом нахођењу или по наређењу одређених центара моћи, рекла је Јелена Марковић.

(Извор: ФоНет)

Повезане вести

Портпаролка Демократске странке Јелена Триван

Јелена Триван: СРС покушава да направи атмосферу прогона и линча

Београд, 27. јула 2008.Портпаролка Демократске странке Јелена Триван изјавила је да Српска радикална странка (СРС) покушава да радикализује...
Портпаролка Демократске странке Јелена Триван

Јелена Триван: На претње председнику Тадићу да реагује тужилаштво

Београд, 25. јула 2008.На претње које је посланица Српске радикалне странке Вјерица Радета упутила председнику Србије Борису Тадићу...
Портпаролка Демократске странке Јелена Триван

Избор владе по усвајању закона

Београд, 3. јула 2008.Портпаролка Демократске странке Јелена Триван изразила је уверење да ће до краја ове недеље бити створене законске претпоставке за избор нове владе Србије. "Очекујем...
Портпаролка Демократске странке Јелена Триван

Јелена Триван: Преговори о формирању владе теку нормалним током

Београд, 28. јуна 2008.Портпаролка Демократске странке Јелена Триван изјавила је данас да преговори о формирању владе теку нормалним током...
Портпаролка Демократске странке Јелена Триван

Влада до краја следеће недеље

Београд, 26. јуна 2008.Портпаролка Демократске странке и посланик у Скупштини Србије Јелена Триван изјавила је да очекује да ће до краја следеће недеље бити формирана влада. На питање новинара када ће...