ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Сарадња са НАТО је важна за Војску Србије и регионалну стабилност

- A +
Борис Тадић и Јап де Хоп СхеферПредседник Србије Борис Тадић изјавио је данас у Бриселу после разговора са Генералним секретаром НАТО Јап де Хоп Схефером, да су приоритетни циљеви Србије улазак у Европску унију и чланство у НАТО.

Председник Тадић је указао на то да су већ остварене важне реформе у српским оружаним снагама и нагласио да је веома уверен да ће до 2010. године бити завршена прва фаза тих реформи.

"Добићемо професионалну армију са НАТО стандардима, која може бити веома корисна за мир и стабилност у региону", рекао је Тадић и додао да у том циљу и постоји сарадња са НАТО и да је то важно за Војску Србије и за регионалну стабилност.

Изражавајући жељу да Србија што пре уђе у Партнерство за мир, Тадић је рекао да, уколико би Србија остала изван евроатлантских структура, то "не би било корисно и било би веома опасно".
Тадић је истакао и да би било пожељно да се чланство у НАТО сагледа у перспективи чињенице да би и Хрватска, Македонија и Албанија тада требало да постану чланице Атлантског савеза.

Он је приметио да су Србија, Црна Гора и БиХ једине земље у Европи које нису у евроатлантским структурама што је, како је рекао, и неприхватљиво и опасно.

Разговор делегација

Јап де Хоп Схефер је рекао да на самиту НАТО у Риги, у новембру, може бити упућен "позитиван сигнал" Србији за улазак у Партнерство за мир.

Он је подвукао да је акциони план српске владе веома добар корак ка пуној сарадњи с Хашким судом и да се нада да ће његовим спровођењем Србија испунити услове и моћи да постане чланица Партнерства за мир до краја 2006.

Схефер је тиме одговорио на питање новинара да ли Србија може постати чланица Атлантског савеза и ако оптужени Ратко Младић не буде изручен трибуналу у Хагу.

"Атлантски савезници су поздравили акциони план који је представљен у циљу хапшења Ратка Младића. Тај акциони план са хартије сад мора бити претворен у дело", рекао је Схефер.

Схефер је нагласио да је "Кфор на Косову да заштити и већину и мањину" и додао да НАТО подржава Србију "кроз сарадњу у одбрани, кроз војни уред за везу који ће бити отворен".

Он је рекао да је ово важна година за НАТО у односу на перспективу западног Балкана и изразио уверење да ће са самита НАТО у Риги бити упућен позитиван сигнал оним земљама на Западном Балкану које имају акционе планове за улазак у чланство Атлантског савеза.

У седишту Атлантског савеза

"И желим, и на томе радим заједно с нашим српским пријатељима, да се сагледа да тад може бити упућен позитиван сигнал и Србији. А на Србима је, а не на Атлантском савезу, да се то оствари", рекао је генерални секретар НАТО.

Схефер је додао да је позив председнику Тадићу и његова посета "знак да сви ми желимо да се оствари тај циљ".

Говорећи о Косову, Борис Тадић је изнео оцену да политичка ситуација у региону у великој мери зависи од ситуације на Косову, додавши да веома цени присуство НАТО у тој покрајини, али је указао да су Срби у веома тешком положају и да очекује да ће НАТО и Кфор бити у стању да реше све могуће проблеме у будућности.

Борис Тадић и Јап де Хоп Схефер

Поводом преговора о Косову, Тадић је пружио уверавања да ће Србија у преговарачком процесу учествовати као демократска земља, без обзира на све изазове с којима ће се суочавати.

"И бранити свој територијални интегритет и суверенитет", закључио је Тадић.

Са Тадићем је на састанку с челницима НАТО био и заступник начелника генералштаба Војске Србије, генерал Здравко Понош, који је оценио да је важна и сама чињеница да се он састао с високим званичницима НАТО, укључујући председника војног комитета Атлантског савеза.

Генерал Понош је додао да је у разговорима истраживан начин за јачање професионалне сарадње.

(Извор: Бета)

Повезане вести

Демократска странка

Политички противник ДС-а ће увек бити СНС, а не опозиција

Београд, 15. новембра 2015.Демократска странка изражава жаљење због чињенице да Борис Тадић сву енергију улаже у борбу против опозиционе Демократске...
Демократска странка

Жалостан обрачун Бориса Тадића са ДС

Београд, 7. маја 2014.Демократска странка сматра да је жалосно што је Борис Тадић у потпуности прихватио реторику СНС, а своје политичко деловање засновао на обрачуну са странком коју је...
Демократска странка

ДС Војводине: Тадићу смета само Демократска странка

Нови Сад, 6. маја 2014.Покрајински одбор Демократске странке (ПО ДС) за Војводину оценио је да бивши председник ДС, а сада лидер Нове демократске странке, Борис...
Председник Демократске странке Драган Ђилас (Фото: Нови магазин)

Ђилас: Обећао сам људима да ћу бити градоначелник

Београд, 13. марта 2014.Интервју Драгана Ђиласа за "Нови магазин" Председник Демократске странке и њен кандидат за градоначелника Београда Драган Ђилас сматра да ће...
Председник Демократске странке Драган Ђилас (Танјуг, архива)

Ђилас: ДС је ослобођена пртљага који ју је оптерећивао

Београд, 13. марта 2014.Интервју Драгана Ђиласа за "Недељник" Демократска странка је рашчистила са политиком Душана Петровића, Слободана Хомена, Вука...