ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Пајтић: Пшеница је питање целе Србије и њене владе

- A +
Бојан Пајтић током жетве у ФутогуПредседник Извршног већа Војводине Бојан Пајтић изјавио је да "проблем пшенице" није само "војвођанско питање", већ питање целе Србије, које треба да реши Влада.

"Тек када се спомену блокаде и бунт онда добијамо саговорнике на ову тему. Уколико се не исплате премије пољопривредници ће приступити блокади путева и другим видовима протеста", упозорио је Пајтић, додајући да је "жалосно што се иста ситуација понавља сваке године".

Он је указао да ће Србија доћи у ситуацију да увози пшеницу уколико се пољопривредницима не исплате премије у износу од око 50 евра по хектару.

"Тражимо 50 евра по хектару зато што пољопривредници не могу да преживе без исплате премија, зато што не могу да продају своју робу и зато што ћемо доћи у ситуацију да увозимо оно што представља стратешки производ ове земље", рекао је Пајтић.
Пајтић је оценио да ће до увоза доћи и због тога "што је ове године знатно мање ораница засејано пшеницом – од планираних 320.000 хектара под пшеницом је само 270.000 хектара", "што је потпуно неприхватљиво с обзиром на пољопривредни карактер Војводине и Србије".

Током посете жетеоцима у уторак на пољопривредном добру "Планта" у Футогу, Пајтић је рекао да је помоћ земљорадницима пракса која постоји у Европској унији и околним државама, наводећи "да се само на тај начин може говорити о слободном тржишту".

"Ако се позивамо на европске стандарде, треба и да их се придржавамо. А европски стандард је директно давање новчане помоћи сељаку, од стране државе, у распону од 150 до 300 евра по хектару", рекао је он.

На пољопривредном добру "Планта", које послује у саставу "Дијамант аграра" из Зрењанина, пожњевена је половина од 400 хектара под пшеницом, са просечним приносом од 4,7 тона по хектару.

Управник тог добра Влада Баста, оценио је да је садашња цена пшенице неодговарајућа јер обезбеђује само покривање трошкова, додајући да би за килограм пшенице пољопривредници требало да добију између 12 и 13 динара.

(Извори: Танјуг, Бета, ТВ Пинк)

Препоручујемо да прочитате текст Пољопривреда и село Србије у Европи

Повезане вести

Demokratska stranka

Очекујемо реакцију полиције

Београд, 23. септембра 2016.Пре 5 дана малолетној деци председника ДС Бојана Пајтића упућене су бруталне претње физичким насиљем преко друштвене мреже Твитер. Претње су исте вечери пријављене полицији у...
Demokratska stranka

ДС најоштрије осуђује претње упућене деци Бојана Пајтића

Београд, 18. септембра 2016.Демократска странка најоштрије осуђује претње упућене малолетној деци Бојана Пајтића, председника Демократске странке. Због учешћа...
Predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić (Foto servis DS, arhiva)

Подршка Паради поноса и борби за људска права и грађанске слободе

Београд, 16. септембра 2016.Изјава Бојана Пајтића, председника Демократске странке: Позивам све чланове Демократске странке, припаднике...
Кандидат за председника Демократске странке Бојан Пајтић (Фото: Н1, архива)

Бојан Пајтић – интервју за Време

Београд, 15. септембра 2016.Ауторски текст кандидата за председника Демократске странке Бојана Пајтића за недељник "Време" Без претенциозности можемо рећи да су ови избори значајнији за Србију, него...
Predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić (Foto servis DS, arhiva)

Пајтић: Вучић да престане да се пореди са Ђинђићем

Београд, 11. септембра 2016.Изјава председника Демократске странке др Бојана Пајтића: Господин Вучић је изјавом да му пребацују да нема стаж изван политике, "а код...