ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Тадић: Решење за Косово дијалогом и компромисом

- A +
Преговарачки тим Србије (ФоНет)Председник Србије Борис Тадић изјавио је данас у Бечу да власти у Београду очекују решење до којег би се дошло демократским путем, дијалогом и компромисом и које би задовољило интересе обеју страна у преговорима.

"Последње две деценије биле су изузетно тешке за све становнике покрајине. Наша је одговорност да то имамо на уму ако желимо да следећа генерација научи да се разлике и спорови решавају дијалогом, а не претњама и насиљем", рекао је Тадић на почетку преговора о статусу Косова.

У Бечу је јутрос почео састанак лидера Србије и Косова о статусу Косова, први такав скуп од 1999. године.

Тадић је оценио да би само компромисно решење било разумно, реалистично и сагласно са међународним правом и као такво би имало подршку преговарачког тима и државног руководства Србије.
"Можда ћемо данас закључити да смо веома далеко од сагласности о будућем статусу Косова и Метохије. Али, превазилажење разлика почиње њиховим јасним дефинисањем", рекао је председник Србије.

Компромисно решење било би, према његовим речима, решење без победника и поражених и његовим постизањем била би стављена тачка на дугу историју српско-албанских сукоба.

Тадић је нагласио да досадашњи ток преговора током којих су решавана техничка питања није резултирао решењима која би српском народу на Косову и Метохији гарантовала опстанак.

"Премијер Коштуница и ја зато смо пре месец и по дана покренули иницијативу да се што пре склопи споразум о децентрализацији власти у покрајини и заштити Српске православне цркве на Косову. Такав споразум, са чијом применом би требало почети одмах, недвосмислено би показао добру вољу и политички реализам свих учесника у преговорима" рекао је Тадић.

Он је додао да би такав споразум суштински побољшао политичке прилике на Косову и дао би велики подстицај до сада недовољно успешном преговарачком процесу.

Председник Србије је рекао да очекује да ће се обе стране на крају данашњег састанка сложити да је потребно трагати за споразумним решењем и да ће бити постигнут договор о практичним корацима на том путу.

Тадић: Албанци нису дошли у Беч да преговарају

Након првог дела бечких разговора Београда и Приштине о будућем статусу Косова, Борис Тадић је оценио да делегација косовских Албанаца не показује спремност за преговоре.

"Наша страна је дошла да преговара. Од Албанаца нисмо чули никакве појединости, осим ултимативног захтева за независност", рекао је Тадић новинарима у паузи.

У првом делу данашњих преговора, председници и премијери Србије Борис Тадић и Војислав Коштуница, и Косова Фатмир Сејдиу и Агим Чеку, изнели су своје платформе за будући статус покрајине.

Тадић и Коштуница су предложили суштинску аутономију за Косово унутар Србије, уз могућност самосталног приступа косовских власти међународним финансијским институцијама.

Преговори у палати 'Доња Аустрија' (ФоНет)

Споразум о децентрализацији подстицај повратку Срба

У наставку данашњих директних преговора о статусу Косова у Бечу, Борис Тадић је истакао да би постизање споразума о децентрализацији покрајине било подстицај повратку расељених и прогнаних Срба на Косово.

Децентрализација је предуслов за улазак Срба у привремене институције Косова чиме би била створена боља политичка атмосфера и повећани изгледи за успешно окончање преговора о будућем статусу Косова, рекао је Тадић.

Тадић је нагласио да досадашњи преговори о децентрализацији нису дали никакаве резултате, кривицом, како је навео, преговарачког тима косовских Албанаца "који одбија да Србима понуди институционалне гаранције њихових права".

"Морам на жалост да додам да нас је последња рунда бечких преговора о децентрализацији више забринула него што нас је охрабрила. Покушај да се споразум условљава пристанком Срба на суштинско ограничавање њихових права неће одвести никуда: Срби са Косова и Метохије не могу пристати да им било ко прописује колико здравствених установа смеју да имају, да им намеће албанске наставне планове за школе, да траже да им деца уче из албанских уџбеника", рекао је Тадић.

Председник Србије је рекао да је у разговорима о положају Српске православне цркве на Косову и Метохији постигнут известан напредак и да је сада потребно постићи споразум о делотворној заштити српског културног наслеђа у покрајини.

"Приштинска делегација на преговорима склона је да у свим важним питањима понуди опште принципе, без одговарајућих институционалних гарантија. На овај начин тешко је пронаћи компромис чак и кад друга страна нема трагично искуство какво у последњих седам година имају српски народ и СПЦ на Косову и Метохији", рекао је Тадић.

Са таквим искуством, наставио је Тадић, поготово није могуће задовољити се апстрактним принципама који се не реализују у конкретним институционалним решењима.

Тадић сматра да право на заштиту националног и културног индентитета на Косову, као и право на личну слободу и сигурност, морају бити реализовани кроз конкретне институције: сопствене школе и универзитет, штампане и електронске медије, локалну полицију и судство.

Презентовање ставова битно за почетак преговора

Након завршетка разговора одржаних у палати "Доња Аустрија", председник Борис Тадић је на конференцији за новинаре рекао да су власти у Београду спремне да у даљем току преговора допринесу ублажавању изнетих разлика, али да не могу прихватити независност Косова.

Према његовим речима, у овом тренутку је важно да се наставе технички разговори како би се побољшала ситуација на терену и институционално заштитио неалбански живаљ у покрајини.

Тадић је потврдио да ће разговори о техничким питањима бити настављени у августу и првој половини септембра у Бечу, додајући да су обе делегације добиле планове за наставак тих преговора.

(Извор: Бета)

Повезане вести

Демократска странка

СДС подржао Шутановца: Наставља се уједињење опозиције

Београд, 15. јануара 2018.Социјалдемократска странка и њен председник Борис Тадић подржали су данас кандидатуру Драгана Шутановца за градоначелника Београда,...
Демократска странка

Политички противник ДС-а ће увек бити СНС, а не опозиција

Београд, 15. новембра 2015.Демократска странка изражава жаљење због чињенице да Борис Тадић сву енергију улаже у борбу против опозиционе Демократске...
Демократска странка

Жалостан обрачун Бориса Тадића са ДС

Београд, 7. маја 2014.Демократска странка сматра да је жалосно што је Борис Тадић у потпуности прихватио реторику СНС, а своје политичко деловање засновао на обрачуну са странком коју је...
Демократска странка

ДС Војводине: Тадићу смета само Демократска странка

Нови Сад, 6. маја 2014.Покрајински одбор Демократске странке (ПО ДС) за Војводину оценио је да бивши председник ДС, а сада лидер Нове демократске странке, Борис...
Председник Демократске странке Драган Ђилас (Фото: Нови магазин)

Ђилас: Обећао сам људима да ћу бити градоначелник

Београд, 13. марта 2014.Интервју Драгана Ђиласа за "Нови магазин" Председник Демократске странке и њен кандидат за градоначелника Београда Драган Ђилас сматра да ће...