ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Председник Тадић није потписао измене и допуне Закона о радиодифузији

- A +
Председник Борис Тадић (ФоНет)Председник Србије Борис Тадић није потписао Указ о проглашењу измена и допуна Закона о радиодифузији и вратио га је Скупштини Србије на поновно гласање.

Тадић сматра да би тим изменама и допунама Закона о радиодиофузији била "озбиљно нарушена независност рада Републичке радиодифузне агенције (РРА)" јер је предвиђено да сагласност на финансијски план те агенције, уместо Скупштине Србије, даје Влада Србије.

"Председник Тадић такође сматра да би био нарушен принцип равноправности учесника у поступку доделе фреквенција, јер је изменама и допунама предвиђено продужавање рока за почетак емитовања и смањена накнада емитерима радио програма", наводи се у саопштењу Прес службе председника.
У саопштењу се додаје да је надлежно министарство културе обавестило председника Србије да није сагласно са тим изменама и допунама, а да су неслагање изразиле и струковне организације као и Мисија ОЕБС-а, сматрајући да није било транспарентности у доношењу закона, као ни јавне расправе.

"Доносећи овакву одлуку председник Републике Србије отвара могућност Народној скупштини Србије да преиспита спорне измене и допуне Закона о радиодифузији, како би држава Србија, грађани и медији добили демократски и европски закон", истиче се у саопштењу.

У саопштењу се наводи да без законског оквира који је утемељен на европским стандардима није могуће остварити суштинску слободу медија и потврдити демократски карактер друштва.

Тадић потписао Закон о ратификацији споразума са Црном Гором

Председник Борис Тадић (ФоНет)Председник Борис Тадић потписао је указ о проглашењу Закона о ратификацији споразума између Србије и Црне Горе о регулисању чланства у међународним финансијским организацијама и разграничењу финансијских права и обавеза.

Према договору који је постигнут 28. јуна у Подгорици, Србија је наставила чланство у Светској банци, Међународном монетарном фонду (ММФ), Европској банци за обнову и развој (ЕБРД) и Развојној банци Савета Европе.

Како је раније рекао српски министар финансија Млађан Динкић, предвиђено је и да Црној Гори припадне 5,88 одсто од око 564 милиона долара добијених у сукцесији бивше СФРЈ.

Како је речено, износ од око 33 милиона долара које би Црна Гора требало да добије биће умањен за 2,5 милиона долара које београдски аеродром потражује од Аеродома Подгорица.

Црна Гора ће преузети обавезу да плати укупно и 728 милиона долара спољног дуга бивше СРЈ.

(Извор: Бета)

Повезане вести

Демократска странка

Политички противник ДС-а ће увек бити СНС, а не опозиција

Београд, 15. новембра 2015.Демократска странка изражава жаљење због чињенице да Борис Тадић сву енергију улаже у борбу против опозиционе Демократске...
Демократска странка

Жалостан обрачун Бориса Тадића са ДС

Београд, 7. маја 2014.Демократска странка сматра да је жалосно што је Борис Тадић у потпуности прихватио реторику СНС, а своје политичко деловање засновао на обрачуну са странком коју је...
Демократска странка

ДС Војводине: Тадићу смета само Демократска странка

Нови Сад, 6. маја 2014.Покрајински одбор Демократске странке (ПО ДС) за Војводину оценио је да бивши председник ДС, а сада лидер Нове демократске странке, Борис...
Председник Демократске странке Драган Ђилас (Фото: Нови магазин)

Ђилас: Обећао сам људима да ћу бити градоначелник

Београд, 13. марта 2014.Интервју Драгана Ђиласа за "Нови магазин" Председник Демократске странке и њен кандидат за градоначелника Београда Драган Ђилас сматра да ће...
Председник Демократске странке Драган Ђилас (Танјуг, архива)

Ђилас: ДС је ослобођена пртљага који ју је оптерећивао

Београд, 13. марта 2014.Интервју Драгана Ђиласа за "Недељник" Демократска странка је рашчистила са политиком Душана Петровића, Слободана Хомена, Вука...