ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Борис Тадић: Стао сам у одбрану слободе медија и демократије

- A +
Председник Борис Тадић (ФоНет)Председник Србије Борис Тадић изјавио је да није потписао указ о проглашењу Закона о изменама и допунама Закона о радиодифузији да би заштитио грађане од штете која би настала гушењем слободе медија, плурализма мишљења и демократије.

"Никада, осим у време злогласног милошевићевско-радикалско-јуловског Закона о информисању, медији нису били на такав начин гашени. Као председник Србије, не могу да дозволим да се наша земља врати у то време и да се погазе тековине демократије за коју смо се изборили 5. октобра 2000. године", пише Тадић у ауторском тексту у дневном листу "Блиц".

Тадић наводи да је Србија често на мети критике међународне заједнице због тога што они који данас воде државу, а понекад и сама јавност, не препознају темељне демократске вредности на чијој одбрани се мора истрајати.

"Данас слобода медија представља једно од темељних мерила демократичности сваког друштва. Зато сматрам да је одбрана слободе медија моја обавеза и као председника Србије, јер тиме браним уставна права грађана на информисање и слободу изражавања; али и као демократе, јер се борим за очување једне демократске и европске тековине", пише Тадић.
Тадић је истакао да је Одлуком да не потпише указ о проглашењу Закона о изменама и допунама Закона о радиодифузији, створио могућност да посланици, с обзиром на то да јавне расправе о закону није било, саслушају мишљења релевантних струковних удружења и међународних организација и преиспитају своју одлуку.

По његовим речима, Закон о радиодифузији требало је да спречи утицај власти на медије и доведе до формирања независног регулаторног тела које би се бавило медијима, међутим досадашња пракса и последње измене закона показују супротну интенцију – да се то тело стави под контролу извршне власти.

"Један од темеља независности Радиодифузне агенције почивао је у чињеници да чланове Савета бира и разрешава Скупштина. Међутим, овај закон отвара једно широко дискреционо право члановима Савета РРА да самостално, прегласавањем, суспендују поједине чланове и тако мењају састав Савета, а да је при том Скупштина која их је изабрала у потпуности искључена из овог процеса", пише у тексту председника.

Тадић је додао да је јавност узнемирена и због могућности да Савет Радиодифузне агенције одмах по доношењу одлуке може обуставити и прекинути рад неког медија.

"Уколико одлуке Савета не потврђује другостепена инстанца, уколико приговор не одлаже извршење, лако се може десити да без ваљаног правног разлога, сходно тренутном политичком интересу власти, неки медији буду угашени, а да тек онда, накнадно, у судском поступку доказују неоснованост одлука Савета", навео је Тадић.

Тадић је истакао да је одлуку донео руковођен следећим начелима:

  • држава која претендује на чланство у ЕУ мора доносити законе који су у складу са европским стандардима;
  • Радиодифузна агенција мора бити независна и мора полагати рачуне Скупштини Србије;
  • политичке странке и њихови лидери не смеју бити власници медија;
  • медији пред законом морају бити једнаки и равноправни и у свом раду морају штитити основне цивилизацијске и демократске вредности друштва.
"Наглашавам да не могу и нећу да одустанем од демократских принципа за које се годинама борим. Зато што је то у интересу грађана Србије. Зато што је то у интересу европске Србије", закључио је Тадић.

(Извор: Бета)

Препоручујемо да прочитате интегралну верзију ауторског текста председника Бориса Тадића

Повезане вести

Демократска странка

Политички противник ДС-а ће увек бити СНС, а не опозиција

Београд, 15. новембра 2015.Демократска странка изражава жаљење због чињенице да Борис Тадић сву енергију улаже у борбу против опозиционе Демократске...
Демократска странка

Жалостан обрачун Бориса Тадића са ДС

Београд, 7. маја 2014.Демократска странка сматра да је жалосно што је Борис Тадић у потпуности прихватио реторику СНС, а своје политичко деловање засновао на обрачуну са странком коју је...
Демократска странка

ДС Војводине: Тадићу смета само Демократска странка

Нови Сад, 6. маја 2014.Покрајински одбор Демократске странке (ПО ДС) за Војводину оценио је да бивши председник ДС, а сада лидер Нове демократске странке, Борис...
Председник Демократске странке Драган Ђилас (Фото: Нови магазин)

Ђилас: Обећао сам људима да ћу бити градоначелник

Београд, 13. марта 2014.Интервју Драгана Ђиласа за "Нови магазин" Председник Демократске странке и њен кандидат за градоначелника Београда Драган Ђилас сматра да ће...
Председник Демократске странке Драган Ђилас (Танјуг, архива)

Ђилас: ДС је ослобођена пртљага који ју је оптерећивао

Београд, 13. марта 2014.Интервју Драгана Ђиласа за "Недељник" Демократска странка је рашчистила са политиком Душана Петровића, Слободана Хомена, Вука...