ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Борис Тадић: Очекујем конкретан напредак у преговорима

- A +
Сергеј Шојгу и Борис Тадић (Бета)Председник Србије Борис Тадић изјавио је данас да поштује принципијелан став Русије када је реч о преговорима о будућем статусу Косова.

"То је питање од највећег значаја за Србију и питање које има своју политичку, економску и безбедносну димензију", рекао је Тадић после разговора са руским министром за ванредне ситуације Сергејом Шојгуом.

Тадић је истакао да Србија брани своје легитимне интересе на Косову и свој интегритет и суверенитет, као и да очекује, када је статус Косова у питању, принципијелан став Русије и у будућности.

Тадић је оценио да су данашњи преговори о статусу Косова, који се одржавају у Бечу, кључни за статус цркве и националних заједница.

"Српски тим је веома добро припремљен. Ја лично, наш преговарачки тим, као и премијер Коштуница, очекујемо да се ових дана постигне неки договор на пољу децентрализације, статуса цркава и заштите националних мањина", рекао је Тадић.
Српски председник је оценио да преговори улазе у завршну фазу која захтева, како је нагласио, конкретан напредак.

"Ова фаза је изузетно важна за сваког становника Косова, посебно припаднике српског народа јер се решавају проблеми са којима се они суочавају у општинама, дефинишу се надлежности локалних институција и одговорност представника грађана, а то је и претпоставка за нормалан живот на Косову", нагласио је Тадић.

Он је рекао да је са Шојгуом највише речи било о унапређењу економске сарадње, сарадње у области гасне привреде и јачању присуства руских финансијских институција на српском тржишту.

Сергеј Шојгу је истакао да ће робна размена између Руске федерације и Србије ове године достићи две милијарде долара.

Он је рекао да су, са њим у делегацији, у Србију дошли и руски привредници који су спремни да инвестирају и учествују у приватизацији у Србији.

Сусрет делегација (ФоНет)

Очекујем осуду ратних злочина

Поводом снимка на којем су приказани ратни злочини над Србима током акције Олуја у Хрватској, које је емитовало више ТВ станица у Србији, Тадић је изразио очекивање да ће сви представници хрватске државе осудити ратне злочине.

"Очекујем да ће хрватске надлежне службе предузети одговарајуће кораке након приказивања тог снимка", рекао је Тадић.

Он је истакао да већ две године, колико је председник Србије, води дијалог са колегама из региона на ову тему.

Тадић је позвао све политичке структуре у земљи и региону да раде на осуди ратних злочина и оценио да је то је једина "претпоставка за успостављање нормалних и пријатељских односа у региону".

(Извори: Бета, ФоНет)

Повезане вести

Демократска странка

Политички противник ДС-а ће увек бити СНС, а не опозиција

Београд, 15. новембра 2015.Демократска странка изражава жаљење због чињенице да Борис Тадић сву енергију улаже у борбу против опозиционе Демократске...
Демократска странка

Жалостан обрачун Бориса Тадића са ДС

Београд, 7. маја 2014.Демократска странка сматра да је жалосно што је Борис Тадић у потпуности прихватио реторику СНС, а своје политичко деловање засновао на обрачуну са странком коју је...
Демократска странка

ДС Војводине: Тадићу смета само Демократска странка

Нови Сад, 6. маја 2014.Покрајински одбор Демократске странке (ПО ДС) за Војводину оценио је да бивши председник ДС, а сада лидер Нове демократске странке, Борис...
Председник Демократске странке Драган Ђилас (Фото: Нови магазин)

Ђилас: Обећао сам људима да ћу бити градоначелник

Београд, 13. марта 2014.Интервју Драгана Ђиласа за "Нови магазин" Председник Демократске странке и њен кандидат за градоначелника Београда Драган Ђилас сматра да ће...
Председник Демократске странке Драган Ђилас (Танјуг, архива)

Ђилас: ДС је ослобођена пртљага који ју је оптерећивао

Београд, 13. марта 2014.Интервју Драгана Ђиласа за "Недељник" Демократска странка је рашчистила са политиком Душана Петровића, Слободана Хомена, Вука...