ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Драган Шутановац: Одбор за безбедност је политичка фарса

- A +
Драган ШутановацПотпредседник Демократске странке Драган Шутановац изјавио је агенцији ФоНет да је незадовољан радом Одбора за безбедност Скупштине Србије, чији је члан.

"Од добре и озбиљне идеје и онога што смо радили од 2001. године, не само ја него и мој претходник Драган Јочић, данас је тај Одбор постао политичка фарса. Злоупотребљава се у дневно-политичке интересе и губи своју тежину" рекао је он.

Према његовим речима, информације које добијају чланови Одбора су "јако неквалитетне, често старије од онога што је објављено у медијима и непримерене времену у коме живимо".

Шутановац је оценио да на југу Србије, у општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа постоје извесне тензије.
"Што се будемо више приближавали коначним решењима за Косово и Метохију тензија ће бити на све стране. Апетити Албанаца су велики и тотално неприхватљиви и постоји могућност ескалације напетости, као и да се то пренесе на општине на југу Србије" рекао је он.

Шутановац је нагласио да политичка елита која тренутно води Владу Србије "мора те ствари озбиљно да размотри".

"Не сме се дозволити да на било који начин дође до неких проблема који искачу ван политике и који могу да буду злоупотребљени, јер још увек овде постоји један вид тензија и очекивања која могу да изазову емоције, које могу да произведу неке негативне ствари", истакао је он.

Изјаву бившег америчког амбасадора Вилијама Монтгомерија да Војислав Коштуница "зна да ће Косово бити независно" Шутановац је оценио као "некоректност са његове стране".

"Такве изјаве отежавају и преговоре јер у њима учествују и Европска унија и САД. Он, практично каже, да у тој фарси не учествује само српска страна, већ сви заједно", додао је он.

Шутановац је истакао да се у преговорима о будућем статусу Косова "треба борити, пре свега за бољи живот грађана на Косову".

"Немам сазнања да Влада прави план Б, а свака озбиљна држава увек и у свакој теми, па чак кад зида биоскоп прави помоћни излаз у случају пожара. Влада Србије мора да прави озбиљну стратегију и за лоше, и за мање лоше и за добро решење", упозорио је он.

Шутановац је истакао да Демократска странка "није у преговорима са Г17 плус".

"Имали смо један разговор са њима, у коме смо изнели део наше визије развоја Србије. У тај део наше визије не уклапа се садашња Влада, јер смо убеђени да она не доноси бољитак грађанима Србије", рекао је потпредседник ДС.

Он је оценио да "све ово што сада покушавају да окрече и офарбају у Србији", представља жељу власти да се спреми за изборе.

Шутановац је подсетио да је "за реконструкцију данашње Владе гласао један посланик СРС, који је био неопходан да би она била изабрана".

"Убеђен сам да постоји аналитички видно савезништво између ДСС и СРС. Верујем чак да, уколико би владајућа већина изгубила подршку у парламенту, да би радикали подржали мањинску Владу ДСС", рекао је Шутановац.

(Извор: ФоНет)

Повезане вести

Председник Демократске странке Драган Шутановац на Самиту лидера социјалдемократских партија у Сарајеву

Завршен самит лидера у Сарајеву, Шутановац: Националисти уништавају земље региона

Сарајево, 19. новембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац каже да је један од важних закључака...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Шутановац: Замајавали грађане иако су знали да неће расписати изборе

Београд, 18. новембра 2017.Председник Демократске странке (ДС) Драган Шутановац изјавио је данас да су напредњаци на челу са Александром...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

ДС наставио парламентарну офанзиву: 24 анкетна одбора о аферама СНС

Београд, 18. новембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац изјавио је да је ДС предала у процедуру Народне скупштине 24...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Циљ је промена режима и европски Београд

Београд, 13. новембра 2017.Сама чињеница да неко има идеју да ДС стоји позади и дели летке, лепи плакате и аплаудира је накарадна. Не постоји опција да икада више стојимо иза било кога -...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Шутановац одговорио Зорани Михајловић: Док су неки палили град, ја сам бранио Б92

Београд, 9. новембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац реагујући на оптужбе министарке Зоране...