ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Тадић: Презентација државне политике у САД

- A +
Председник Борис Тадић (ФоНет)Председник Србије Борис Тадић изјавио је данас да је први циљ његове посете Сједињеним Америчким Државама да представи државну политику у преговарачком процесу за решење статуса Косова, јер су САД једна од најважнијих адреса на којој се то питање "мора расправити и презентовати свом снагом и озбиљношћу".

Тадић је новинарима пред полазак у САД рекао да је питање решавања статуса Косова од суштинске важности за будућу стабилност Балкана и да независност покрајине може имати врло опасне последице по стабилност не само Југоисточне Европе, него и других делова света.

Уз оцену да су САД "у домену безбедности" земља без које се не може градити модерна политика у свету, Тадић је изјавио да је важно да преговори о будућности Косова, иако ставови Београда и Вашингтона по питању решења нису идентични, не наруше политичке и економске односе, као ни стратешко партнерство две земље.

Тадић је рекао да ће представници САД у преговарачком процесу имати "једну од одлучујућих улога" за решење коначног статуса Косова, па је зато свака посета тој земљи, и политички и дипломатски контакт, од пресудног значаја, поготово што је маневарски простор Србије после катастрофалне политике током прошле деценије знатно смањен.
"У тешкој смо ситуацији у преговорима, али не смемо ни једног тренутка одустати од својих ставова", изјавио је Тадић.

Он је рекао да Србија жели да направи политички баланс на Косову и да нуђењем суштинске аутономије као јединог компромисног решења не показује намеру да управља политичким животом Албанаца у покрајини.

Тадић је оценио да Србија "нема дипломатски капацитет" да захтева да се одгоди доношење решења за статус Косова.

У САД ће Тадић, како је најавио, разговарати са потпредседником Диком Чејнијем, државним секретаром Кондолизом Рајс, секретаром за одбрану Доналдом Рамсфелдом, секретаром за националну безбедност Стивеном Хејлијем и представницима Конгреса.

Разговори ће се, поред Косова, водити и о економским односима две земље, као и о регионалној политици – будућности Југоисточне Европе и улози Србије у томе, каква врста односа са САД треба да се гради.

Младић највеће оптерећење

Председник Борис Тадић (ФоНет)Председник Србије је оценио да је највеће оптерећење у економским и политичким односима са САД неизручење Ратка Младића Хашком трибуналу, "то је огроман политички и безбедносни проблем".

"Ми стварно нисмо могли да пронађемо Младића, имали смо озбиљне техничке и истражне проблеме у том процесу", рекао је Тадић на конференцији за новинаре уочи поласка у званичну посету САД.

Он је подсетио да САД имају закон који директно наводи име Младића као препреку за сваку финансијску помоћ Србији.

Тадић је изразио жаљење што Србија још раније није направила акциони план за окончање сарадње са Хашким трибуналом, али је додао да се сада, у складу са тим планом, сарађује са свим међународним институцијама.

Он је рекао да не зна докле се стигло у спроведби акционог плана, јер, оперативно није задужен за то.

"Свако ко је оптужен за ратне злочине, мора да брани своју невиност у Хашком трибуналу", поновио је Тадић свој став.

(Извор: ФоНет)

Програм посете

Председник Борис Тадић ће у посети САД боравити од 6. до 8. септембра.

У радну посету САД Тадић путује на позив државног секретара Кондолизе Рајс, а састаће се и са потпредседником САД Диком Чејнијем, саветником за националну безбедност Стивеном Хедлијем и министром одбране Доналдом Рамсфелдом.

Председник Србије и амерички државни секретар потписаће војни споразум СОФА, стандардни безбедносни споразум о заштити статуса и приступу и коришћењу војне инфраструктуре у Србији.

Програмом Тадићеве посете САД предвиђени су и састанци са члановима Комитета за спољну политику и Комитета за оружане снаге Сената, Комитета за међународне односе Представничког дома Конгреса, лидерима републиканаца и демократа у Сенату и конгресменима – члановима српског кокуса.

Двојица чланова Комитета за међународне односе Представничког дома Конгреса, Ден Бартон и Џо Вилсон, уочи Тадићеве посете, успротивили су се наметању решења за Косово и упозорили на "далекосежне негативне последице" евентуалне одлуке о независности те покрајине.

У тексту објављеном у "Вашингтон тајмсу", три дана уочи Тадићевог доласка, конгресмени су навели да се "територијални интегритет Србије и њене културне и историјске везе са Косовом морају поштовати" и да "УН не смеју Србији наметати одлуку која је неприхватљива за њене грађане и демократски изабране власти".

"Коначна одлука мора бити компромис који је спроводив и прихватљив и за Србију, и за албанске лидере на Косову и за мањинско српско становништво. Ако не буде тако, остаће статус кво или, још горе, регион ће назадовати у етничко чишћење српских хришћана са Косова", наводи се у тексту.

Уз оцену да је Борис Тадић прозападно и реформски оријентисан председник Србије која тежи чланству у НАТО и ЕУ, Бартон и Вилсон су позвали председника САД Џорџа Буша и лидере у Конгресу да га "дочекају као пријатеља" и да "Србију третирају као савезника којем је током тешке транзиције потребна подршка Запада".

(Извор: Бета)

Повезане вести

Демократска странка

Политички противник ДС-а ће увек бити СНС, а не опозиција

Београд, 15. новембра 2015.Демократска странка изражава жаљење због чињенице да Борис Тадић сву енергију улаже у борбу против опозиционе Демократске...
Демократска странка

Жалостан обрачун Бориса Тадића са ДС

Београд, 7. маја 2014.Демократска странка сматра да је жалосно што је Борис Тадић у потпуности прихватио реторику СНС, а своје политичко деловање засновао на обрачуну са странком коју је...
Демократска странка

ДС Војводине: Тадићу смета само Демократска странка

Нови Сад, 6. маја 2014.Покрајински одбор Демократске странке (ПО ДС) за Војводину оценио је да бивши председник ДС, а сада лидер Нове демократске странке, Борис...
Председник Демократске странке Драган Ђилас (Фото: Нови магазин)

Ђилас: Обећао сам људима да ћу бити градоначелник

Београд, 13. марта 2014.Интервју Драгана Ђиласа за "Нови магазин" Председник Демократске странке и њен кандидат за градоначелника Београда Драган Ђилас сматра да ће...
Председник Демократске странке Драган Ђилас (Танјуг, архива)

Ђилас: ДС је ослобођена пртљага који ју је оптерећивао

Београд, 13. марта 2014.Интервју Драгана Ђиласа за "Недељник" Демократска странка је рашчистила са политиком Душана Петровића, Слободана Хомена, Вука...