ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

ДС: Правосудни органи БиХ да процесуирају ратне злочине

- A +
Портпаролка ДС Јелена МарковићПортпаролка Демократске странке Јелена Марковић изјавила је данас Танјугу да ДС тражи од правосудних органа Босне и Херцеговине да покрену кривичне поступке и да процесуирају све ратне злочине.

Најновији доказни материјал, снимци злочина над босанским Србима на територији БиХ и активности јединица под командом Атифа Дудаковића и Хамдије Делевића, представљају озбиљну претњу процесу помирења у региону уколико сви ратни злочинци на свим странама не буду кривично гоњени, процесуирани и адекватно кажњени", рекла је она.

Марковићева је указала да је важно да домаће правосуђе покаже зрелост и процесуира ратне злочине.

У том контексту она је подсетила да ће се у Београду ускоро изрећи пресуда за злочине у Овчари код Вуковара, што Демократска странка "поздравља".
"Опасно је свако минимизирање ратних злочина и давање политичке подршке злочинцима, чиме се врши и политички притисак на правосуђе", оценила је портпаролка ДС.

ДС сматра да су истина и процесуирање злочина неопходни за трајно помирење у региону и индивидуализацију кривице, поручила је Марковићева.

Бањалучка "Алтернативна телевизија" емитовала је синоћ видео снимак од 16. априла 1995. године на коме ратни командант 503. бригаде Петог корпуса Армије БиХ Хамдија Делалић храбри своје војнике како би вратили изгубљену линију око Цазина.

Делалић својим војницима, али и припадницима 505. бузимске и 510. бригаде јасно и гласно наређује да се не бирају средства како би се поразили припадници снага територијалне одбране Фикрета Абдића, али и снага Војске Републике Српске.

"Нема бирања средстава, кољите, давите жицом, палите. Жао ми је што немам за све чакије, кољите зубима само да се непријатељ порази", казао је Делалић на видео снимцима.

Наређење којим се директно крше одредбе Женевске конвенције и обичаји ратовања, на снимку слушају и ратни команданти 505. бузимске бригаде Изет Нанић и 510. бригаде Амир Авдић.

(Извор: Танјуг)

Повезане вести

Портпаролка Демократске странке Јелена Триван

Јелена Триван: СРС покушава да направи атмосферу прогона и линча

Београд, 27. јула 2008.Портпаролка Демократске странке Јелена Триван изјавила је да Српска радикална странка (СРС) покушава да радикализује...
Портпаролка Демократске странке Јелена Триван

Јелена Триван: На претње председнику Тадићу да реагује тужилаштво

Београд, 25. јула 2008.На претње које је посланица Српске радикалне странке Вјерица Радета упутила председнику Србије Борису Тадићу...
Портпаролка Демократске странке Јелена Триван

Избор владе по усвајању закона

Београд, 3. јула 2008.Портпаролка Демократске странке Јелена Триван изразила је уверење да ће до краја ове недеље бити створене законске претпоставке за избор нове владе Србије. "Очекујем...
Портпаролка Демократске странке Јелена Триван

Јелена Триван: Преговори о формирању владе теку нормалним током

Београд, 28. јуна 2008.Портпаролка Демократске странке Јелена Триван изјавила је данас да преговори о формирању владе теку нормалним током...
Портпаролка Демократске странке Јелена Триван

Влада до краја следеће недеље

Београд, 26. јуна 2008.Портпаролка Демократске странке и посланик у Скупштини Србије Јелена Триван изјавила је да очекује да ће до краја следеће недеље бити формирана влада. На питање новинара када ће...