ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Борис Тадић разговарао с америчким сенаторима

- A +
Председник Тадић у Вашингтону (ФоНет)Председник Србије Борис Тадић изјавио је у Вашингтону да "Србија жели компромисно решење статуса Косова и Метохије, које ће допринети стабилности читавог региона".

"Не желимо никакво насиље на Косову и наше демократске институције су гаранти за такву политику, али истовремено желимо да постигнемо решење које доприноси стабилности и Србије и читавог региона" истакао је председник Тадић у разговорима које је водио током првог дана посете Сједињеним Америчким Државама.

Он је додао да је то и "претпоставка будућих инвестиција, економског раста и стабилности, раста животног стандарда свих грађана који живе у нашем региону".

Тадић је оценио да је "решење статуса Косова битно и за друге сложене земље, које имају сличне проблеме".

"Много очекујемо од ове посете, јер се одвија у завршници преговора о статусу Косова, али се она не тиче само Косова, већ и будућих стратешких односа Србије и САД", рекао је Тадић.
Председник Тадић и саветник председника САД за националну безбедност Стивен Хедли, сложили су се да без снажне и демократске Србије нема стабилности и демократске будућности читавог Балкана.

Тадић је синоћ у Вашингтону разговарао и са лидерима републиканаца и демократа у америчком Сенату, сенаторима Билом Фристом и Харијем Ридом о перспективама будућих односа САД и Србије.

"У разговорима у Конгресу посветили смо највише пажње односима САД и Србије. Ове године се навршава 170 година наших дипломатских односа, а у Сенату и Конгресу одлучује се о важним питањима за Србију као што је и финансијска помоћ", рекао је Тадић.

Након састанка са сенатором Џорџом Војиновичем, на питање америчких новинара о када ће бити ухапшен хашки оптуженик Ратко Младић, Тадић је поновио да је хапшење и предаја Ратка Младића највећа препрека за пуну сарадњу Србије са САД и да се нада да ће акциони план за сарадњу са Хашким судом ускоро дати резултате.

"Имамо људе који су одговорни за реализацију Акционог плана и ја очекујем да ће Ратко Младић у најскоријем року бити испоручен Хашком суду", рекао је Тадић.

Сенатор Војинович је рекао да поздравља постојање Акционог плана, али да је, баш као што је то био случај са Хрватском и хапшењем генерала Готовине, много важнија бити имплементација тог плана.

"Мислим да би Србији могло да буде понуђено чланство у Партнерству за мир и брзи колосек ка НАТО, уколико Србија жели да буде чланица тог савеза, али Младић мора да буде у Хагу. Без тога ништа се неће десити. Исте те услове поставила је и Европска унија чији је комесар за проширење Оли Рен јасно саопштио да од Младића зависи судбина преговора Србије и ЕУ. Народ Србије мора да зна да би хапшење и трансфер Младића условили праву бујицу помоћи и инвестиција из Европе и Сједињених држава, што би заиста унапредило животни стандард у Србији", рекао је Војинович одговарајући на питање новинара Гласа Америке.

Сенатор Војинович је додао да би у случају да Младић буде предат Хагу, Србија могла да постане чланица НАТО и 2008. године када ће Алијанса сигурно позвати у чланство Хрватску, Македонију и Албанију.

"Надам се да би са лидерством какво репрезентује председник Тадић, Србија могла да добије шансу да се у исто време – 2008. године, придружи НАТО. Врло би било важно за регион да Србија постане део те структуре, а приметно је да и из Европске уније долазе позитивнији сигнали ка Србији", рекао је сенатор Војинович.

Председник Тадић је посету Сједињеним Америчким државама започео јуче састанком са више од 20 америчких сенатора, а данас ће разговарати са америчким државним секретаром Кондолизом Рајс и потпредседником САД Диком Чејнијем.

(Извори: Бета, ФоНет)

Повезане вести

Демократска странка

СДС подржао Шутановца: Наставља се уједињење опозиције

Београд, 15. јануара 2018.Социјалдемократска странка и њен председник Борис Тадић подржали су данас кандидатуру Драгана Шутановца за градоначелника Београда,...
Демократска странка

Политички противник ДС-а ће увек бити СНС, а не опозиција

Београд, 15. новембра 2015.Демократска странка изражава жаљење због чињенице да Борис Тадић сву енергију улаже у борбу против опозиционе Демократске...
Демократска странка

Жалостан обрачун Бориса Тадића са ДС

Београд, 7. маја 2014.Демократска странка сматра да је жалосно што је Борис Тадић у потпуности прихватио реторику СНС, а своје политичко деловање засновао на обрачуну са странком коју је...
Демократска странка

ДС Војводине: Тадићу смета само Демократска странка

Нови Сад, 6. маја 2014.Покрајински одбор Демократске странке (ПО ДС) за Војводину оценио је да бивши председник ДС, а сада лидер Нове демократске странке, Борис...
Председник Демократске странке Драган Ђилас (Фото: Нови магазин)

Ђилас: Обећао сам људима да ћу бити градоначелник

Београд, 13. марта 2014.Интервју Драгана Ђиласа за "Нови магазин" Председник Демократске странке и њен кандидат за градоначелника Београда Драган Ђилас сматра да ће...