ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Демократска Србија је кључна за стабилност и напредак региона

- A +
Борис Тадић и Кондолиза РајсПредседник Србије Борис Тадић и амерички државни секретар Кондолиза Рајс сложили су се јуче у Вашингтону да без очувања демократије у Србији нема стабилности и просперитета ни у Србији ни на Балкану.

Тадић је Рајсовој пренео став преговарачког тима Београда о статусу Косова. Он је оценио да је једини пут за обезбеђивање трајног и прихватљивог решења Косова кроз европску интеграцију региона и уз сарадњу међународне заједнице.

"Могу отворено да кажем да има разлике у мишљењу око будућности Косова и Метохије, али је веома важно да након преговора о Косову и Метохији имамо чврсте и добре односе са САД. То је стратешки интерес Србије", рекао је Тадић новинарима после разговора с Рајсовом.

Рајсова и Тадић су потписали споразум о статусу снага (СОФА) којим се регулишу права и обавезе америчког војног персонала на територији Србије.
Председник Тадић је рекао да САД тај уговор потписују са свим земљама са којима желе градити стратешко партнерство у домену одбране и безбедности.

Он је нагласио да ће то "имати своје практичне последице по тренинг", нова знања српских официра и војника, подизање квалитета оружаних снага Србије и њихове спремности да учествују не само у операцијама Србије, већ и у мировним операцијама свугде у свету.

"На тај начин, наша држава добија нови кредибилитет и постајемо земља које није само увозник безбедности, већ и извозимо безбедност. Дакле нисмо у ситуацији да неко стално брине о нама, него смо у ситуацији да евентуално и бринемо о неком другом, а тиме добијамо нови рејтинг Србије за стране инвестиције", рекао је Тадић.

Он је истакао и да је током разговора са званичницима САД пренео своје незадовољство нивоом америчких инвестиција у српску привреду, иако су америчке компаније највећи инвеститори у Србију.

Тадић је рекао да је врло задовољан ставом САД да је демократска Србија кључна за стабилност и напредак региона, јер, како је додао, Србија има веома значајан геостратешки положај у југоисточној Европи. "Уверен сам да САД имају интерес да Србија буде стабилна земља која доприноси просперитету читаве југоисточне Европе."

Током разговора са потпредседником САД Диком Чејнијем у Вашингтону, председник Тадић је изнео став Србије о будућем статусу Косова и аргументе у корист става да решење мора да буде компромисно и да допринесе регионалној стабилности и демократским и европским перспективама Балкана.

Уколико Албанци успеју да добију независност, то би могло да изазове талас дестабилишућих захтева за независношћу међу националистичким групама у другим земљама региона. Могући кандидати за такав проблем су Македонија и Босна, рекао је он.

Тадић и Чејни су се сагласили да је у обостраном интересу да Србија и САД имају најбоље међусобне партнерске односе у будућности.

Тадић је, такође, оценио да одлучност Србије и САД за стварање трајног мира на Балкану може бити изложена озбиљној проби у наредних неколико месеци, али да се не сме изгубити из вида стратешки значај партнерства две земље.

Он је рекао да се односи Србије и САД морају развијати и напредовати на обострану корист и поверење и да две земље морају да сарађују у циљу изградње боље будућности у региону.

Тадић је нагласио да је место Србије и Балкана у Европској унији и НАТО-у, у чијој безбедносној структури у региону Србија треба да има кључно место.

У говору у фондацији Херитиџ, он је, међутим, изразио сумњу у успешност политике условљавања која се намеће Србији на том путу, али је нагласио да бивши војни лидер босанских Срба Ратко Младић, оптужен пред Хашким трибуналом, мора одмах бити пронађен и ухапшен.

Председник Тадић данас завршава тродневну посету САД током које је са високим америчким званичницима разговорао о току преговора о Косову, америчко-српским односима, евроатлантским интеграцијама и војној сарадњи. За данас је предвиђен састанак са министром одбране Доналдом Рамсфелдом.

(Извор: Бета)

Повезане вести

Демократска странка

Политички противник ДС-а ће увек бити СНС, а не опозиција

Београд, 15. новембра 2015.Демократска странка изражава жаљење због чињенице да Борис Тадић сву енергију улаже у борбу против опозиционе Демократске...
Демократска странка

Жалостан обрачун Бориса Тадића са ДС

Београд, 7. маја 2014.Демократска странка сматра да је жалосно што је Борис Тадић у потпуности прихватио реторику СНС, а своје политичко деловање засновао на обрачуну са странком коју је...
Демократска странка

ДС Војводине: Тадићу смета само Демократска странка

Нови Сад, 6. маја 2014.Покрајински одбор Демократске странке (ПО ДС) за Војводину оценио је да бивши председник ДС, а сада лидер Нове демократске странке, Борис...
Председник Демократске странке Драган Ђилас (Фото: Нови магазин)

Ђилас: Обећао сам људима да ћу бити градоначелник

Београд, 13. марта 2014.Интервју Драгана Ђиласа за "Нови магазин" Председник Демократске странке и њен кандидат за градоначелника Београда Драган Ђилас сматра да ће...
Председник Демократске странке Драган Ђилас (Танјуг, архива)

Ђилас: ДС је ослобођена пртљага који ју је оптерећивао

Београд, 13. марта 2014.Интервју Драгана Ђиласа за "Недељник" Демократска странка је рашчистила са политиком Душана Петровића, Слободана Хомена, Вука...