ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Борис Тадић: Утакмица мора да се игра док се не одсвира крај

- A +
Председник Борис ТадићПредседник Србије Борис Тадић изјавио је да Србија још има шансу да се избори за решење статуса Косова које је за њу повољно, али да је потребно уложити додатни напор, јер се улази у финале тог процеса.

"Боримо се да постигнемо повољно решење, ако би сад улазили у неповратни сценарио, значи да би се предали. Као одговорни људи анализирамо све околности у међународној политици, а то чине и све земље Контакт групе", рекао је Тадић у интервјуу Телевизији Б92.

Он је казао и да би, ако би била завршена сарадња Србије са Хашким трибуналом, укључујући решење питања Ратка Младића, Србија била у много бољој преговарачкој позицији при одређивању статуса покрајине.

Упитан да ли је ентузијаста због изјаве руског председника Владимира Путина о могућем стављању вета Русије на одлуку о статусу Косова, Тадић је рекао да његов посао није да буде ентузијаста, него да преговара.
"Свака изјава политичара у медијима има изузетан значај. С друге стране, одлука о будућности Косова још није донета. Начин доношења одлуке се овог тренутка консултује у међународној јавности. Наше је да убеђујемо представнике Контакт групе у рационално, одрживо и компромисно решење", рекао је Тадић.

Он је нагласио да од почетка свог мандата грађанима отворено говори о тешкоћама са којима се Србија суочава у преговорима и да је неопходно уложити још много напора да би се поништиле последице политике вођене 90-тих година прошлог века.

"Има више од годину дана како сам рекао да Србија није поништила опасност од наметнутог решења на Косову. Јавност је сигурно упозната с тим да водимо тешку дебату бранећи интегритет наше земље на Косову", рекао је Тадић, наглашавајући да је од доласка Кфора на Косово већина земаља ближа некој форми независности Косова.

У Контакт групи, међутим, како је казао, постоје и земље које су за друго решење, као што је Русија.

Тадић је нагласио да Контакт група до сада ни једном није изнела јасан став да је за независност Косова, као и да, иако је током посете САД оценио да су и оне ближе ставу о независности Косова, ни САД још нису финализовале свој став.

"Утакмица мора да се игра док се не одсвира крај", рекао је Тадић и додао да је "ситуација више него озбиљна", али да је интерес Србије да се бори против за њу неповољног решења.

Он је нагласио и да очекује да српски парламент усвоји извештај преговарачког тима о току досадашњих преговора.

Договор са Коштуницом – прво устав, па избори

Председник Борис ТадићПредседник Тадић је рекао да је са премијером Војиславом Коштуницом постигнут договор да се прво донесе нови устав, а потом да се распишу избори, ако у Скупштини Србије не буде већине за Уставотворну скупштину.

"Сагласан сам са тим решењем, али да што пре идемо у процедуру, како бисмо што пре имали нову владу... За то сам да се то што пре деси, да Србија има стабилну ситуацију пре решавања коначног статуса за Косово и пре преговора о стабилизацији и асоцијацији", рекао је Тадић телевизији Б92.

Тадић је рекао да је на такво решење његова Демократска странка пристала "поштујући приниципе политичке реалности", јер њихов предлог "избори и устав истовремено" није имао већинску подршку.

Упитан да ли је усаглашена већина одредби будућег устава Србије, поготово оних које се тичу начина избора председника Републике и аутономије Војводине, Тадић је рекао да се још "води уставна расправа" и да не може да предвиђа њен исход.

"Нема коначног текста устава, али о свим битним питањима морамо да расправимо врло брзо, да што пре донесемо нови устав и изаберемо нову владу, која би могла са новим капацитетом да вуче потезе ка Европској унији", истакао је Тадић.

Поводом убиства члана Коалиције Листа за Санџак Руждије Дуровића током локалних избора у Новом Пазару, Тадић је апеловао на смиривање политичких страсти, нагласивши да ће Србија "бити демократска земља само ако грађани на изборима буду гласали, а не вршили насиље".

Коментаришући писање листа Курир да је отац потпредседнице Владе Иване Дулић-Марковић после Другог светског рата сакривао усташког злочинца Ивана Јовановића Црног, Тадић је истакао да то показује да још "нема критичке свести у земљи која се бори против говора мржње".

"У нашем јавном животу мора да се успостави стандард нормалне аргументације и да се нико не бави нападима без аргумената. Говор мржње угрожава живот сваког грађанина, уноси немир у наш живот и све државне институције. И медији морају да се боре против говора мржње", упозорио је Тадић.

Говорећи о својој посети Сједињеним Америчким Државама, Тадић је рекао да га је Влада Србије овластила да тамо потпише СОФА споразум о статусу америчких војних снага у транзиту кроз Србију.

"Војници било које стране војске или НАТО не могу ући на територију земље, уколико им се не одобри улазак", рекао је Тадић, нагласивши да СОФА споразум не значи никакву "предају, издају или капитулацију".

(Извори: Б92, Бета)

Препоручујемо да прочитате интегралну верзију излагања председника Бориса Тадића у емисији "Полиграф"

Повезане вести

Демократска странка

СДС подржао Шутановца: Наставља се уједињење опозиције

Београд, 15. јануара 2018.Социјалдемократска странка и њен председник Борис Тадић подржали су данас кандидатуру Драгана Шутановца за градоначелника Београда,...
Демократска странка

Политички противник ДС-а ће увек бити СНС, а не опозиција

Београд, 15. новембра 2015.Демократска странка изражава жаљење због чињенице да Борис Тадић сву енергију улаже у борбу против опозиционе Демократске...
Демократска странка

Жалостан обрачун Бориса Тадића са ДС

Београд, 7. маја 2014.Демократска странка сматра да је жалосно што је Борис Тадић у потпуности прихватио реторику СНС, а своје политичко деловање засновао на обрачуну са странком коју је...
Демократска странка

ДС Војводине: Тадићу смета само Демократска странка

Нови Сад, 6. маја 2014.Покрајински одбор Демократске странке (ПО ДС) за Војводину оценио је да бивши председник ДС, а сада лидер Нове демократске странке, Борис...
Председник Демократске странке Драган Ђилас (Фото: Нови магазин)

Ђилас: Обећао сам људима да ћу бити градоначелник

Београд, 13. марта 2014.Интервју Драгана Ђиласа за "Нови магазин" Председник Демократске странке и њен кандидат за градоначелника Београда Драган Ђилас сматра да ће...