ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Посланици ДС подржаће предлог о суштинској аутономији КиМ

- A +
Шеф посланичке групе ДС Душан ПетровићПосланици Демократске странке у Скупштини Србије подржаће предлог да у будућем Уставу Косово и Метохија има статус суштинске аутономије у оквиру Србије.

Шеф посланичке групе ДС Душан Петровић, рекао је данас у обраћању парламенту да тај предлог осликава већинско расположење и политичку вољу грађана Србије и да очекује да ће нови Устав ускоро бити усаглашен.

Он је истакао да Демократска странка предано и аргументовано учествује у процесу доношења новог Устава који ће, поред осталих, решити и питање Косова и изразио очекивање да ће текст врло брзо бити пред грађанима за изјашњавање.

Петровић је упозорио да владајуће структуре треба да воде рачуна о грађанима који су расељени са Косова и о онима који су скупили храброст да остану да живе у покрајини јер су они најугроженији, али и о интересима грађана остатка Србије.
"Апелујем и на представнике међународне заједнице који ће одлучивати о будућем статусу Косова и Метохије, да воде рачуна о демократском капацитету грађана Србије", казао је Петровић.

"Није тајна и сви знате да постоје врло моћни политички центри у свету који сматрају да Косово треба да добије независност, али није спорно да ће се Србија борити свим политичким средствима која су јој на располагању и употребити дипломатски капацитет да оне који ће одлучити убеди да је у њиховом најбољем интересу да помогну Србији да сачува територијални интгритет и суверенитет", рекао је Петровић за скупштинском говорницом.

Он је упозорио да, осим интереса грађана и државе, треба водити рачуна и о интересима великодостојника и храмова Српске правослане цркве у покрајини.

Петровић је подсетио да су снаге КФОР-а на Косово ушле још 1999. године, и да представници садашње власти "имају невољу" да се баве питањем покрајине иако нису учествовали у креирању политике која је довела до тог проблема.

"Ово је време када се боримо за то да имамо реалан поглед на оно што се дешава. Ми због тога морамо да будемо одлучни, реални, јер само то може да заштити интерес грађана, државе и цркве", закључио је он.

Петровић је рекао да ће Демократска странка гласати за извештај преговарачког тима и закључке који су уз извештај дати.

"Србија се бори за очување виталних интереса својих грађана и себе као државе", рекао је шеф посланичке групе ДС новинарима у Скупштини Србије.

(Извори: Бета, ФоНет)

Повезане вести

Александра Јерков (Фото архива)

Јерков: Маја Гојковић се уплашила анкетних одбора

Београд, 18. новембра 2017.Чланица Председништва Демократске странке Александра Јерков одговорила је Маји Гојковић и рекла да се „очигледно Маја Гојковић уплашила...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

ДС наставио парламентарну офанзиву: 24 анкетна одбора о аферама СНС

Београд, 18. новембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац изјавио је да је ДС предала у процедуру Народне скупштине 24...
Потпредседница Демократске странке Тамара Трипић (Фото архива)

Трипић: Осуда напада на Наташу Мићић

Београд, 2. новембра 2017. Тамара Трипић, потпредседница Демократске странке, најоштрије је осудила увредљиве изјаве Војислава Шешеља упућене народној посланици Наташи Мићић и рекла да ДС...
Балша Божовић (Фото сервис ДС, архива)

Божовић: Није људски вечерати са председником парламента Турске док су невини у затвору

Београд, 23. октобра 2017. Изјава Балше Божовића, народног посланика Демократске странке:  "Одбио...
Народна посланица Демократске странке Александра Јерков (Фото сервис ДС, архива)

Јерков: Србија закон о несталим бебама мора да усвоји због себе, а неће ни из обавезе

Београд, 22. септембра 2017.Изјава народне посланице Демократске странке Александре Јерков: Сама чињеница...