ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Преговарачки тим Србије заступа јединствен став

- A +
Председник Борис Тадић у Скупштини (ФоНет)Председник Србије Борис Тадић изјавио је данас да је преговарачки тим у свим разговорима са представницима међународне заједнице заступао јединствен став да држава Србија не прихвата независност Косова и Метохије, не прихвата поделу и кршење међународних аката, што би имало снажне последице за стабилност, не само Србије и региона, већ и других делова света.

Тадић је нагласио да је управо Скупштина тражила да Србија наступа са јединственим преговарачким тимом и зато и Извештај о току преговора мора да буде јединствен.

"Зато тим износи јединствену, договорену политику која почива на платформи и зато је немогуће да имамо два извештаја, председника и премијера, јер се тиме шаље контрадикторна порука", рекао је Тадић у обраћању посланицима.

Према његовој оцени, најважнији задатак је очување државних интереса Србије, народа и свих грађана који живе на територији Србије, што подразумева и територију Косова и Метохије.
"Тај задатак обављамо с уверењем и пуном снагом бранећи целовитост земље и ослањајући се на аргументе који су на нашој страни... Премијер и ја преузимамо властити део одговорности, разумејући овај историјски тренутак са тешкоћама и шансама да одбранимо интересе у преговорима и будућност демократије у нашој земљи", рекао је Тадић.

Он је нагласио да је веома важно да сваки дан Србија подиже свој преговарачки капацитет, посебно у разговорима са онима који ће на крају и донети коначну одлуку, Контакт групом и чланицама СБ УН.

"Пажљиво сам слушао сугестије које су посланици износили – било је добрих предлога, узећу их у обзир, а верујем да ће их и премијер Коштуница анализирати, изабрати најбоље и укључити у тактику и стратегију, ако је могуће. Молим вас да у политичким изјавама не учинимо ништа да нашу тешку преговарачку позицију доведемо у питање", упозорио је Тадић.

Он је нагласио да се Србија суочила и са оптужбама међународне заједнице да звецка оружјем, а свака изјава која би могла личити на то снижава преговарачки капацитет тима.

Уколико се било којим гестом смањи кредибилитет наше земље понашањем државних институција, поручио је Тадић, показује се да Србији није стало до Косова.

Председник Борис Тадић у Скупштини (ФоНет)

"Молим у име свих нас који учествујемо у преговорима да друге државне институције не одмажу ако већ не помажу у преговарачком процесу. Било какво помињање рата или употреба оружја снижава кредибилитет наше земље. Најзначнији аргумент на који се ослањамо је међународни правни поредак и неодговорно је да политичким потезима доведемо у питање међународни правни поредак када нам је то најјачи аргумент", поновио је Тадић.

Он је истакао да подржава ставове који се тичу статуса грађана који живе на Косову и иницијативе које иду у правцу решавања егзистенцијалних проблема грађана, "јер су сви они наша брига".

"Када се припадници других народа налазе у невољи, морамо да понудимо помоћ, здравствену помоћ, јер су сви они грађани Србије и Србија показује да брине о својим грађанима и поштује демократске стандарде", нагласио је Тадић.

"Стојим иза преговарачког процеса, платформе, и наставићемо посао борећи се за интересе наше земље, бранећи територијални интегритет и суверенитет, бринући о нашим грађанима и бранећи демократске стандарде целе Европе и стабилност југоисточне Европе у којој имамо посебну одговорност", рекао је он.

Тадић је рекао да као председник Србије сматра да ново уставно решење мора на посебан начин да третира Косово и Метохију.

Док је председник Србије говорио посланици Српске радикалне странке су му окренули леђа, певали, смејали се и правили галаму.

Тадић је оценио да је за њега изненађујуће да неки посланици у овако озбиљном и историјском тренутку за Србију могу да певају и разговарају.

Завршна фаза преговора?

Председник Борис Тадић у обраћању посланицима (ФоНет)Председник Тадић је нагласио да Сједињене Америчке Државе и Контакт група нису донеле коначну одлуку о даљем току преговора о будућем статусу Косова.

"Ми сада улазимо у једну посебну фазу преговарања. У овом тренутку не могу да кажем да ли је то завршна фаза, али би могла да постане завршна, у зависности од става земаља чланица Контакт групе", рекао је Тадић представницима медија, после седнице Скупштине Србије.

Тадић је нагласио да је, заједно са премијером Србије Војиславом Коштуницом, у последњих годину дана разговарао са председником Русије Владимиром Путином.

"Водили смо веома добре разговоре са Путином, а разговарали смо, практично, и са свим председницима земаља чланица Контакт групе. Али, све институције тих земаља, па и њихови председници, имају изнад свега одговорност за своје народе и своје грађане, а не за нас. То у сваком тренутку морамо да имамо у виду, па чак и онда кад долазе изјаве изузетно значајне за нашу преговарачку позицију", поручио је председник Тадић.

Новим уставом Србија би показала блискост Европи

Председник Борис Тадић је истакао да би волео да Србија добије нов устав до краја године, истичући да је то један од најзначајнијих аката којим би Србија показала дистанцу у односу на Милошевићево време и блискост Европи и њеним вредностима.

"Добро је да се што пре донесе Устав и да покажамо да нисмо она Србија која је слала поруке насиља већ да смо Србија која поштује демократске вредности", рекао је Тадић новинарима у Скупштини Србије после усвајања извештаја о току преговора о Косову.

Одлука коју је Скупштина Србије данас усвојила је важна за преговарачки тим Београда, оценио је Тадић додајући да она истовремено може имати снажне политичке импликације за доношење новог устава и дефинисање позиције Косова и Метохије у новом уставу.

Поводом преговора о Косову, Тадић је рекао да је веома важно да све државне институције обављају свој део посла са пуном одговорношћу.

"Слика коју Србија шаље у свет је изузутно важна за наш преговарачки тим. Србија која на било који начин прети нема велики преговарачки капацитет. Србија мора принципијелно, снажно и до краја да заступа ставове који су битни за нашу одбрану суверенитета и интегритета земље и нашу европску будућност", истакао је председник Србије.

Према његовим речима, најважнија је активност Србије у свету јер ће се управо у том свету, пре свега у Контакт групи и Савету безбедности УН, одлучивати о будућем статусу Косова.

"Ниједна држава чланица Контакт групе није донела коначан став о будућности Косова. Процес је у току и док год овај процес траје морамо да се боримо свом снагом за наше интересе. О интересима се овде ради и интереси ће бити одлучујући о томе какав ће бити будући статус Косова, не само наши интереси, већ интереси оних држава које имају своје заступнике у кључним међународним институцијама", рекао је Тадић.

Он је истакао да Србија не жели рат, већ мир и да само на тај начин може да заштити своје интересе на Косову, а да смо другачије сценарије имали прилике да видимо на крају 20. века.

"У сваком тренутку ми ћемо бранити наш интерес, подизати кредибилитет нашег преговарачког тима, слати поруку да је Србија легитимна демократија која хоће да има најбоље могуће односе са великим силама", рекао је Тадић.

(Извори: ФоНет, Бета)

Повезане вести

Демократска странка

Политички противник ДС-а ће увек бити СНС, а не опозиција

Београд, 15. новембра 2015.Демократска странка изражава жаљење због чињенице да Борис Тадић сву енергију улаже у борбу против опозиционе Демократске...
Демократска странка

Жалостан обрачун Бориса Тадића са ДС

Београд, 7. маја 2014.Демократска странка сматра да је жалосно што је Борис Тадић у потпуности прихватио реторику СНС, а своје политичко деловање засновао на обрачуну са странком коју је...
Демократска странка

ДС Војводине: Тадићу смета само Демократска странка

Нови Сад, 6. маја 2014.Покрајински одбор Демократске странке (ПО ДС) за Војводину оценио је да бивши председник ДС, а сада лидер Нове демократске странке, Борис...
Председник Демократске странке Драган Ђилас (Фото: Нови магазин)

Ђилас: Обећао сам људима да ћу бити градоначелник

Београд, 13. марта 2014.Интервју Драгана Ђиласа за "Нови магазин" Председник Демократске странке и њен кандидат за градоначелника Београда Драган Ђилас сматра да ће...
Председник Демократске странке Драган Ђилас (Танјуг, архива)

Ђилас: ДС је ослобођена пртљага који ју је оптерећивао

Београд, 13. марта 2014.Интервју Драгана Ђиласа за "Недељник" Демократска странка је рашчистила са политиком Душана Петровића, Слободана Хомена, Вука...