ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Зборник "Зоран Ђинђић – за демократску Србију у Европи"

- A +
За демократску Србију у ЕвропиКњига "Зоран Ђинђић – за демократску Србију у Европи" представљена је вечерас у Фонду "Др Зоран Ђинђић".

У књизи су објављени говори са свечаности поводом доделе Награде за међународно разумевање и људска права за 2004. годину фондације "Улрих Цвинер", која је на универзитету Фридрих Шилер у Јени постхумно додељена премијеру Србије Зорану Ђинђићу, убијеном 12. марта 2003. године.

Супруга покојног премијера и председница Управног одбора Фонда "Др Зоран Ђинђић" Ружица Ђинђић рекла је да богови виде будућност, људи садашњост, а да мудри људи виде оно што ће се управо догодити.

"Зоран Ђинђић је видео оно што ће се управо догодити, али је имао храбрости и имао је и воље и храбрости да не одступи, да не одустане, да не поклекне, знајући шта би то значило за судбину његове земље", рекла је Ружица Ђинђић.

Она је истакла да је Зоран Ђинђић имао визију и идеју о јакој човековој тежњи ка брисању свих, људском бићу страних ограничења, спутаности и неслободе.

Ружица Ђинђић је рекла да би желела да макар део те његове храбрости живи у нама: "Уверена сам да је тако. Видим ту храброст и мудрост која сведочи о оправданости и величини његовог животног подвига".
Андреас Цобел и Ружица ЂинђићАмбасадор Немачке у Србији Андреас Цобел, рекао је да је Србија убиством премијера Зорана Ђинђића враћена уназад и да би његова заоставштина – отварање Србије према Европи, према демократији и добросуседским односима – требало да и даље свим демократама и политичарима у Србији буде смерница и подстицај.

"Моја земља ће и убудуће да даје свој допринос, да вас свим снагама подржава на овом тешком путу", рекао је Цобел.

Амбасадор Цобел је Ружици Ђинђић уручио техничку помоћ за рад Фонда "Др Зоран Ђинђић", и додао да је Немачка из буџета издвојила око 350.000 евра за програм усавршавања 80 младих стипендиста тог фонда у немачким предузећима, а да су отприлике исти износ обезбедиле и немачке фирме.

На промоцији књиге говорили су и аутори Габријела Шуберт са универзитета Фридрих Шилер и бивши амбасадор СРЈ у Немачкој Милован Божиновић. Један од аутора зборника, професор Улрих Цвинер, преминуо је 2004. године. О књизи је говорила и историчар Љубинка Трговчевић.

Кори Удовички, Драгољуб Мићуновић и Михајло КовачГабријела Шуберт је навела да зборник садржи говоре одржане у Јени, на немачком и српском језику, прилоге, фотографије Зорана Ђинђића, а почиње уводним речима председника Србије Бориса Тадића.

Промоцији су присуствовали функционери Демократске странке, чији је Зоран Ђинђић био председник, Драгољуб Мићуновић, Душан Петровић, Драган Шутановац, Драган Ђилас, Ненад Богдановић, као и бивши премијер Србије Зоран Живковић, чланица Ђинђићеве владе Кори Удовички и председник Г17 плус Млађан Динкић.

Присутни су били и амбасадор Србије у Немачкој Огњен Прибићевић и актуелни и бивши амбасадори у Аустрији Драган Великић и Михајло Ковач, историчари Бранка Прпа и Андреј Митровић и други.

(Извори: Бета, ФоНет)

Повезане вести

Ружица Ђинђић: Увек ћу бити уз Демократску странку (ФоНет, архива)

Ружица Ђинђић: Увек ћу бити уз Демократску странку

Београд, 25. фебруара 2014.Демократска странка није само мој избор, она је моја судбина. Она је то постала онда када сам упознала Зорана Ђинђића. Ја сам пре свега била...
Кандидаткиње за народне посланице и градске одборнице листе ''Са Демократском странком за демократску Србију'' након разговора са Београђанима и Београђанкама (Фото сервис ДС)

Кандидаткиње ДС: Економска криза најтеже погађа жене

Београд, 9. фебруара 2014.Кандидаткиње за народне посланице и градске одборнице листе "Са Демократском странком за демократску Србију", затражиле су током разговора...
Свечаност додела признања ''Др Зоран Ђинђић'' најуспешнијим младим научницима и истраживачима у Влади Војводине (www.vojvodina.gov.rs)

Уручене награде ''Др Зоран Ђинђић'' младим научницима и истраживачима

Нови Сад , 20. децембра 2013.Престижно признање "Др Зоран Ђинђић", које Влада АП Војводине већ десету годину додељује најуспешнијим...
Председник Демократске странке Драган Ђилас (Фото сервис ДС, архива)

Драган Ђилас: Где је граница напада на људе из ДС?

Београд, 16. јула 2013.Изјава председника Демократске странке Драгана Ђиласа: Стављање Ружице Ђинђић у једне дневне новине са оптужбом да је отела кућу, представља...
Чланица Управног одбора Фондације др Зоран Ђинђић Горица Мојовић и добитници новинарских награда на Београдском сајму књига (Фото: www.novosti.rs)

Фондацији др Зоран Ђинђић Специјална повеља Београдског сајма књига за ''Изабрана дела Зорана Ђинђића''

Београд, 28. октобра 2012.Фондација др Зоран Ђинђић и Народна библиотека...