ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Демократска Србија фактор стабилности у региону

- A +
Председник Тадић у УН (Фото архива)Председник Србије Борис Тадић, изјавио је након разговора са америчким председником Џорџом Бушом да је Србија чврсто опредељена да буде фактор стабилности у региону, а да тај фактор само може бити демократска Србија.

Председници Буш и Тадић разговарали су у два наврата на "Округлом столу о демократији" који је организовао амерички председник и на радном ручку за шефове делегација учесница годишњег заседања Генералне скупштине УН који је приредио генерални секретар УН Кофи Анан.

"Разумео сам вашу поруку да без демократске Србије нема стабилности у региону. Знам све о вашој посети Вашингтону и разговорима које сте водили са америчким државним секретаром Кондолизом Рајс, саветником за националну безбедност Стивениом Хедлијем и потпредседником Диком Чејнијем", рекао је Буш.

На округлом столу о демократији Тадић је говорио о новим демократијама у свету, о петооктобарским променама у Србији као о моделу промена који су многе земље прихватиле у својим мирним револуцијама.
Председник Тадић је упозорио да постоји опасност да буде угрожена демократска будућност Србије уколико Косово и Метохија добију независност.

Тадић је у оквиру генералне скупштине УН разговорао са министром иностраних послова Шпаније Мигелом Анхелом Моратиносом и са председницом Летоније Ваиром Вике-Фрејберга.

Седница Генералне скупштине УН (Фото архива)

Тадић: Поштујемо принципијелни став Русије

Председник Србије Борис Тадић, изјавио је после разговора са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом у Њујорку, да поштује принципијелан став Русије када је реч о Косову.

"Наишли смо на један позитиван одговор да Русија има принципијелну позицију, још једном поновљену кроз речи председника Путина. Поштујем такав став и настављамо даље преговоре", рекао је председник Србије, и додао:

"Још једном сам подвукао став да Србија са пуном снагом учествује у преговорима о будућности Косова и Метохије".

"Бранимо наше интересе и суверенитет Србије над Косовом и Метохијом, и дигнитет нације", рекао је Тадић.

Председник Србије је истакао да је то једна легитимна позиција којом демократија у Србији партиципира у међународној политици данас, покушавајући да обезбеди не само стабилност и будућност Србије, него и читавог региона и неких других кризних тачака у свету.

(Извор: Бета)

Повезане вести

Демократска странка

Политички противник ДС-а ће увек бити СНС, а не опозиција

Београд, 15. новембра 2015.Демократска странка изражава жаљење због чињенице да Борис Тадић сву енергију улаже у борбу против опозиционе Демократске...
Демократска странка

Жалостан обрачун Бориса Тадића са ДС

Београд, 7. маја 2014.Демократска странка сматра да је жалосно што је Борис Тадић у потпуности прихватио реторику СНС, а своје политичко деловање засновао на обрачуну са странком коју је...
Демократска странка

ДС Војводине: Тадићу смета само Демократска странка

Нови Сад, 6. маја 2014.Покрајински одбор Демократске странке (ПО ДС) за Војводину оценио је да бивши председник ДС, а сада лидер Нове демократске странке, Борис...
Председник Демократске странке Драган Ђилас (Фото: Нови магазин)

Ђилас: Обећао сам људима да ћу бити градоначелник

Београд, 13. марта 2014.Интервју Драгана Ђиласа за "Нови магазин" Председник Демократске странке и њен кандидат за градоначелника Београда Драган Ђилас сматра да ће...
Председник Демократске странке Драган Ђилас (Танјуг, архива)

Ђилас: ДС је ослобођена пртљага који ју је оптерећивао

Београд, 13. марта 2014.Интервју Драгана Ђиласа за "Недељник" Демократска странка је рашчистила са политиком Душана Петровића, Слободана Хомена, Вука...