ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Борис Тадић: Србија за очување граница

- A +
Председник Тадић у УНСрбија се залаже за територијалну целовитост свих балканских земаља и очување њихових постојећих граница, поручио је данас председник Србије Борис Тадић пред Генералном скупштином УН и нагласио да је очување суверенитета и територијалног интегритета Србије у интересу демократског развоја и напретка читаве југоисточне Европе.

Србија жели да пружи незаобилазан допринос свом делу света, када је реч о убрзаној демократизацији, поштовању људских права, економском развоју, безбедности читавог Балкана и стабилности југоисточне Европе, нагласио је Тадић на почетку говора и захвалио досадашњем генералном секретару УН Кофију Анану на веома успешном мандату.

Уместо да буду подручје где проблеми настају, напоменуо је Тадић, Србија и Балкан морају постати место где се они мирним путем решавају.

Тадић је и "топло поздравио пријем Црне Горе, као најновије чланице УН" и подсетио да је "Србија истовремено и нова и стара држава".
"Нова, јер се њена застава први пут вије пред овом зградом", објаснио је Тадић, "стара, јер је још 1835. године у свом Уставу одредила да је сваки човек који крочи на њену територију – слободан".

"Нова, јер се ствара пред специфичним изазовима 21.века, стара, јер настаје на принципима које је и сама уградила 1945. године у оснивачку повељу Уједињених Нација", истакао је Тадић.

Напомињући да Србија верује да одлуке које се доносе под окриљем УН морају бити основа стабилности и просперитета за све државе и народе југоисточне Европе, Тадић је поручио да Србија верује у заједничку, успешну будућност балканских земаља.

"Баш због тога је важно нагласити да ниједан данашњи проблем на Балкану није изолован, нити се може решавати без сагледавања заједничке историје и визије заједничке будућности", рекао је Тадић и указао да треба чути и уважити мишљење свих земаља у региону.

"Верујем да се боља будућност нашег дела света заснива на три кључна принципа: демократији као гаранту људске слободе и основи економског напретка, безбедности сваке земље као предуслову безбедности читавог Балкана и регионалној стабилности, као виталном чиниоцу глобалног мира и просперитета", истакао је Тадић.

У складу са овим принципима треба решавати и све појединачне проблеме, додао је Тадић и нагласио да се Србија, у том духу, искрено залаже за територијалну целовитост свих балканских земаља и очување њихових постојећих граница.

У том смислу, рекао је Тадић, целовита Босна и Херцеговина, заснована на Дејтонском споразуму, који њени грађани могу мењати само уз обавезан консензус сва три конститутивна народа, битан је фактор стабилности региона и даљег развоја његових укупних демократских потенцијала.

На исти начин, рекао је Тадић, и очување суверенитета и територијалног интегритета Србије може бити само у интересу демократског развоја и просперитета читаве југоисточне Европе.

Јачање регионалне сарадње је приоритет Србије, наставио је Тадић и прецизирао да је просперитет свих суседних земаља у интересу Србије.

Генерална скупштина УН

Свесни смо да земље Балкана, додао је председник Србије, само сарађујући могу да напредују и постигну свој приоритетни спољнополитички циљ: да постану чланице Европске уније и евроатлантских интеграција.

У овом регионалном оквиру желимо да активно сарађујемо и у борби против организованог криминала, корупције и међународног тероризма, нагласио је Тадић и образложио да Србија види Балкан као јединствени простор у којем је могуће постићи пуну политичку и друштвену стабилност.

"Она је заснована на принципу саодговорности свих балканских земаља. Због тога ниједна од балканских земаља не сме да се осећа као губитник у стварању заједничке европске будућности", истакао је Тадић.

После низа година обележених сукобима, Балкан се, сматра Тадић, полако али сигурно, претвара у зону добросуседства и сарадње.

Србија је, како је рекао, спремна и вољна да се, због заједничке балканске и европске будућности, избори са негативним наслеђем своје недавне прошлости.

О том наслеђу, подсетио је Тадић, народ Србије дао је своју реч 2000. године, када је демократским путем сменио режим у многоме одговоран за недаће које су Србију и Балкан задесиле у последњој деценији 20. века.

"Управо из тог разлога, чврсто смо решени да завршимо у потпуности сарадњу са Хашким трибуналом. То није само наша међународна обавеза, него и основно морално и вредносно питање", рекао је Тадић.

Као одоворна држава и део међународне заједнице, Србија се, према речима Тадића, искрено залаже за стриктно поштовање повеље УН и изградњу демократије у свету.

"Србија је стога трајно опредељена да пружи свој пуни допринос јачању улоге и мандата УН, као и мултилатералном дијалогу, ради равноправне сарадње држава и народа, поштовања људских права и слобода, толеранције и међусобног уважавања", закључио је Тадић.

Kосову широка аутономија

Обраћање Бориса Тадића Генералној скупштини УНАлбанцима на Косову и Метохији Србија нуди широку аутономију, какву тренутно не ужива ниједна област, регион или федерална јединица у Европи, изјавио је председник Тадић, говорећи пред Генералном скупштином Уједињених нација у Њујорку.

Тадић је оценио да је решавање будућег статуса покрајине један од најтежих проблема пред којима се данас налазе Србија, балканске земље и међународна заједница, албански и српски народ на Косову.

"Ми зато желимо да се овом проблему приступи стратешки и суштински, како би се пронашло решење које ће узети у обзир сву сложеност односа на Балкану", додао је Тадић.

Он се заложио за суочавање са прошлошћу, изналажење одрживих решења у садашњости и отварање путева сарадње у будућности.

"Али то сигурно не значи да је косовски случај по свему јединствен и другачији од осталих", нагласио је Тадић и поручио да "њему морамо приступати полазећи од општеприхваћених начела међународног права и од универзалних демократских вредности".

"Ако то не учинимо", упозорио је Тадић, "нећемо успети да изађемо из зачараног круга старих непријатељстава и узајамног оптуживања".

"Оно што жели за себе, Србија жели и за покрајину: развој демократије, поштовање људских права, економски напредак, безбедност", истакао је Тадић и предочио да је у интересу читаве Србије да Косово буде стабилно, просперитетно, мултиетничко и демократско.

"А пре одређивања будућег статуса", указао је Тадић, "од кључног је значаја да се успостави владавина права и укине седам година дуга дискриминација Срба, али и свих неалбанских заједница које подједнако страдају само зато што стоје на путу екстремистима и терористима".

Тадућ је оценио да је широка аутономија за Косово одрживо, стабилно и дугорочно решење које би отворило нову страницу у дугој и тешкој историји српско-албанских односа.

Оно би, додао је председник Србије, омогућило Косову и директан приступ међународним финансијским институцијама, неопходан за његов економски опоравак и развој, који су у интересу како Србије, тако и читавог региона.

(Извор: ФоНет)

Повезане вести

Демократска странка

Политички противник ДС-а ће увек бити СНС, а не опозиција

Београд, 15. новембра 2015.Демократска странка изражава жаљење због чињенице да Борис Тадић сву енергију улаже у борбу против опозиционе Демократске...
Демократска странка

Жалостан обрачун Бориса Тадића са ДС

Београд, 7. маја 2014.Демократска странка сматра да је жалосно што је Борис Тадић у потпуности прихватио реторику СНС, а своје политичко деловање засновао на обрачуну са странком коју је...
Демократска странка

ДС Војводине: Тадићу смета само Демократска странка

Нови Сад, 6. маја 2014.Покрајински одбор Демократске странке (ПО ДС) за Војводину оценио је да бивши председник ДС, а сада лидер Нове демократске странке, Борис...
Председник Демократске странке Драган Ђилас (Фото: Нови магазин)

Ђилас: Обећао сам људима да ћу бити градоначелник

Београд, 13. марта 2014.Интервју Драгана Ђиласа за "Нови магазин" Председник Демократске странке и њен кандидат за градоначелника Београда Драган Ђилас сматра да ће...
Председник Демократске странке Драган Ђилас (Танјуг, архива)

Ђилас: ДС је ослобођена пртљага који ју је оптерећивао

Београд, 13. марта 2014.Интервју Драгана Ђиласа за "Недељник" Демократска странка је рашчистила са политиком Душана Петровића, Слободана Хомена, Вука...