ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Иван Стефановић

- A +
Иван СтефановићМинистар привреде Владе у сенци Демократске странке. Председник Ресорног одбора Демократске странке за привреду и економски развој.

У Америци од 1993. прво докторирао, затим завршио МБА на универзитету Wake Forest у Северној Каролини, и запослио се у мултинационалној индустријској корпорацији - Ingersoll Rand. Од 2001. се налази у разним руководећим ("senior management") улогама:

2001-2003: Директор за пословни развој сектора фирме са годишњим обртом од 1 милијарде УСД и са 10.000 запослених широм света. Глобална одговорност за M&A (mergers and acquisitions) и стратегију развоја. Руководио аквизицијама, преговорима и евалуацијама таргет компанија у Кини, Русији, Немачкој, САД, Бразилу, Пољској, итд. Директно одговоран председнику, и са сталним чланством у глобалном "leadership team"-у (6 чланова и мандат да креира и одобрава све крупне пословне одлуке, у целом свету).

2003-2006: Директор продаје за Источну Европу и Русију, са канцеларијом у Милану, Италија (руководио тимом од 30 запослених и 40 дистрибутера у 16 земаља; годишњи пласман од 40 милиона УСД).

2006-2008: По аквизицији француске индустријске компаније "Hibon", Ingersoll Rand га поставља за свог генералног директора, са канцеларијом у Бриселу. Потпуна профитна и производна одговорност за две фабрике (у Француској и Канади), тим од 150 директно запослених и за мрежу дистрибутера на свим континентима, са годишњим продајним буџетом од 60 милиона УСД.

Својим избором, у Србију се враћа на јесен 2008. Постаје сувласник и генерални директор приватне компаније ENERGOTRADE, чија је основна активност ексклузивно заступање америчке компаније General Electric у сектору резиденцијалне и комерцијалне расвете. Паралелно, од 2012, сувласник и генерални директор ЈВ немачко-српске фабрике хемијских производа FLAMMAT, у Белој Цркви.

Члан Демократске странке од 1990. Од 1991. до 1993. радио у централи странке, између осталог на финансирању партијског гласила "Демократија" и саме странке, као и на предизборним активностима. Члан Централног изборног штаба, задужен за локалне програме, на изборима 2012. године.

Говори енглески и италијански језик.