ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Десимир Тошић (1920−2008)

- A +
Десимир ТошићБио је члан Политичког савета и Главног одбора ДС.


Рођен је 1920. у Белој Паланци. Био је члан Демократске странке од јесени 1938, још као студент прве године права. Вршио је многе дужности: од јануара до августа 1939. представник студентске Демократске омладине у Извршном одбору Уједињене студентске омладине на Београдском универзитету. Потом, био биран почетком 1940. за секретара, а новембра исте године за председника студентске организације Демократске странке.

За време окупације био је члан Извршног одбора илегалне Демократске омладине и као такав ухапшен, с петорицом својих политичких другова, од стране Гестапоа. После затвора у Београду и у логору на Старом сајмишту, одведен на принудни рад у Немачку. После рата, јуна 1945. бива у емиграцији, најпре у Француској, а потом у Великој Британији.

У емиграцији је вршио следеће функције: члан Извршног одбора Српске демократске омладине 1946, члан Главног одбора Савеза Ослобођење лета 1949, члан Секретаријата Главног одбора "Ослобођења" и члан Уређивачког одбора, доцније уредник месечника "Наша реч" (1948-1990) и, потом, члан Уредништва библиотеке "Наше дело".

Септембра 1990. вратио се у Београд и на првој изборној скупштини Демократске странке 29/30. септембра исте године изабран за потпредседника ДС. Потом биран у два наврата за члана Политичког савета ДС, затим за потпредседника Демократског центра и, најзад, поново за члана Главног одбора ДС октобра 2004. године.

Oбјавио је дванаест радова из четири области: о националном питању, о проблемима комунистичког режима, о социјалним питањима истог режима (о сељачким радничким задругама и о радничким саветима), као и портрете о историјским и политичким људима у последњих 150 година.

Фебруара 2006. објавио књигу о историји Демократске странке 1920-1941.

Био је члан Политичког савета и Главног одбора ДС.

Иза себе је оставио супругу Корал, две ћерке и два унука.

Преминуо је 7. фебруара 2008. у Оксфорду, у Великој Британији, у 88. години живота.