ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Хашки трибунал

- A +
Демократска странкаДС се од самог почетка залаже за пуну и недвосмислену сарадњу са Хашким трибуналом и поштовање међународних и домаћих прописа. Због тога смо ми као Странка сада једини у стању да кажемо грађанима и својим бирачима да смо се одмах суочили са обавезом сарадње, да смо сматрали да захтеве Трибунала треба без колебања и одлагања извршавати и нисмо обмањивали грађане у вези са мотивима и начином сарадње са Хашким трибуналом.

У првим месецима свог мандата, премијер и Влада јавно су потцењивали значај сарадње са Хашким трибуналом. У својим наступима највећи број странака садашње владајуће коалиције инсистирао је на томе да питање сарадње са Хашким трибуналом и питање ратних злочина нису наша приоритетна питања и оптуживала Владу ДОС-а за непатриотске, нелегалне и нелегитимне одлуке. Годину дана касније, под снажним притиском из иностранства, целу своју активност Влада је усмерила на то питање. Таквом политиком Србија је изгубила још једну годину у транзицији.
У првих годину дана ова влада огрешила се и о примену међународних правних правила, а затим и унутрашњег, домаћег закона о сарадњи с Хашким трибуналом. Двоструки колосек и одбијање хапшења хашких оптуженика доводи до глорификације оптужених, прављења националних хероја од њих, што нас удаљава од неопходности да реално сагледамо питање ратних злочина који су почињени током ратова у бившој Југославији. Влада се тиме не дистанцира од политике режима Слободана Милошевића, него напротив показује своју блискост са политиком тог режима. Чињеница да се већина оптужених који су били приоритет за Хашки трибунал предала добровољно и да је тиме оцена наше сарадње са Трибуналом позитивна, не ослобађа нас одговорности и обавезе да озбиљно одмеримо и оценимо чињенице о ономе што се дешавало у нашој недавној прошлости. Активности Владе да подстакне, организује добровољну предају јесу позитивне имајући у виду неопходност да оптужени буду предати ХТ-у, али се тиме не исцрпљује задатак Владе да на политички озбиљан начин приђе суочавању са прошлошћу и утврђивању индивидуалне одговорности. У погледу овог питања је стога једино Демократска странка истрајно, уз свесну опасност губљења популарности у одређеном делу бирачког тела, заступала јасан став. Није се служила обманама, и није чекала да под притисцима реалности преокрене своју политику и крене да чини управо оно због чега је критиковала своје политичке противнике.

Такође, ДС сматра да се морају испуњавати сви елементи сарадње са Хашким трибуналом. Неозбиљно изгледамо као држава ако сваки пут за сваког за којим постоји нека потрага кажемо да не знамо где се налази. Надлежни органи и службе се морају много озбиљније позабавити овим проблемом.

(Извор: Група за интерну комуникацију ДС)