ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Срђан Павловић: Подстицај развоја породичних предузећа и пољопривреде оснажиће Србију

- A +
Срђан Павловић, кандидат за народног посланика и потпредседник Општинског одбора Демократске странке Бела Паланка (Фото: Општински одбор ДС Бела Паланка)Представљамо Вам: Срђан Павловић, кандидат за народног посланика и потпредседник Општинског одбора Демократске странке Бела Паланка

Срђан Павловић је успешан предузетник и политичар. Почео је производњу обуће са свега пар шиваћих машина и неколико радника, да би данас био на челу предузећа које запошљава 150 људи. Сматра да само својом упорношћу, залагањем и знањем, можемо и морамо да опстанемо и преживимо овај економски "цунами", који је захватио цео свет. Себе је пронашао у Демократској странци, јер сматра да је то једина странка која прихвата мишљења и идеје обичних људи и труди се да то путем свог деловања реализује у пракси. Верује да је освајање кандидатуре за чланство у ЕУ највећи успех претходне владе и председника Тадића, а по његовом мишљењу нешто најбоље што се Србији догодило у последњих 60-ак година. Животни мото проналази у речима нашег нобеловца: Ко чини добро, од њега се још више добра очекује.

Када сте почели да се бавите политиком и зашто?

Политика је постала предмет мог интересовања деведесетих година прошлог века, након успостављања вишестраначког система у тадашњој Југославији. Сматрао сам да постоје људи са прогресивним идејама и ван тадашњег Савеза Комуниста, који се нису, због идеологије, довољно укључили у политику. У оно време то је било јако тешко јер смо још увек били једнопартијска држава и нас који смо другачије размишљали сматрали су државним непријатељима и страним плаћеницима. Као и у сваком послу, знао сам да је за све потребно време, тако да је моје ангажовање у политици верификовано поверењем грађана које су ми указали на локалним изборима, када сам у неколико мандата био одборник у Скупштини општине Бела Паланка и члан општинског већа.

Када бих као привредник гледао на политику, свих ових година сам имао и пријатних тренутака, али је било и непријатности. Међутим, када све то посматрам као човек и обичан грађанин, сматрам да нисам погрешио. Наиме, успео сам да како у привреди, тако и у мојој локалној заједници, идеје које заступам, заједно са мојим истомишљеницима, реализујем и спроведем у дело. Наравно, на задовољство, како нас аутора тих идеја, тако и мојих суграђана. Себе сам пронашао у Демократској странци, јер сматрам да је то једина странка која прихвата мишљења и идеје обичних људи и труди се да то путем свог деловања реализује у пракси.Тиме сваког дана показује да је она странка свих грађана, без обзира на образовање, пол, верску и националну припадност.

Власник сте и генерални директор "Обућа ПАВЛЕ" д.о.о. Како Вам искуства из те области помажу да боље разумете економске потешкоће са којима се свакодневно сусрећу привредници?

Срђан Павловић, кандидат за народног посланика и потпредседник Општинског одбора Демократске странке Бела Паланка (Фото: Општински одбор ДС Бела Паланка)Као власник "Обуће ПАВЛЕ" почео сам да се бавим послом у мануфактурној радионици, у породичној гаражи са пар шиваћих машина и неколико радника. Сваки динар зарађен од тог посла, улагао сам у проширење производње, да бих након 15 година достигао производњу коју данас имам, са 150 запослених радника. Не поседујем никакве друге некретнине осим фабричких хала, никада нисам купио нови аутомобил, и увек ми је на првом месту била производња и улагање у нову опрему, технологију и младу радну снагу. Иако сам имао прилике и могућности, у процесу приватизације нисам купио ни један фабрички погон. Сматрао сам неморалним да нечији минули рад купујем по знатно нижој цени, нарочито у средини у којој живим и радим. Имајући у виду да сам сопствени посао започео у мануфактурној радионици а да је данас моја компанија средње привредно друштво, у потпуности разумем потешкоће у привређивању, како малих радионица и радњи, тако и великих и средњих привредних друштава.

Своја сазнања и искуства покушавам да пренесем људима који су доносиоци одлука на највишем нивоу, како би се пронашло најбоље решење кроз поједине законске предлоге. Сматрам да, као и у сваком послу, и у оквиру институција система морамо да будемо упорни, да изучавамо искуства других, и да поучени сопственим искуством урадимо све што је у нашој моћи да уредимо амбијент у читавој држави, за боље пословање целокупне привреде. Само својом упорношћу, залагањем и знањем, можемо и морамо да опстанемо и преживимо овај економски "цунами" који негативно утиче на читаву светску економију.

Које су дужности и обавезе потпредседника Општинског одбора Демократске странке Бела Паланка?

Сврха бављења политиком, између осталог подразумева да се сопствене идеје и мишљења претворе у дело. То је могуће ако се путем личног ангажовања достигне ниво и позиција за доношење одлука. Убиство премијера Зорана Ђинђића, слаб изборни резултат након тога на републичким изборима и долазак председника Тадића на чело странке за мене су били мотив да се додатно ангажујем у свом општинском одбору. Због тога сам прихватио да од тада обављам функцију потпредседника Општинског одбора Демократске странке у Белој Паланци. Као резултат мог ангажовања, и ангажовања тима окупљеног око истих идеја, одбор Демократске странке наше општине је најстабилнији у овом делу Србије.

Срђан Павловић, кандидат за народног посланика и потпредседник Општинског одбора Демократске странке Бела Паланка (Фото: Општински одбор ДС Бела Паланка)Сматрам да искуство у организацији рада моје фирме умногоме доприноси и организацији рада општинског одбора странке. Са тим у вези резултати постигнути на локалним изборима говоре у прилог свему томе. Наиме, последњих година, на локалним изборима ДС има највећи број одборника у општинској Скупштини. Трудим се да око себе стално окупљам нове и младе људе, који ће заједно са мном наставити да шире и промовишу идеје Демократске странке. Несугласице које се јављају као нормална последица различитости, правовремено отклањамо јер је то императив за очување стабилности и ефикасног деловања странке, како на локалном, тако и на регионалном нивоу. Општински одбор Демократске странке Беле Паланке је пример добре праксе за успешно функционисање страначке организације на локалу.

Да ли сте у контакту са грађанима Беле Паланке? На шта се највише жале, који су најчешћи проблеми са којима се сусрећу?

Када су у питању контакти са грађанима општине Бела Паланка, ја имам вишегодишњу навику да свако вече изађем у град где са друштвом у локалном кафићу попијемо кафу и то је прилика да кроз сталну комуникацију са суграђанима чујем њихове проблеме. Осим тога, како за време предизборне кампање, тако и током свог мандата стално посећујем породице у граду и селима и кроз разговор са њима доносим одлуке о даљим политичким активностима. То ми даје право да доносим свој суд о томе који су то проблеми који највише муче наше грађане. На првом месту је, свакако висока незапосленост, али ја сам свестан да све незапослене не могу да запослим у мојој фирми, иако бих желео. Потребно је додатно ангажовање за довођење нових, како домаћих тако и страних инвеститора. Мени је посебно драго што сам успео да упослим младу радну снагу женског пола јер сматрам да су жене стожер породица и да свака средина где има жена опстаје, односно средине без жена су осуђене на одумирање. Ја се максимално трудим да уз помоћ својих пријатеља и сарадника у наредном периоду доведем неког инвеститора у Белу Паланку. Тренутно лобирамо код неколико страних компанија и сматрам да ћемо ускоро имати позитиван одговор на нашу иницијативу. Не желим да ишта унапред обећавам док ствари не буду коначно решене, а ако успемо, биће то велики корак за нашу средину. Отварање нових радних места у Белој Паланци је мој лични приоритет, а и приоритет Демократске странке, јер очекујем да нам грађани дају подршку и за наредни мандат у локалној Скупштини. Тај свој приоритет успео сам да преточим у главни, стратешки циљ у наредном мандату, и потрудићу се, заједно са својим тимом да, улажући сву своју енергију, тај циљ и остваримо.

Како, по Вашем мишљењу, треба да изгледа даљи развој југоисточне Србије? Који су њени највећи потенцијали?

Борис Тадић и Срђан Павловић приликом обиласка производних погона фабрике обуће Павле у Белој Паланци (Фото: Општински одбор ДС Бела Паланка)Даљи развој југоисточне Србије, по мом мишљењу треба да се базира на два основна сегмента. Први сегмент је развој малих, породичних фирми, како производних, тако и прерађивачких и услужних. Држава мора да нађе модел за поспешивање и помоћ оваквим радњама које се базирају на укључивању породице у посао, са невеликим бројем запослених, које су врло флексибилне и брзо и лако се прилагођавају економским променама и тражњи на тржишту. На примеру Италије можемо много тога да научимо и да њихова искуства применимо код нас. Треба правилно усмерити људе са бизнис идејама у смислу како и шта да раде и како да то најбоље организују.

Други сегмент је свакако пољопривреда, у оквиру које треба жестоко подржати фармере, плантажере воћа, пластеничку производњу, производњу здраве, органске хране и пчеларе. Аналогно подршци малим породичним радионицама, треба подржати и пољопривредна газдинства нарочито у специјализацији за једну врсту производње. Обрадиво земљиште у југоисточној Србији је уситњено, и не треба чекати укрупњавање да би се створили велики произвођачи. Напротив, треба форсирати пољопривредна газдинства, од којих ће један део њих, временом, због конкуренције постати велики и моћни робни произвођачи, који ће своје производе пласирати како у земљи, тако и у иностранству. Поред свега овога, треба улагати и у обновљиве изворе енергије. Ти капацитети не упошљавају велики број људи, али је то добра инвестиција, јер ће се једна средина брже развијати ако постоји стабилно снабдевање енергијом. На тај начин се води рачуна и о очувању животне средине, што је и један од приоритета југоисточне Србије. Производња хране и енергије ће увек бити исплатива, јер су то елементи за којима увек постоји већа тражња од понуде на глобалном тржишту. Ми имамо потенцијале да производимо и једно и друго и то треба искористити.

Ваш став о освајању кандидатуре за чланство у ЕУ?

Освајање кандидатуре за чланство у Европској унији је свакако највећи успех претходне владе и председника Тадића, а по мом мишљењу нешто најбоље што се Србији догодило у последњих 60-ак година. Мени је као привреднику свакако интересантно отварање европског тржишта за наше производе, јер сам сигуран да је "Обућа ПАВЛЕ" сада спремна за тржишну утакмицу са светским произвођачима на моћном и пробирљивом тржишту дечије обуће. Поред овог економског интереса, сматрам да је други део који нам доноси придруживање ЕУ значајнији за нашу земљу и наш народ у целини, а то су европски стандарди у свим сегментима. Породица европских земаља је, по мом мишљењу, на светском нивоу, у сваком сегменту људског друштва, постигла највиши степен развоја стандарда и организованости у функционисању свих институција система. Када то кажем мислим на законодавство, судство, економију, социјалну политику, културу, спорт, образовање, заштиту животне средине и све остале сегменте друштвеног деловања. То је за мене, у ствари, највећи мотив за придруживање Србује ЕУ, јер само таква организација државе може да допринесе просперитету нације и бољем животу уопште, свим њеним становницима. Европски стандарди, европска организација, европски приступ значи и европски начин живота коме тежимо.

Како проводите слободно време?

Моје слободно време се углавном своди на неколико сати сваке вечери које проводим са породицом, или са пријатељима, најчешће у белопаланачким кафићима и ресторанима. Имам вишегодишњу навику да сваке слободне вечери изађем у град. Нажалост, ретко ми се пружа прилика да повежем неколико дана за лични одмор, а последњих седам година, због природе посла, све већег обима производње и све више запослених, нисам користио годишњи одмор. Недостатак слободног времена је вероватно цена коју морам да платим зато што се бавим приватним предузетништвом, а моје ангажовање у политици често захтева и додатно време. Радим на томе да у блиској будућности доведем "Обућу ПАВЛЕ" на систем организације који ће боље функционисати и тако омогућим себи више слободног времена. То је тренутно мој стратешки циљ и приоритет у послу.

Имате ли мото у животу и у политици?

Борис Тадић и Срђан Павловић приликом обиласка производних погона фабрике обуће Павле у Белој Паланци (Фото: Општински одбор ДС Бела Паланка)Мој мото у животу је да сваког дана покушавам да надградим односе и пословање фирме чији сам власник, а да при томе останем нормалан у комуникацији са другим људима и пријатељима. Политика ми служи као средство да своје идеје и идеје мојих истомишљеника промовишем и лакше применим у пракси. Своје пословно искуство покушавам да применим и на сегмент политике, како би локална заједница у којој живим и радим боље функционисала и напредовала. План 2020. за мене је добра стратегија и даћу свој максимални допринос да се она оствари и реализује у пракси. Жеља ми је да се у складу са својим могућностима и искуством укључим и на републичком нивоу у реализацији Програма 2020, нарочито када је у питању формирање и функционисање малих и средњих привредних друштава. Сматрам да као држава и друштво имамо велику шансу и потенцијале у оквиру Плана 2020, и да добром организацијом и сарадњом свих нивоа власти можемо врло брзо да направимо значајан помак, што ће битно ојачати нашу националну економију и тиме допринети бољем животу и вишем стандарду грађана Србије.

Изјава председника Тадића да ће рад и поштење бити на првом месту и да он као председник државе после ових избора неће да ради са људима сумњивог и непоштеног карактера, за мене представља позив, нови изазов и додатни мотив за лично ангажовање и промоцију вредности личног морала у политици, али и у бизнису.

Ко чини добро, од њега се још више добра очекује. (Иво Андрић)

(Извор: Информативна служба ДС; разговор водила: Соња Самофалов)