ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Тамаш Тот: Статус кандидата доприноси политичкој и економској стабилности

- A +
Тамаш Тот, народни посланик и председник Општинског одбора ДС Ада (Фото сервис ДС)Представљамо Вам: Тамаш Тот, народни посланик и председник Општинског одбора ДС Ада 

Тамаш Тот је као члан Председништва Демократске омладине предложен за посланика у Народној скупштини Републике Србије. Економиста по занимању, каже да не планира да напушта политику јер верује да може много тога да учини за Војводину, али само као део успешне екипе, каква је екипа Демократске странке.

Иза њега сада су већ два посланичка мандата, један од годину дана и један пун мандат. Иако наводи да је ово искуство било помало необично за њега додаје да су од велике помоћи у савладавању изазова били савети искуснијих колега, првенствено Наде Колунџије и Драгољуба Мићуновића.

Од старијих колега најпре сам научио како да успоставим однос са људима, што је у суштини најбитније када неко хоће да се бави политиком. Треба да будемо међу људима а не изнад њих и јако је лепо када смо у стању да остваримо лепу комуникацију и добар однос са свима, било да су они наши симпатизери, наше колеге или долазе из неке друге странке.

Колико се слуша реч младог човека у Народној скупштини?

То пре свега зависи од младог политичара. Сваки пут када је мој предлог био на месту саслушали су ме, ако није — исправили су ме, објаснили шта и како. Нисам ни у једном тренутку био само одбијен, него су ми увек помагали ако у неким ситуацијама нисам био у праву.

Како се борите са предрасудама које постоје о народним посланицима?

То је јако лоша, генерализована слика и јако је тешко изборити се са њом. Сматрам да је конкретан проблем у томе што извештачи Народне скупштине не преносе суштинске вести о томе шта грађани добијају након усвајања неког закона. Напоменуо бих да смо само у овом сазиву за 4 године усвојили смо више од 1000 закона и аката и то је један важан корак који је помогао у добијању статуса кандидата. Међу најбитнијима од њих свакако су закони из области правосуђа и пољопривреде, као и из области заштите животне средине и области одбране.

Који су по Вашем мишљењу бенефити које нам обезбеђује статус кандидата који је Србија освојила?

Статус кандидата ништа не може да промени од данас за сутра, треба мало времена. Али оно што је најбитније је да смо добили сертификат од стране двадесет седам земаља чланица Европске уније,од стране 27 премијера и председника држава. Они су овим актом рекли да је Србија учинила много на европском путу. Не кажемо само ми да смо нешто добро удрадили, него то каже и један објективан већи део Европе. Статус кандидата доприноси политичкој и економској стабилности и то је јако важна порука страним инвеститорима који су се до сада двоумили да ли да улажу свој капитал у Србију. Очекујем да се у наредним месецима појаве још страних инвестиција, да отворимо нова радна места што значи и бољи животни стандард.

Какви су потенцијали Аде у односу на потраживања европских инвеститора?

Тамаш Тот, народни посланик и председник Општинског одбора ДС Ада (Фото сервис ДС)Ада се налази 55 километара од мађарске границе што значи да је јако близу Европској унији. Локација је изузетно добра. У Ади се нуде јако добри услови и плацеви за индустријску зону са комплетном инфраструктуром и ми спремно чекамо стране инвеститоре, активно учествујемо у маркетингу. Радимо на томе да привлачимо стране инвеститоре. Као и свуда у Србији главни проблем је незапосленост и општина нуди радне субвенције свима који запошљавају нове људе, који отварају нова радна места и то и те како може бити интересантно и страним инвеститорима.

Зашто је баш Демократска странка била ваш избор?

То ме многи новинари питају, с обзиром на то да сам припадник националне мањине, зашто сам баш изабрао Демократску странку а не неку другу националну странку пошто их у Војводини има јако много. Ја сам пре свега размишљао грађански, уверен сам да оно што је добро за већински народ да је то добро и за мањински народ. Треба да поштујемо једни друге, да сачувамо традицију и идентитет, и Србија треба да буде поносна на то што у њој живи много нација.

Шта је то што Демократска странка треба да ради да би побољшала и неговала однос са националним мањинама?

Сигурно има много простора да се унапреди положај националних мањина у Србији. У овом тренутку тешко бих могао да издвојим нешто што је нужно да се сада уради. Пре свега Србија треба да има добре суседске односе са суседним земљама. Војводина има јако добре односе са Мађарском јер је потребна стална комуникација и да и већински и мањински народ каже оно што мисли да мисли да треба да се уради да би се унапредио положај националних мањина.

Шта је Ваша прогноза предстојећих избора?

Уверен сам да ће Демократска странка победити на овим изборима јер не видим друго решење и то је једино добро за грађане. Ако хоћемо да наставимо европски пут онда то може да ради само Демократска странка.

Шта је Ваш мото у животу?

Ако нешто прихватим да урадим онда то морам да урадим до краја и на најбољи могући начин.

(Извор: Информативна служба ДС; разговор водила: Милица Шошић)