ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Предраг Милановић: Кандидатура за чланство у ЕУ довела је у Свилајнац неколико нових инвеститора

- A +
Предраг Милановић, заменик председника општине Свилајнац Фото сервис ДС) Представљамо Вам: Предраг Милановић, заменик председника општине Свилајнац

Предраг Милановић се политиком бави од пунолетства. Данас је власник приватног предузећа и заменик председника општине. Каже да је свакодневно у контакту са привредницима и да води рачуна да ако једном оде у неко министарство, два пута оде у село, јер му је битно да све што ради представи грађанима и чује њихово мишљење. Сматра да је кључ његовог успеха у вођењу општине то што није растао у општинској управи, а упознат је са проблемима људи и предузећа на територији Свилајнца. "Знам шта значи један радник који ради за плату, а знам шта значи и ту плату исплатити", објашњава Милановић. Верује да је садашњи тренутак одлучујући за Србију, јер ако сада успемо да обезбедимо довољан развој, моћи ћемо да идемо у Европску унију на две ноге, а не да храмљемо.Ако се уложи одређени труд ни резултати неће изостати, закључује Милановић.

Када сте почели да се бавите политиком и зашто?

Политиком сам почео да се бавим са 18 година. Тада је Србијом управљао Слободан Милошевић, земља нам је била у изолацији, а ја сам сматрао да треба да буде део европског, модерног света. Сматрао сам да је пут којим је ишла Србија погубан за младе људе. То ми је био први циљ и мотив - да се нешто промени, покрене. У Демократску странку сам ушао јер сам сматрао да је то једина странка која може да изврши промене система. Тад је понуда на политичкој сцени била потпуно идентична, једни су владали а други су тежили само да их замене. Једино је Демократска странка тад имала идеју и визију да изврши корените промене у самом друштвено-политичком систему.

Власник сте приватног предузећа у Свилајнцу. Како Вам искуства из те области помажу да боље разумете економске потешкоће са којима се привредници свакодневно сусрећу?

Предраг Милановић, заменик председника општине Свилајнац
 (Фото сервис ДС)Када водите једну фирму у општини као што је Свилајнац онда можете из те перспективе да сагледате све предности и мане, како општине, тако и државе. То јако помаже и у разговорима са инвеститорима. Са једне стране имате ту једну нужну оперативност и спремни сте да превазиђете бирократију и њене препреке да бисте изашли инвеститорима у сусрет, јер знате шта значи једно радно место, десет радних места, знате шта су доприноси, таксе, фирмарине, пословање... Са друге стране то ми је доста помогло да разумем људске судбине и да створим комплетну слику. Знам шта значи један радник који ради за плату, а знам шта значи и ту плату исплатити. Мислим да је тајна мог успеха у вођењу општине Свилајнац то што ја нисам никад био део система, нисам растао у општинској управи и нисам приватно неостварен човек, него имам успешан приватни посао, а упознат сам и са проблемима људи и предузећа на територији наше општине.

Које су дужности и обавезе заменика председника општине Свилајнац?

Заменик председника општине Свилајнац је човек који је био партнер председници општине. Ми смо на почетку мандата поделили наш посао на две струје уз нужну кооперативност. Председница општине се бавила школством, здравством, културом, а мој посао је био да руководим градњом, привредом, преговарањем и довођењем страних инвеститора. Ја поносно могу да кажем да су ствари и послови које сам ја водио у општини Свилајнац јако напредовали и то се види на сваком кораку. Ту су пет страних инвеститора, више домаћих, нова инфраструктура, неколико булевара, Природњачки центар као један од највећих пројеката општине. Преко 50 милиона евра је дошло у привреду и инфраструктуру за време мандата овог руководства, а ја сам имао ту привилегију да управљам тим пројектима.

Председник сте Општинског одбора ДС Свилајнац. Чиме се конкретно бави ОО и на које постигнуте резултате сте најпоноснији?

Предраг Милановић, заменик председника општине Свилајнац
 (Фото сервис ДС)Демократска странка у Свилајнцу је најјача политичка организација и то тако није било у прошлости. Ми смо имали једно руководство које је имало потпуни кикс 2004. године. После тога смо имали привремене мере уведене од стране Извршног одбора странке и после тога креће тај успон Демократске странке оличен у овом садашњем руководству. Један од најбољих изборних резултата у Србији смо остварили 2008. године. Демократска странка има пуно младих, стручних, образованих људи и у Свилајнцу утиче на све процесе путем своје одборничке групе у Скупштини општине Свилајнац. Дала је много кадрова и већина њих је оправдала поверење указано од Општинског одбора. Демократска странка живи и ради и мимо локалне власти. Имала је низ хуманитарних и других акција које је спроводила на територији Свилајнца, а посебно сам поносан што је пуно људи укључено у рад странке на разне начине, а нису формално чланови, кроз политички савет и неке друге органе. Пре 2004. године проблем у ОО је била сујета председника одбора, који су ту функцију доживљавали као своју дедовину, не схватајући да је то један жив организам, који се развија, расте и мења. Једна мала општина каква је Свилајнац има доста представника који су заступљени у руководству Демократске странке на највишем нивоу, тако да сматрам да је то највеће признање и успех овог одбора.

Да ли сте у контакту са грађанима општине Свилајнац?

Свакодневно сам у контакту са грађанима. Дневно примим преко 20 људи. Познајем много људи па често са њима и неформално разговарам. У контакту сам и са привредницима. Водим рачуна да ако једном одем у неко министарство, два пута одем у село како бих обезбедио да општина неометано ради и јако ми је битно да све што радимо представимо нашим грађанима и чујемо њихово мишљење, јер сматрам да је двосмерна комуникација јако битна за вршење било које функције.

На шта се то грађани највише жале и који су то најчешћи проблеми са којима се сусрећу? Како те проблеме решавате?

Као и у већини општина у Србији и у Свилајнцу је незапосленост један од главних проблема. Одређени број људи активно тражи своја радна места и ја мислим да смо последњих година доста ствари променили на боље. Са друге стране, потребна је подршка у сфери пољопривреде, где смо озбиљне мере донели и пружили максималну подршку пољопривредницима наше општине. Трећи проблем је сеоска и градска инфраструктура, где смо такође направили озбиљан помак. Сматрам да се у Свилајнцу живи боље него у другим местима, јер нам људи верују и имају наде за разлику од неких других градова. Мора још пуно тога да се ради на решавању ових проблема, али смо на одличном путу.

Како би по Вашем мишљењу требало да изгледа даљи развој централне Србије? Који су њени највећи потенцијали?

Предраг Милановић, заменик председника општине Свилајнац (Фото сервис ДС)
Мислим да Србија има велики потенцијал у пољопривреди и да је то суштинска грана развоја. Сматрам да држава треба да да једну тржишну утакмицу у привлачењу инвестиција, а не дириговану. Јако је лоше што постоје нека ограничења у уредбама за подстицај страних и домаћих инвеститора и да то неке општине фаворизује, а неке ставља у други план. Инфраструктура мора да се гради јер нема развијене Србије без развијене инфраструктуре и привреде. Требало би завршити са демагогијама и да почну да се раде конкретне ствари. Један демагошки потез је и наводно повећање општинских буџета кроз већи порез на зараде, а са друге стране су истим тим актом дате такве обавезе да ми морамо додатни новац да ангажујемо да би те обавезе измирили. Влада Србије уколико хоће да помогне општинама мора да усклади вредност додељених средстава са додељеним обавезама. Овако се ствара једна забуна код људи и врши се притисак на општине. Јако је битно да изађемо из те магле и да се повлаче озбиљни потези са конкретним резутатима.

Какав је Ваш став о освајању кандидатуре за чланство у ЕУ?

Јако битна ствар за све грађане Србије је што могу да путују без виза. Кандидатура нам је помогла да се полако мењају односи према Србији. Конкретно код нас у Свилајнцу већ три, четири фирме из Италије разговарају са нама о новим инвестицијама. Кандидатура је јак подстицај страним инвеститорима да улажу код нас и ми би требало то да искористимо на најбољи могући начин. Ово је сад кључни период за Србију, од тренутка освајања кандидатуре па до уласка у ЕУ и ако у том периоду успемо да обезбедимо довољан развој моћи ћемо да идемо у Европску Унију на две ноге, као здраво друштво, а не да храмљемо.

Како проводите своје слободно време?

Слободно време скоро да немам. Кад не радим у општини, радим у странци, кад не радим у странци бавим се својим приватним послом, тако да слободно време и кад га имам, користим за одмор и предах.

Имате ли мото у животу и у политици?

Мој мото је како сејеш тако и жањеш. Ако се уложи одређени труд и напор ни резултати неће изостати. То се потврдило и у мојој политичкој каријери и у животу.

(Извор: Информативна служба ДС; разговор водила: Соња Самофалов)