lat

Академик Душан Теодоровић: Немам дилеме, гласам за демократе


ПОДЕЛИТЕ:

Због трибине о женама у политици, коју је организовао Правни факултет и на њу позвао само министарке актуелне Владе, листа “Да ослободимо Београд”, организовала је испред тог факултета “Протест против злоупотребе Универзитета”. На протесту је говорио академик Душан Теодоровић, који ће на предстојећим изборима подржати листу под редним бројем 4.

“Ја сам изузетно срећан и задовољан што су демократе и све политичке групације окупљене под редним бројем 4, које имају демократску и грађанску оријентацију, препознале да је за опстанак Србије битно да имамо универзитете прилагођене свету и Европи, на којима предају искусни професионалци и морално чврсти људи. Ја сам неизмерно захвалан демократама и ако сам до сада имао дилему за која да гласам, сада немам - ја ћу сигурно да гласам за број 4. Подржавам ту листу, ту је моја колегиница Весна Ракић Водинелић и мени је задовољство да гласам за листу коју предводи Весна”, рекао је Душан Теодоровић.

Трибина која се данас одржава на Правном факултету, коју организује декан Правног факултета Сима Аврамовић је, наводи Теодоровић, злоупотреба. Повељом Магна карта, коју је потписало скоро 400 декана европских универзитета јасно је назначено да универзитети морају да буду морално и интелектуално независни од политичких центара моћи и политичких партија. Политичка активност на унивезитетима у Србији забрањена је и чланом 43 Закона о високом образовању. Овом трибином крши се и повеља и Закон, упозорио је Теодоровић.

На злоупотребу Универзитета, указала је и прва на листи “Да ослободимо Београд”, Весна Ракић Водинелић.

“Осећам се посрамљено, ово је моја кућа. Ја сам се овде школовала. Због тога што се догодило то да студентски парламент позове на дебату о женама у политици само три политичарке, све три су министарке у Влади Републике Србије и све три су чланице СНС-а. И ако бих хтела да оценим овај догађај овде, ја ћу рећи оно што сам научила у овој кући – та трибина је злоупотреба институције студентског парламента и студената у политичке сврхе - активна злоупотреба. А пасивна злоупотреба је да Универзитет у Београду, нити било који други у Србији није учинио ништа да организује озбиљну и праву дебату о Уставним амандманима, а то је подједнако важно као улога жена у политици”, закључила је Ракић Водинелић.

ПЛАН ЗА ОСЛОБАЂАЊЕ БЕОГРАДА

ПРАТИТЕ НАС

СТОП МЕДИЈСКОМ МРАКУ!

Преузмите бесплатну
мобилну апликацију са Play Store или App store продавнице

КАТЕГОРИЈЕ