lat

ДС захтева од Министарства правде да повуче радни текст амандмана на Устав


ПОДЕЛИТЕ:

Поводом сутрашње последње расправе о радном тексту амандмана на Устав

Демократска странка подржава ставове Врховног касационог суда, Високог савета судства, Државног већа тужилаца, Друштва судија, Удружења тужилаца и бројних невладиних организација окупљених у Националном конвенту за Европску унију којима се захтева да Министарство правде повуче радни текст амандмана на Устав Србије и оформи радну групу из реда реномираних професора уставног права и правних стручњака која ће припремити нови текст амандмана.

Демократска странка осуђује Министарство правде које се све време оглушује о мишљење готово целе струке, професора уставног права, судија, тужилаца и цивилног друштва. Противимо се и начину на који је организована “јавна расправа” зато што је четири састанка недовољно за расправу о измени највишег правног акта.

Измена Устава у области правосуђа је најзахтевнији део преговора о приступању Европској унији јер се тиче владавине права и независности правосуђа. У досадашњем току “јавне расправе” представници Министарства правде показали су да не разумеју концепт поделе власти, износећи велики број омаловажавајућих и увредљивих изјава на рачун судија и тужилаца.

Радни текст Министарства правде је корак назад у односу на постојећи уставни оквир. Његовим усвајањем омогућиће се даље јачање утицаја извршне и законодавне власти на судство и тужилаштво, а људска права ће бити озбиљно угрожена.

Упућивање оваквог радног текста амандмана, што је очигледна намера Министарства, Европској комисији за демократију путем права (Венецијанској комисији) било би понижавајуће за све грађане Републике Србије и достигнути ниво демократије и владавине права у њој.

ПРАТИТЕ НАС

СТОП МЕДИЈСКОМ МРАКУ!

Преузмите бесплатну
мобилну апликацију са Play Store или App store продавнице

КАТЕГОРИЈЕ