lat

Изборе обележили инциденти на многим бирачким местима, нећемо дозволити крађу гласова


ПОДЕЛИТЕ:

Шеф изборног штаба Демократске странке Балша Божовић изјавио је у обраћању медијима да је у 19 часова излазност била око 49 процената, а да су последње сате гласања обележили инциденти на многим бирачким местима.

"Забележени су тешки покушаји крађа и кршења изборног права грађана, па чак и физички обрачуни на неколико БМ на Палилули. Ми смо, наравно, контактирали органе реда и позвали полицију да интервенише, јер је стање на тим бирачким местима онемогућавало грађане да остваре своје бирачко право, објаснио је Божовић.

Он је оценио да је очигледна нервоза власти која наставља да крши бирачка права, "људе фотографишу, снимају, користе паралелне и дупле бирачке спискове, приватне евиденције, функционери СНС проверавају ко је и како гласао, врше притисак на грађане и то све ствара велику тензију".

Таквих покушаја било је на преко 30% бирачких места у Београду, а најмасовнији покушаји крађе били су путем "бугарских возова" и довожења великог броја грађана аутобусима из других делова Србије да гласају у Београду.

"У највећем броју случајева контрола ДС је успела да их разбије и онемогући крађу и куповину гласова, а контролори наше коалиције су све те покушаје евидентирали, написали приговоре, а наравно, Правни тим ДС ће за њих поднети кривичне пријаве", казао је Божовић.

Шеф изборног штаба ДС се свим контролорима из опозиције, а пре свега демократама, захвалио на храбрости и доприносу мирном решавању сукоба, "јер нам је веома важно да грађанима осигурамо да своје право искористе на најдемократскији могући начин".

Божовић је истакао да је посебно забрињавајуће што је, "према информацијама из многих синдиката полиције, београдска бригада у првом степену приправности, дакле да се налази у касарнама и да се очекује да вечерас буде на улицама Београда".

"Сви ови покушаји им неће помоћи да остану на власти, ово је Београд и томе ћемо стати на пут, а грађане још једном позивамо да буду мирни, да не обраћају пажњу на притиске, а ми ћемо се трудити да заштитимо сваки глас", поручио је Божовић.

ПРАТИТЕ НАС

СТОП МЕДИЈСКОМ МРАКУ!

Преузмите бесплатну
мобилну апликацију са Play Store или App store продавнице

КАТЕГОРИЈЕ