lat

Кад тужи оснивач СНС


ПОДЕЛИТЕ:

Ауторски текст Драгане Ракић за "Данас"

На последњој седници Скупштине Града Вршца, одборници СНС-а гласали су против иницијативе да се један дан у години посвети најзначајнијем Вршчанину Јовану Стерији Поповићу. Да ли одборници владајуће странке не знају ко је био Стерија, или им смета што је иницијативу поднела опозиоциона одборница ‒ не знамо, али знамо да се ових дана у граду под Кулом дешава драмски заплет достојан управо великог Стерије. Чак нам се чини да ни луцидни Стерија не би могао да предвиди сцену у којој ће власт саму себе тужити на суду!

Уставни суд је у фебруару прошле године пресудио да је Град Вршац годинама уназад пензионерима незаконито наплаћивао самодопринос за канализацију и тако им умањивао пензије. После ове пресуде око 2.000 вршачких пензионера тужило је локалну власт за повраћај незаконито наплаћеног новца. Градска власт коју чине искључиво чланови Српске напредне странке не показује намеру да добровољно врати новац, па су пензионери принуђени да правду потраже на суду.

Један од оних који су тужили напредњачку власт је и др Предраг Мијатовић, гинеколог у пензији, тренутно на функцији председника УО Опште болнице у Вршцу, али и један од оснивача СНС-а. Овај истакнути члан Српске радикалне странке и народни посланик у три мандата, био је један од прва три народна посланика који су напустили радикале и основали посланички клуб из којег је настала Српска напредна странка. Како то већ бива да револуција једе сопствену децу, тако је и бившег радикала појео млади и перспективни прелетач. Доскорашњи председник општине Вршац Чедомир Живковић (прелетео из групе грађана „Вршачка регија - европска регија“ у СНС) сменио је доктора Мијатовића са места шефа одборничке групе у вршачкој скупштини, тако да је гинеколог који је помогао да се роди чедо звано СНС данас само „обичан“ одборник у једном малом граду.

Пензионер Мијатовић има право као и сви остали пензионери да на суду тражи да му Град Вршац врати новац, јер је и његова пензија противзаконито умањивана. Међутим, он није само пензионер, већ и одборник и самим тим представник законодавног органа у локалној самоуправи. Одборник Мијатовић има обавезу да надзире законитост рада локалне извршне власти, али и могућности да као представник законодавне власти и члан странке која има апсолутну власт, утиче на одлучивање и спровођење одлука. Одборник Мијатовић је могао и морао да предложи локалној скупштини усвајање одлуке по којој ће се новац од самодоприноса вратити свим пензионерима и тиме би се овај спор решио мирним путем. Ако би владајућа већина такав предлог одбила, одборник Мијатовић би онда морао, ако има части и морала, да напусти такву већину која крши законе и не поштује права грађана, па тек онда да као и сви други пензионери потражи своје право на суду.

Одборник Мијатовић није тако поступио, већ је међу првима брже – јаче ‒ боље тужио Град Вршац. Некада ватрени радикал, а данас још ватренији напредњак, није хтео да угрози своје место у власти и да се побуни против неправде и безакоња, али је хтео да врати назад своје паре. Поступио је у личном интересу, а не у интересу грађана који су га бирали, показујући да не верује ни својим партијским друговима, за чије одлуке врло марљиво подиже руку на седницама скупштине чак и онда када су штетне за град и грађане. И управо је то парадигма целокупне власти Српске напредне странке на свим нивоима – борба за лични интерес и ништа више нити мање од тога.

Примећено је да у последње време, одборник Мијатовић на седницама градске скупштине жешће него раније вређа одборнике опозиције и то управо жене. Иако је по струци гинеколог, он се не либи да за скупштинском говорницом даје дијагнозе ван своје струке те појединим одборницама препоручује психијатријско лечење. Такође, овај вршачки доктор за скупштинском говорницом веома слободно коментарише физички изглед појединих жена присутних током скупштинских заседања, па док једнима ласка и дели комплименте због њихове физичке лепоте и памети, друге омаловажава и вређа из истих разлога. Вероватно погађате ‒ ове лепе и паметне су чланице СНС, а ове ружне, глупе и психички нестабилне су из ДС!

Овакво понашање пензионисаног гинеколога, бившег носиоца беџа са Шешељевим ликом, а садашњег љубитеља Вучићевих монолога заиста је необично за Стеријин град, па Вршчани могу само да нагађају шта је прави разлог. Једно од могућих објашњења јесте да су његове страначке колеге које су заселе у градске фотеље сазнале да их је тужио суду, па сада од њега траже додатне доказе лојалности како не би био стављен на листу за одстрел. С обзиром на то да СНС лојалност мери бржим, јачим и бољим пљувањем и вређањем својих политичких неистомишљеника ‒ куд ћеш боље прилике за то од мизогиних скупштинских говоранција!

Колика је цена добровољног самопонижавања једног лекара и народног посланика који је више година седео у Скупштини Србије и доносио најважније одлуке за ову земљу? Тачно 11.695 динара. То је износ због кога је одборник Мијатовић тужио свој град.

Стеријини суграђани се питају: ако је некадашњи високи функционер-радикал, а потом напредњак, због 11.695 динара продао и лојалност странци и лични образ, шта би све продао да је новац био већи?

Ауторка је одборница ДС у Скупштини града Вршца

(Извор: Данас)

ПРАТИТЕ НАС

СТОП МЕДИЈСКОМ МРАКУ!

Преузмите бесплатну
мобилну апликацију са Play Store или App store продавнице

КАТЕГОРИЈЕ