lat

Колунџија: 4. марта оружје за ослобађање Београда је у нашим рукама


ПОДЕЛИТЕ:

Нада Колунџија, потпредседник Демократске странке и вишедеценијски борац за слободну и демократску Србију, гост је портала „Gerila.rs“.

Са њом смо причали о тренутном стању у Београду и Србији, као и шансама да се након предстојећих избора ситуација промени.

Како оцењујете шансе коалиције окупљене око Демократске странке на предстојећим градским изборима?

Демократска странка је била и остала пројекат људи који се већ безмало 30 година боре за модерну, европску, демократску ,просперитетну Србију. За разлику од СНСа која је једнократни пројекат за обављање једног нечасног посла чија награда је право да се земља опљачка, друштво уназади, слободе угуше. Без Демократске странке нема демократске Србије. Само јака Демократска странка са другим опозиционим странкама може ослободити Београд и Србију од ове пошасти.Годинама смо изложени најбруталнијем прогону и преживели смо. Вучић је ухапсио више недужних демократа него овејаних криминалаца и убица.Хапсио их са камерама, а онда у тишини, без оптужнице пуштао јер су били невини. Победићемо их опет, јер је то витални интерес земље.

Да ли мислите да је могуће да опозиција направи један блок после избора и преузме власт?

Сигурна сам да је много више Београђана који су против ове власти због неподношљивог живота на који су осуђени. Београд је постао таоц корумпиране,бруталне ,незналачке и примитивне шачице која град претвара у свој плен и поклања га својим ортацима. Уколико се у грађанима пробуди слободарски дух који се супротстављао и највећем злу, 4. марта ће и ово зло бити савладано. Истински демократске опозицине странке сигурно ће се договорити о најбољем начину да се Београд подигне из каљуге у коју га је напредњачка власт бацила. Осим тога, после четвртог марта ћемо јасно видети ко је заиста опозиција, а ко Вучићева наводна опозиција. Без снажне Демократске странке немогућ је опоравак и ослобађање од ове деструктивне власти. Ослобађање Србије и овог пута мора почети из Београда.

Да ли можете да упоредите данашње стање у Србији са оним док је Демократска странка вршила власт?

Тада и сада, то вам је као бело и црно, светлост дана и тама ноћи. То што ово јос увек изгледа као да је сиво, само је због напретка који је остварен у временима када је Демокртска странка вршила власт. Требала би нам омања књига да поређамо све оно добро што је урађено у време ДС на поправљању и подизању земље из пепела у који су је претворили исти ови који и данас владају. Ми смо градили институције они их разарали; они  стварали дугове, ми их враћали и након њих опет ће неко морати да враћа; вратили смо земљу у међународне институције и међу земље цивилизованог света; мирили се са светом са којим су нас они заратили и опет нас свађају; враћали опљачкане пензије и социјална давања и опет жемо то морати да радимо након њих; ослобадјали друштво од мржње, нетрпељивости и агресије којим су отровали друштво 90их. Исти актери тог времена, пресвукли се, маскирали у европејце, скинули кокарде и променили беџеве, али не и своју агресивну радикалску природу. Ови напредњаци су најубедљивија илустрација оне народне пословице - вук длаку мења ,али ћуд никада. Они су опет у јавни живот увели мржњу, нетрпељивост, аутократску власт. Нацртају мету Оливеру Ивановићу и отворе пут да се одапне стрела.

Како коментаришете досадашњи ток кампање и да ли очекујете да буде јос прљавија?

Бруталном злоупотребом јавних функција и јавних ресурса чине све да потисну сваки осећај да су избори у Београду. Лажима анестезирају јавност, гуше јавно мишљење, насиљем над медијима убијају њихову слободу. Ово и није нормална изборна утакмица, ово је Вучићева кампања која не престаје. Води се против свих који су против њих и подметањем својих многобројних лажних листа изборе претварају у фарсу.

Како оцењујете тренутно стање медија у Србији и начин на који се прати кампања за локалне изборе?

О стању у медијима упозоравају сви слободоумни људи, међународне организације,  укључујући и Европску унију, у коју они наводно воде Србију. Овакав медијски мрак није постојао ни у време Милошевића. Закључали су и Народну скупштину, само да се не би чуо ни један глас разума, опозиционог мишљења, критике и указивања на злокобне последице Вучићевог самовлашћа. Читав државни апарат и све градске службе воде кампању против опозиције. Ови избори су држава и град против сопствених грађана.

Да ли можете да упоредите медијску слику данас и 90-их година?

Власт је и 90их злоупотребљавала медије у борби против опозиције, манипулисала, обмањивала медијски прогањала политићке противнике. Подсецања ради, у то време владала је иста ова екипа која је и данас заробила земљу и Град. Све је исто само оног нема, а заменио га је овај, гори и бруталнији. Пошто сада не могу никога да зову издајицом јер они сами издају и продају у бесцење, али зато атакују на личност, породицу, људски интегритет. И у томе им помажу медији без етике и морала.

Као неко ко је стручњак за међународну односе и политику, како оцењујете наступе Ивице Дачића и његово схватање да дипломатија може да се води и кроз песму?

Певате ако имате разлога да славите победу, што они немају. Не певате да понизите земљу и свој народ. То је тужна, удворичка дипломатија којој се свет смеје, а грађани стиде.

Да ли мислите да је Београд назадовао или напредовао од 2012. године?

У сваком смилу и на сваком пољу је назадовао. Изгубио је свој дух европске метрополе и преплављен је напредњачком простотом, мржњом и нетолеранцијом. Али испод овог  напредњачког примитивизма, с оне стране њихове фарме и парова, живи Београд врхунских домета, изузетних појединаца и стваралаштва . Београд који се такмичи са светом и у њему побеђује. Тај и такав Београд ће победити.

Која је ваша порука бирачима за изборе 4. марта?

Душко Радовић је говорио – Београдјани, Београд нема никог осим вас. 4. марта оружје за ослобађање Београда је у вашим рукама. Заокружите број 4. Да ослободимо Београд. Заједно.

(Извор: Gerila.rs)

ПРАТИТЕ НАС

СТОП МЕДИЈСКОМ МРАКУ!

Преузмите бесплатну
мобилну апликацију са Play Store или App store продавнице

КАТЕГОРИЈЕ