lat

Лечић: Само јака ДС гарант Вучићевог пораза


ПОДЕЛИТЕ:

Глумац и потпредседник Демократске странке Бранислав Лечић говори за Данас. О кампањи се дуго причало и много више пре почетка избора него данас.

Вучић и СНС су успели да анестезирају јавност, да људима све друго представе као тему, само не београдске изборе. Они су почели да се боје. Ови који су сад на власти, који се у овом тренутку представљају новим политичким именом, потпуно су окупирали Београд и желе да од њега направе престоницу бетона, асфалта и кича. Наш задатак је да ослободимо Београд од њих, агресије, насиља и неукуса који промовишу. И морамо да схватимо, да промене почињу овде и сад. Природа овог режима најбоље се огледа у самим кампањама. Њихова кампања може бити синоним за малтретирања, хапшења, уцењивање голом егзистенцијом…, каже у разговору за Данас Бранислав Лечић, глумац и потпредседник Демократске странке, коментаришући актуелну кампању за изборе у Београду.

* А каква је ваша кампања?

– Што се тиче кампање ДС и коалиције „Да ослободимо Београд“, она је свакако најјефтинија, али је далеко најенергичнија на терену. Свакодневно смо са људима и свакога дана је јасно да не могу они нас да угуше. Отпорни смо, пркосни и велики борци. Демократе су свуда и обраћамо се директно људима.

* Зашто би, према Вашем мишљењу, Драган Шутановац требало да буде наредни градоначелник Београда?

– Он је јако кратко председник ДС, свега нешто више од годину дана. За тих годину дана доносио је само добре одлуке по странку и целу опозицију. Јесте да је годинама био сатанизован, измишљеним аферама, али у његове реформаторске способности нико не сумња. Баш због тога, зато што знам да је човек са идејом који зна да управља великим системима, био сам први који му је рекао да он треба да буде наш кандидат. Београду треба такав човек, али Београду треба и јака ДС. Само уколико је ДС слаб, Вучић ће бити јак. Ништа лоше ни о коме из опозиције нећу да кажем, али само јака ДС је гарант Вучићевог пораза, допало се то некоме или не, то је тако. Да су све остало само краткотрајни пројекти, видеће се и петог марта када ће једино ДС и наша коалиција бити ту.

* Поједини аналитичари тврде да ће се ДС борити за прелазак цензуса на овим изборима. Какав исход Ви очекујете?

– За многе од њих поставља се питање да ли су они истраживачи јавног мњења или покушавају да буду његови креатори. Историја вишестраначја у Србији траје колико и ДС. Пазите, у ових бурних, готово 30 година, многи су долазили са истим задатком – да униште ДС. Јер сви и тада и сада знају да је ДС једина која може да стане на пут свакој деспотској власти. Једини начин да одбранимо демократију у Србији је да одбранимо ДС која једина може да апсорбује енергију, креира и изведе промене у Србији.

* Кампању сте почели декларацијом.

– Да, тако је. ДС се враћа својим вредностима које морају да буду главна политичка окосница нашег рада и на то сам веома поносан. Зато смо и кампању почели са вредносном декларацијом „За Београд, слободан град“ – у том документу ми представљамо нашу визију и идеју Београда какав треба да буде у будућности. ДС је у претходних годину дана схватио да мора да се трансформише, отвара и мења, да мора да се врати постулатима ДС који се огледају у афирмацији наших вредности. И није случајно да је ДС одлучила да културу стави у епицентар свог политичког наступа. На моје велико задовољство, морам да признам, јер откад знам за себе причам о томе да без културе немамо ни политику, нити стабилну демократију, нити економски успешну земљу. Култура је база сваке озбиљне промене. Са културом и са независним институцијама, са стварном поделом демократске власти и ту у првом реду мислим на независно судство, има шансе да уз огроман напор и рад успоставимо стабилан и одржив друштвени систем.

* Како гледате на културну сцену престонице?

– Културна сцена Београда живи без суштинске подршке града и његових институција и оваква ситуација полази од суштинског неразумевања њене важности. Власт чак перципира културу као претњу јер ми живимо у једном криминогеном друштвено-политичком ријалитију. У таквом окружењу аутократа заводи народ. Главна амбиција његове владавине је да се у Србији не направи систем већ да постоји пирамида моћи и он на њеном врху. На тај начин они џепаре наш живот, а ми постајемо земља у којој се преживљава. Аутократе негују људско понижење, та појава одлучивања силом и афирмисања лоших људских особина као улазнице за власт, позицију и све остало, то је суштинска некултура. Фокус мора да се промени. ДС и коалиција грађанских странака коју предводимо мора да врати тај фокус на добре ствари и особине.

* Какав је програм ДС у домену културе?

– Представили смо свеобухватан програм – са основном идејом да се култури у Београду обезбеди аутономија – која подразумева деполитизацију и учешће уметника у доношењу одлука и распоређивању буџета за културу. Предлажемо оснивање Савета за културу града Београда, који ће бити основна полуга аутономије културе у Београду. То је један од начина да подржимо врхунски квалитет без обзира на структуру из које долази, али на транспарентан и отворен начин. Однос према култури види се и према буџету. Зато би ДС, са својим коалиционим партнерима, у првој години мандата буџет за културу повећао на четири одсто. Подсећања ради, у време када је ДС била на власти у Београду, буџет за културу је био између пет и шест одсто, у појединим годинама чак и осам. Знате, било је великог немара и према самим уметницима. Преко 90 одсто самосталних уметника живи у Београду, а због вишегодишњег кашњења града у плаћању доприноса за ПИО и здравствено, дошло је до великог дуга. Зато ћемо хитно да покренемо решавање дугова самосталних уметника. Поред тога, како бисмо ојачали људску материју у културним институцијама, неопходно је обезбедити већа средства за програмске трошкове, укинути забрану запошљавања у култури и увођење програма праксе како би млади уметници на време почели да раде и стичу искуства. Обновили смо стару идеју ДС о проналажењу адекватног простора за градску галерију, и инсистирамо на проналажењу простора за Природњачки музеј у Београду, како невероватно благо не би више трунуло по разним фундусима. У напуштеним објектима налази се простор који може да се претвори у креативне хабове за младе уметнике. Независна, веома динамична и нова сцена се све време стварала упркос свему што нас је задесило, али тим људима данас је потребна подршка и због културног образовања млађих генерација, на коме мора да се поради на другачији начин. Улагаћемо посебна средства за програме културног образовања јер морамо децу да истргнемо из руку хулигана и дилера, да им понудимо боље садржаје од оних који им се пласирају на сплавовима. Морамо да створимо услове да сви наши грађани имају приступ културним садржајима. Фебруар ће у Београду бити месец културе. Обезбедићемо средства у градском буџету како би грађани током целог месеца бесплатно пратили градске културне програме, било да је реч о позоришту, музејима, галеријама… Београду су потребни и посебни фондови за развој туризма и предузетништва, средства за филмске пројекте, фонд за младе таленте, али и потпуна трансформација ЦЕБЕФ-а као градског фестивалског центра.

* Поједине Ваше колеге су на листи кандидата за одборнике СНС. Како то коментаришете?

– Нису ми тема колеге које су на то пристале, већ Српска напредна странка, разни Мали и Весићи и то како ли се они осећају када их се и рођена странка стиди. Тај СНС то је један конгломерат интереса малог броја људи који може да има ширу подршку само ако се сакрива иза јаког аутократе и других људи који нису из њихове странке. Њихова листа је потпуна превара. Вучић је свакодневно у кампањи, он им је и највећи адут, сви остали на листи су икебане за њихове праве кандидате, све те „мале“ који раде у име и за рачун великог газде.

„Помало слободе“

* Којим бисте драмским цитатом описали тренутну политичку ситуацију у Србији?

– Цитат који издвајам је из Корешпонденције Борислава Пекића који изговара Симеон Лупус, а важио је као конзервативни резон тога доба и гласи: „Слобода је за сваки народ јака ‘рана, чајеном је кашичицом ваља служити а не лопатом. По правилу народ је мирнији кад нема никакве слободе него кад је има помало“. Видите ли неку везу са данашњом влашћу? Тврдим да ћемо се борити за слободу и Београд и Србију ослободити!

(Извор: Данас)

ПРАТИТЕ НАС

СТОП МЕДИЈСКОМ МРАКУ!

Преузмите бесплатну
мобилну апликацију са Play Store или App store продавнице

КАТЕГОРИЈЕ