lat

Мир се мора градити и у Сребреници истом посвећеношћу као и на другим местима ужасног страдања људских бића


ПОДЕЛИТЕ:

На данашњи дан сећамо се и жалимо за жртвама геноцида у Сребреници, најмасовнијег злочина који се догодио на тлу Европе након II светског рата.

Будући да је за председника Републике и друге највише представнике Србије геноцид тешко изговорива реч, или је употребом погрешном злоупотребљавају, демократе су ту и да подсете и да упозоре шта се догађа са друштвима неспремним да се суоче са прошлошћу. Ми смо за то и да се геноцид у Сребреници назове – геноцидом – и тиме ода пијетет жртвама, али и поштовање за грађане Србије који исказују саосећање, солидарност и одговорност према жртвама геноцида.

Демократска странка је иницирала у Народној скупштини Републике Србије усвајање Декларације о Сребреници, ми пред злочином нисмо ћутали, порицали и истини и помирењу препречили пут кукавичлуком и трагањем за оправдањем тамо где га нема и не сме бити.

Релативизовање злочина, ћутање пред рађеним у име нас, недопустиво је и одузима снагу и уверљивост политици Александра Вучића која се декларативно залаже за помирење. Док је Сребреница више од топонима, а мање од истинског покајања, може се сматрати да власт и сви који подржавају лажне симетрије и замагљивања, исказују недостатак политичке воље за суштинску трансформацију друштва, изградњу трајног и праведног мира, добросуседских односа и поверења у регији. Све док се наставља са порицањем, релативизовањем и заборавом геноцида, наставља се са понижавањем жртава, њиховог достојанства и бола преживелих.

Демократска странка не инсистира на поделама и пребројавању, она тражи истину и недодирљивост њену. Помирење за будућност била је идеја уграђена и у Декларацију скупштинску, афирмација владавине права, стваран, очит и делотворан напор за успостављање дијалога у региону, одбацивање пропаганде и кривотоврења. Демократска странка имала је свест о томе да мир није једини услов просперитета, јесте основа која омогућава грађење бољег и праведнијег друштва, ширег и већег од скучености које нуди национализам и шовинизам, трајније и снажније од партикуларизма и изолације. Државе ратове губе или добијају, али они се никада не завршавају ако не проговоримо језиком разумевања, уз преиспитивање властитих заблуда, грешака и злочина.

Демократска странка и данас чврсто стоји на становишту да је дијалог свих народа са подручја на којима су ратови живот изгонили нешто што морамо у свакодневици стварати, како на будуће генерације не бисмо пренели мржњу и конфликте. Мир се мора градити и у Сребреници истом посвећеношћу као и на другим местима ужасног страдања људских бића.

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ