lat

Отказивање дебате о слободи медија у Нишу још један притисак власти


ПОДЕЛИТЕ:

Демократска странка осуђује онемогућавање благовремено најављене и брижљиво припремљене #Eudebate у организацији Института за европске послове, под називом „Слобода изражавања на трагу европских вредности“ чије одржавање је било заказано јуче у Нишу, са разлозима који су недостојни полемике, провидни и већ коришћени у пракси актуелне власти.

Индиректне забране и онемогућавања сваке различитости у приступу, анализи и закључцима карактеришу сваку аутократску власт; од коаксијалног кабла до тумбања термина и забране гостима, мењају се само неинвентивни, понижавајући одговори на захтеве за слободу мишљења и изражавања.

На дебати је најављена као модераторка новинарка Оља Бећковић, а требало је да говоре проф. др Чедомир Чупић, новинари Иван Ивановић и Милојко Пантић и заменица уредника НИН-а Весна Малишић. Првобитно је саветница председника Србије Сузана Васиљевић потврдила своје учешће на дебати, а потом отказала, што може бити индикатор добре обавештености о следу догађаја који се одвијају “незванично”.

Тематски оквир дебата у супротности је са настојањем власти да формира црно-белу слику, отупи критику и спречи различито виђење и тумачења. На слободу се сужавањем простора за њено испољавање непрестано брутално насрће. Одговорност у трагању за одговором није монопол појединца, странке и институције. Власт која је кандидовала погрешне теме и давала нетачне одговоре не може под стегом држати монопол на садашњост и будућност. Зато је дијалог неопходан, дебате нужне, сучељавања битна, а слобода услов. Захтевамо да се престане са сваким обликом притиска на људе који имају храброст да отворено и јавно изнесу суд, укрсте идеје и прихвате комуникацију. Тражимо отварање простора за истину која није у власништву једног човека.

Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

СТОП МЕДИЈСКОМ МРАКУ!

Преузмите бесплатну
мобилну апликацију са Play Store или App store продавнице

КАТЕГОРИЈЕ