lat

Победник је онај који је најгласнији


ПОДЕЛИТЕ:

Ауторски текст Весне Марјановић за Данас

Када је 2012. године Демократска странка након избора отишла у опозицију, на једној од првих седница парламента, тадашњи први потпредседник Владе почео је да виче на посланике због тога што су негодовали на његово излагање.

За повреду Пословника јавио се један од најискуснијих посланика опозиције, упозоравајући да представници Владе не смеју да се посланицима обраћају лично, да их вређају нити да подижу глас, те да је председник Скупштине био дужан да реагује. И додао: „Пазите, господо, овај човек ће све да нас завади!“

Седам година касније, ова изјава делује као пророчанство, или свакако добра процена о томе куда води недостатак политичке културе, и неспособност да се успостави демократски дијалог. Данас је свако са сваким у свађи. У парламенту дијалога одавно нема, он је арена за личне увреде и гушење права политичке мањине. У медијима различитост мишљења, сучељавање аргумената, професионално новинарство имају маргиналан простор. Уметници су ватрено заратили између оних који подржавају ову Владу, и оних који су против ње.

На друштвеним мрежама води се прави вербални рат, а вулгарност и говор мржње сматрају се јединим обликом изражавања који могу привући пажњу. Људи се по улицама псују а понекад и потуку. Чини се да дијалог никоме више није ни потребан већ да су сви прихватили да свако урла на сав глас, па ко дуже издржи.

Ипак, проблеми које ово друштво има су толико велики, да нам је више него икад потребан рационалан стратешки разговор о будућности ове земље. Потребан нам је дијалог о положају сиромашних, незапослених, запослених, о здрављу наших грађана, о квалитету образовања, о квалитету ваздуха који удишемо, о развоју економије која треба да омогући нормалан живот свима.

О спољној политици, решавању косовског чвора и наставку европских интеграција у оквиру којих се одвија наша унутрашња политика. Из разлога који је сваком разумном човеку нејасан, тај дијалог недостаје.

То што су популизам, скретање пажње, збуњивање грађана и прављење димних завеса нажалост постали прихваћени начин политичке комуникације широм света, не значи да ми на то треба да пристанемо. Не прихвата се баш свака „мода“.

Невоља је наравно када у томе предњаче носиоци највиших политичких функција и свих полуга власти у држави. Уместо да дају пример како се разговара са својим грађанима, својом опозицијом и неистомишљеницима, они их дискредитују.

Политички дијалог има за циљ да се кроз учешће у разговору реши одређени проблем. Код нас је међутим исходиште сваког разговора да се наметне победник. То није онај који је имао најбоље аргументе, знање, кредибилитет или културу говора. Напротив. Победник је онај који је најгласнији, има силу и који је са најмање срама понизио противника.

У таквој атмосфери зато не можемо очекивати ни добре намере, а ни добра решења. Протеклих седам година не дају нам довољно разлога да се надамо да ће наша актуелна власт учинити ишта другачије. Због тога је то сада задатак опозиције, пре свега нас из Демократске странке, која је основана уз поштовање дијалога, толеранције, одговорности и разума у политици.

Ми први треба да покренемо тај стратешки дијалог у својим редовима. А онда и да понављамо да ми не тражимо само да наши функционери добију више минута на телевизији. Ми желимо да се чују сви гласови. Гласови угрожених и обесправљених, гласови стручњака, гласови различитости. На то нас обавезују и Устав и закони наше земље. Свакоме се јемчи слобода да говором, писањем, сликом шире обавештења и идеје (чл. 46 Устава). Сваки носилац јавне и политичке функције дужан је да трпи критичко мишљење, без обзира да ли се осећа лично повређеним због тога (чл. 8 Закона о јавном информисању и медијима). Сви грађани Србије имају право на истинито информисање, на поштовање људских права и демократских вредности, достојанства и плурализма политичких и других идеја (чл. 7 Закона о јавним медијским сервисима).

Примењујмо законе које имамо. Поправљајмо законе који не ваљају. Разговарајмо о суштинским питањима за наше грађане. Највећи број њих још увек стоји по страни и чекају да олуја прође.

Ауторка је народна посланица Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

СТОП МЕДИЈСКОМ МРАКУ!

Преузмите бесплатну
мобилну апликацију са Play Store или App store продавнице

КАТЕГОРИЈЕ