lat

Реализација пројекта Олаф Палме центра


ПОДЕЛИТЕ:

Савет за сарадњу са синдикатима Демократске странке

Број слика: 4

ГАЛЕРИЈА СЛИКА

Савет за сарадњу са синдикатима ДС је крајем 2015. у договору са Олаф Палме центром из Стокхолма приступио реализацији нешто мало модификованог пројекта који носи назив Сарадња синдиката и партије социјалдемократске оријентације по Шведском моделу.

Првобитна верзија пројекта који су предложили Швеђани требало је да траје четири године и да у пројекту учествује десет чланова Демократске странке и десет синдикалних активиста. Пројектом је планирано пет до шест дводневних семинара годишње и петодневни семинар у Синдикалној школи у Вискадалену у Шведској.

Предлог Савета за сарадњу са синдикатима је био да се пројекат модификује, подели на два пута по две године, јер би на тај начин семинаре прошло дупло више чланова ДС. Швеђани су прихватили овај предлог.

Током 2016. Десет чланова и функционера ДС из Београда, Новог Сада, Параћина и Врњачке Бање је одслушало семинаре које су држали људи из СДП Шведске и Шведског синдиката из Гетеборга.

Крајем августа четворо наших чланова је било у посети Гетеборгу, где су имали прилике да обиђу синдикалну школу у фабрици СКФ и синдикални клуб у фабрици ВОЛВО. Били су гости у седишту синдиката ИФ МЕТАЛ а разговарали су и са председницом и члановима Градског одбора СДП за Гетеборг.

Након одслушаних семинара током 2017. крајем августа сви учесници су били на петодневном семинару у Синдикалној школи у Вискадалену у Шведској.

Крајем 2017. започео је нови циклус семинара (за 2018. и 2019.). У новом циклусу је дошло до битних измена јер је од самог почетка разговора са Швеђанима из Демократске странке инсистирано да се у пројекат укључе барем две синдикалне централе а Швеђани су инсистирали на већем укључивању младих и жена.

Тако је нови циклус започео са два синдиката (по десет учесника) и двадесет чланова ДС из Београда, Крагујевца, Параћина и Шапца. Од тих двадесет чланова, осморо су чланови Демократске омладине и девет наших чланица.

За крај, који су бенефити овог пројекта:

  • чули смо и видели како функционише сарадња СДП Шведске и Шведског синдиката. Истине ради, ако не немогуће, оно барем врло тешко је било шта од тога применити у Србији данас али је добро знати.
  • од самог почетка семинара, молили смо наше пријатеље из Шведске да нам се преведу неки њихови закони из области радних односа. Превођење са Шведског на Српски је у току и сукцесивно нам шаљу део по део превода.
  • у почетку о томе нисмо размишљали али током семинара се показало да је направљен велики број неформалних контаката између чланова и функционера Демократске странке и синдикалних активиста. Ови неформални контакти (познанства и пријатељства) лако се могу претворити у формална, када за то дође време.
  • преко наших предавача отворен је још један канал комуникације са фондацијом Олаф Палме. Из Олаф Палме центра нам је већ пренета порука да размишљамо о неким новим пројектима на тему синдикално – политичког активизма али са нагласком на младе и жене.

Зоран Танасијевић, председник Савета за сарадњу са синдикатима

ПРАТИТЕ НАС

СТОП МЕДИЈСКОМ МРАКУ!

Преузмите бесплатну
мобилну апликацију са Play Store или App store продавнице

КАТЕГОРИЈЕ